Tom Kha Kai -Thaise kippensoep met kokosmelk

Tom Kha Kai, Thaise kippensoep met kokosmelk is de bekendste soep uit de Thaise keuken. Een dikke soep kip, paddestoelen en verse kruiden. Wat een heerlijke, smaakvolle en romige soep is dit. In de Thaise keuken wordt vaak gebruik gemaakt van kokosmelk, dit maakt de gerechten zo romig. De combinatie van pittig en zoet zorgt ervoor dat je de soep lekker kan dooreten. Deze soep is koolhydraatarm, vult goed en is erg rijk aan smaak. Door de sereh, gember, limoenblaadjes en laos krijg je een heerlijke frisse bouillon. De soep is niet moeilijk te maken en kun je een paar dagen bewaren. Wil je de soep een beetje spicy, voeg er chilipeper aan toe. 

Deze mooie schaaltjes zijn te bestellen bij Xenos.nl

Ingrediënten

300 gram kipfilet
2 stengel sereh (citroengras(
1 ui
1 teen knoflook
4 cm verse laoswortel
4 cm gember
3 citroenbladeren
2 verse chilipepertjes
10 shiitake 
10 oesterzwammen
2 limoen
500 ml kokosmelk 
3 el vissaus 
Verse koriander
3 bosuien
2 kippenbouillonblokjes
2 el zonnebloemolie

Optioneel: 2 chilipepers

Bereiding Tom Kha Kai -Thaise kippensoep met kokosmelk

Snijd de kipfilet in blokjes en meng met de helft van de vissaus. Laat even intrekken. Hak de ui en knoflook fijn. 

Pak een soeppan en schenk de kokosmelk hierin. Voeg de sereh (citroengras) en limoenblaadjes toe. Snijd de gember en laos in dunne plakken en voeg toe. Schep de uien- en knoflook snippers toe. Schenk hier 500 ml water bij en breng aan de kook. Gooi de bouillonblokjes erbij. Wil je de soep pittig, snijd de chilipepers in dunne ringen en voeg toe. Als je de pitjes meekookt, wordt de soep nog pittiger.

Voeg na 15 minuten de vissaus en kipfiletblokjes toe. Scheur de oesterzwammen in smalle reepjes en snijd de shiitake in dunne reepjes en voeg beide toe. Laat nog 15 minuten sudderen toe de kip gaar is.  Halveer 1 limoen en knijp het sap boven de soep uit. Voeg naar smaak nog zout toe.

Hak de koriander fijn en snijd de bosui in dunne ringen. Snijd parten van de andere limoen. Schep de soep in kommen en strooi er verse koriander en bosui op. Serveer met een partje limoen. 

De soep serveer je met alle ingrediënten erin, maar de limoenblaadjes, gember, laos en sereh eet je niet op.

Tom Kha Kai Thaise kippensoep met kokosmelk

Deze mooie schaaltjes zijn te bestellen bij Xenos.nl

Klik hier voor meer Thaise recepten

Klik hier voor meer soep recepten