Shorbat Adas – Midden-Oosterse linzensoep

Shorbat Adas, een linzensoep uit het Midden Oosten. Ik vond dit recept in het kookboek Comptoir Libanais. Ik eet graag Libanees, maar had het niet eerder zelf gemaakt. Tijd om het boek wat al jaren in mijn kast ligt open te slaan en er een lekker recept uit te zoeken. Ik begon met een simpele recept, deze Shorbat Adas. Ik maak regelmatig Turkse linzensoep, Mercimek Corbasi, maar leuk om een keer een andere variant te maken. Shorbat Adas wordt niet alleen in Libanese keuken veel gegeten, maar in het hele Midden-Oosterse keuken zoals de Egyptische en Palestijnse.
Deze linzensoep wordt met name veel tijdens de ramadan gegeten, omdat de soep enorm voedzaam is door de linzen. Je hebt maar heel weinig ingrediรซnten voor de soep nodig.Ik was verrast om te zien dat ik voor dit recept gewoon alles in huis had. Linzen, bouillon, ui, knoflook, komijn en peterselie, thatโs it. Ondanks de summiere ingrediรซnten is deze soep heel smakelijk. Helemaal vegan en heel smaakvol. Lekker met stukjes krokante pita erin. Hier het makkelijke recept van Shorbat Adas, Midden-Oosterse linzensoep.
Voor 4 personen
Ingrediรซnten
4 el olijfolie
2 uien
4 tenen knoflook
2 tl gemalen komijn
400 gr rode linzen
1 el citroensap
Een bosje platte peterselie
4 pitabroodjes
4 groentebouillonblokjes
Zwarte peper
Zout
Bereiding Shorbat Adas – Midden-Oosterse linzensoep
Weeg de linzen af en was in een zeef. Laat uitlekken.
Schil de uien en hak deze in stukjes. Pel de tenen knoflook en snijd deze fijn. Pak een soeppan en schenk hier de helft van de olijfolie in. Bak de uien en knoflook hierin tot ze glazig zijn.
Voeg de gemalen komijn en een beetje peper en zout toe. Roer dit samen goed door. Vervolgens voeg je de linzen toe.
Schenk 2 liter water in de pan en voeg de groentebouillonblokjes toe. Laat de soep op kookpunt komen en laat daarna nog 15 minuten op een zacht vuurtje koken.
Ondertussen maak je de krokante pita. Bak de pitabroodjes in de broodrooster of airfryer gaar. Verwarm een koekenpan met de resterende olijfolie en bak de stukjes pitabrood hierin. Laat deze vervolgens uitlekken op een keukenpapiertje.
De soep is ondertussen klaar. Pureer met een staafmixer. Ik heb de soep niet helemaal glad gepureerd, omdat ik het lekker vind wat structuur erin te houden. Pureer naar eigen keuze. Als laatst voeg je de citroensap toe en roer door de soep.
Hak de bladpeterselie fijn. Serveer de soep met peterselie en stukjes pita erin.

Klik hier voor meer recepten van linzensoep