15x lekkere recepten met garnalen

Lekkere recepten met garnalen, wat een heerlijke verzameling. Garnalen, wat kun je daar veel lekkers mee maken. Een ontzettend veelzijdige zeevrucht waar je in bijna alle keukens wel recepten in vindt. Je kan mij wakker maken voor gebakken garnalen in knoflook, garnalen in Masala, in Tandoori of een lekkere pasta met garnalen, heerlijk!
Garnalen heb je allerlei vormen en maten. Hele kleine, zoals Hollandse garnalen of hele grote, zoals de Tiger Prawns. Er bestaan we 300 soorten garnalen! Totaal verschillend qua smaak en qua bereiding. Garnalen worden in het wild gevangen, maar ook veel gekweekt. Daarnaast leven garnalen in veel verschillende gebieden. Tropische grote garnalen of de kleine Hollandse garnaaltjes, die weer veel sterker van smaak zijn. Daarnaast is de naam ook verwarrend, want de รฉรฉn zegt garnalen of scampi en de ander weer gamba’s. Gamba’s noemen we vaak grote garnalen met kop, maar zonder kop het weer een garnaal of scampi. Ook in diverse landen wordt dit anders benoemd. Echt een groot verschil zit er dus niet tussen.
Hoe groter de garnalen zijn hoe sappiger. Garnalen zijn makkelijk te bereiden en je kunt er zoveel mee doen. Bakken, wokken, koken, in de soep, in de pasta of als hapje. Door de soep is het lekkerder de Hollandse garnalen te gebruiken, terwijl je op de barbecue lekker grote garnalen wilt bakken. Ik heb hier een verzameling gemaakt van allerlei recepten met garnalen uit allerlei keuken. Indiaas, Thais, Marokkaans, Vlaams, Italiaans, Surinaams, noem maar op. Inspiratie genoeg.
1. Verse udon noodles met gewokte garnalen en paksoi
Snel, makkelijk en super lekker. Dit wokgerecht staat in 15 minuten op tafel en je hebt er maar รฉรฉn pan voor nodig. Wok de garnalen met knoflook, paksoi, peultjes en bosui erdoor en daarna de spices. Meng de verse udon noodles erdoor en voeg de sojasaus en oestersaus toe. Hier het recept van Verse udon noodles met gewokte garnalen en paksoi.

Ketjap garnalen
Wist je dat deze gewokte garnalen zo klaar zijn. Lekker wokken met sojasaus of bijvoorbeeld ketjap manis. Dit Indische woksausje heeft iedereen wel in de kast. Wellicht ken je al de bekende gerechten als Ketjap Kip of de Surinaamse Ketjap Tofu. Nu een receptje met garnalen! Schenk ketjap manis, zoute sojasaus en een beetje vissaus bij elkaar en je hebt een heerlijke marinade. Ideaal voor na een lange werkdag. Hier het makkelijke recept van Ketjap Garnalen.

3. Gegrilde gambaspiezen met pesto
Pesto genovese ken je als groene pest, gemaakt van basilicum en pijnboompitten. En laat dit nu net heerlijk bij gambaโs en garnalen passen. Gambasspiezen zijn een lekker hapje, maar ook een goed bijgerecht. Je kunt ze namelijk ook prima serveren de pasta of risotto. Of wacht dat je van op de barbecue? Deze spiezen zijn echt heel makkelijk te maken. Je hebt namelijk alleen gambaโs en pesto nodig, รฉn grillen maar! Hier het recept van Gegrilde gambaspiezen met pesto.

4. Tagliatelle met garnalen, truffeltapenade en kastanjechampignons
Wat een heerlijke combinatie is dit! Ik at dit een hele tijd geleden in een restaurant en het is mij steeds bijgebleven. Dit moest ik nog een keer eten, dus ik ging aan de slag. Ik koos voor grote garnalen, want dat is wel zo lekker. Bak de garnalen met uien en knoflook, champignons en verse pasta erbij en mengen maar. Roer de truffeltapenade of truffleolie erdoor en smullen maar. Dit mooie gerecht is veel makkelijker dan verwacht, het is in 15 minuten klaar. Hier het recept van Tagliatelle met garnalen, truffeltapenade en kastanjechampignons.

5. Pittige gambaโs in knoflook en olijfolie
Gambaโs kunnen niet ontbreken bij de tapas. Wanneer in tapas eet, zowel in Nederland als Spanje, zit dit gerecht altijd bij mijn bestelling. Pittige gambaโs zijn meestal gebakken in olie met veel knoflook. Ik koos voor gambaโs met schil, zodat de knoflook en olie erin trekken. Hierdoor worden de gambaโs of garnalen niet droog en blijft alle smaak behouden. I love it, hier mag je mij voor wakker maken! Het is makkelijk te maken pittige gambaโs in knoflook en olijfolie zijn zo klaar. Ook leuk als hapje of bij je gerecht. Dit recept verdient wel een plekje in de verzameling lekkere recepten met garnalen. Hier het makkelijke recept van Pittige gambaโs in knoflook.

6. Harissa garnalen met couscous
Een makkelijke maaltijd met een Marokkaanse twist. Een bordje vol met geroosterde aubergine en paprika, verse kruiden als munt en koriander en couscous. Afgemaakt met gebakken garnalen in Harissa. Harissa is een Marokkaanse rode saus, gemaakt van een kruidenmengsel als komijn, koriander en knoflook en wordt smeuรฏg door tomatenpuree. Deze makkelijke maaltijd van Harissa garnalen met couscous staat in 30 minuten op tafel en is zowel koud als warm lekker. Hier het recept van Harissa garnalen met couscous.

7. Scampi Diabolique
Een echt Vlaams gerecht, Scampi Diabolique. Toen ik vorig jaar in Gent was, zag ik dit gerecht echt overal op de kaart staan. Naast de bekende mosselpan, was de Scampi Diabolique niet te ontbreken. Scampi Diabolique is een garnalenstoof in pittige tomatensaus met room en chilipepers. Van de naam Diabolique of Diablo, duivels pittig. Ik kon het gerecht helaas niet proeven door de room, maar was wel erg nieuwsgierig geworden. Eenmaal thuis wilde ik dit gerecht ook maken, maar dan met sojaroom. Was een lekker gerecht is dit. Je eet de Scampi Diabolique met frietjes, brood, rijst of pasta. Hier het recept van Scampi Diabolique.

8. Mango en avocado salade met knoflookgarnalen
Niks lekkerder in de zomer om een lekkere bowl salade te eten. Deze salade vult goed door de avocado en mango en als smaakmaker zit er komkommer, rucola en chilipeper bij, helemaal koolhydraatarm. Voeg naar smaak koriander toe en het is helemaal compleet. Zie hier dit simpele recept van deze bowl Mango en avocado salade met knoflookgarnalen.

9. Pasta Scampi in tomatensaus, net als bij Vapiano
asta scampi in tomatensaus, of ook wel de Pasta Gamberetti dรฉ lekkere pasta van Vapiano niet. Dit is mijn favoriet bij Vapiano. Een goed gevulde pasta met garnalen, groente en tomatensaus. Een goede reden om dit thuis te maken. Deze pasta is makkelijk om te maken en je geniet gelijk met zijn vieren van een volle pan. Wat ik fijn vind aan het gerecht zelf maken is dat je extra groente kan toevoegen. Ik vulde deze pastasaus met blokjes courgette en paprika. Strooi op het eind verse dille op je pasta en smullen maar! Hier het recept van Makkelijke Pasta Scampi in tomatensaus, net als bij Vapiano.

10. Surinaamse nasi met garnalen
Een all time favorite bij mij. Surinaamse nasi is erg makkelijk om te maken, alleen moet je weten hoe. Het belangrijkste is je rijst goed is afgekoeld voordat je de rijst gaat bakken. Met garnalen vind ik het lekker deze erdoor te bakken. Een lekker bordje Surinaams comfortfood. Niet te missen in de verzameling lekkere recepten met garnalen. Hier het recept voor Surinaamse nasi met garnalen.

11. Orzo met garnalen en gemarineerde feta
Een lekker en makkelijk Mediterraans gerecht van Ottolenghi. Orzo wordt als pasta of rijstgerecht bereid of wordt ook regelmatig in de soep gedaan. In dit gerecht bereidde ik de orzo in gepelde tomaten en chilivlokken en voegde er paprika en ansjovis aan toe. Op het eind gaar je de grote garnalen mee in. De feta marineerde ik van te voren en is zo smaakvol. Hier het makkelijke en lekkere recept van de Orzo met garnalen en gemarineerde feta.

12. Tandoori garnalen
Wie kent de bekende Indiase marinade Tandoori niet? Je ziet dit het meeste in de vorm Chicken Tandoori, maar Tandoori garnalen zijn ook erg lekker. Tandoori is een marinade van samengestelde kruiden, zoals kurkuma, komijn, garam masala etc, gemengd met yoghurt en limoen. Deze kruidenmix hoef je niet samen te stellen, maar kun je gewoon kopen onder de naam Tandoori barbecue massala. Op traditionele wijze wordt Tandoori bereid in een kleioven, maar bij gebrek aan bak je de garnalen op de grill of maak een spies voor op de barbecue. Zoals al mijn recepten is dit ook koemelkvrij, door het gebruik van soja yoghurt. Hier het recept van de Tandoori garnalen.

13. Pasta Scampi met spinazie roomsaus
Wie kent deze topper van Vapiano niet. Wist je dat je deze klassieker prima thuis kan maken? Het is in een half uurtje klaar en een stuk goedkoper. Afgemaakt met lekkere verse pasta en pesto genovese en smullen maar. Dit gerecht is helemaal koemelkvrij door de vegan pesto genovese en soja kookroom. Hierdoor is het recept ook nog eens helemaal koemelkvrij. Deze heerlijke pasta staat in 20 minuten op tafel! Kijk hier voor dit makkelijke recept van Pasta Scampi met spinazie roomsaus, net als bij Vapiano.

14. Surinaamse garnalen in masala
Masala wordt veel gebruikt in de Hindoestaanse keuken, zo ook voor Surinaamse garnalen in masala. Als ik de geur van masala ruik, denk ik altijd aan thuis bij mijn ouders. Ik betrap mijzelf erop dat ik dit veel te weinig maak, terwijl het zo lekker is. Masala kip of kousenband en aardappelen zijn de bekendste gerechten, maar je kan hier ook heel lekker garnalen in bakken. Traditioneel eet je dit vaak met rijst en groente. Ik koos voor spitskool, maar spinazie of kousenband past er ook goed bij. Hier het lekkere en makkelijke recept van Surinaamse garnalen in masala.

Dit is een heldere, kruidige en slanke soep met garnalen. Je trekt een bouillon van sereh (citroengras), laos, knoflook en chilipeper. De basisingrediรซnten zijn hetzelfde als van de Tom Kha Kai soep (Thaise kippensoep met kokosmelk), alleen gaat hier geen kokosmelk en kip in. Verder voeg je nog wat smaakmakers toe. De soep vulde ik met shiitake en oesterzwammen en maak af met een verse bos koriander. Deze koolhydraatarme soep is lekker als voorgerecht of slanke lunch. Hier het makkelijke recept van de Thaise Tom Yum Kung soep.
15. Thaise Tom Yum Kung soep

Klik hier voor meer recepten met garnalen