Surinaamse masala kip (kip kerrie)

Eén van de bekendste gerechten uit de Surinaamse en Hindoestaanse keuken is wel de masala kip. Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko’s en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed. Als ik de geur van masala ruik, denk ik altijd aan thuis bij mijn ouders. Ik betrap mijzelf erop dat ik dit veel te weinig maak, terwijl het zo lekker is. Surinaamse masala kip is altijd een goed idee! Lekker bakken met uien en knoflook en je hebt een heerlijke kip op tafel. Lekker met rijst, roti of een broodje kip kerrie . Ik serveerde het hier met kousenband, maar het is ook erg lekker met spitskool en spinazie. Hier het recept.

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram kippendijfilet
1 el masala (Surinaamse kerrie, te koop bij de toko’s of grotere supermarkten)
2 el zonnebloemolie
1 ui
2 tenen knoflook
1 bouillonblokje
Zout
Zwarte peper
Een paar takjes selderij

Bereiding Surinaamse masala kip

Snijd de kippendijfilet in blokjes. Hak vervolgens het ui heel fijn en pers de knoflook. Schenk de olie in een ruime pan en voeg de masala toe. Bak dit met de uien en knoflook kort.

Na +/- 2 minuten voeg je de kip toe in de pan. Verkruimel het bouillonblokje boven de kip en schep dit goed om. Bak dit met een deksel op de pan +/- 20 minuten. Voeg 100 ml water toe om een jus te krijgen.
|
Naar smaak voeg je nog wat zwarte peper en zout toe. Hak de selderij fijn en roer erdoor. Serveer met rijst en groente.

Surinaamse masala kip (kip kerrie)

Klik hier voor meer recepten met masala (Surinaamse kerrie)

Klik hier voor meer Surinaamse recepten

14 Comments

 1. Dit recept maak ik altijd voor meerdere dagen, omdat het makkelijk in porties is in te vriezen. (Ik gebruik dan ook 1,5 kilo kipfilet, en van de boontjes maak ik ook een grote pan. Hoef het alleen maar uit de vriezer te halen, op te warmen, rijst te koken, en je kunt met gemak na een dag werken heerlijk en gezond eten..)
  Alleen doe ik na de ui en knoflook bakken een eetlepel tomatenpuree meebakken .. Als de puree ontzuurd is, doe ik de kip bakken. De kip kruid ik al voor het bakken. Als de kip is dicht geschroeid, voeg ik een blikje tomatenblokjes toe, even meebakken, dan voeg ik een half kopje water met bouillonblokjes.. Voor pit doe ik er een Madame Jeanette bij, en laat ik het een half uurtje door pruttelen..
  Tip! vraag bij de toko naar Arva masala, in de dertig jaar dat ik Surinaams kook vind ik deze persoonlijk het lekkerst.. en ik voeg ook nog een theelepeltje komijn erbij

 2. Mijn dank is groot voor het delen van u kennis. Maar een puntje. En de groente die er bij zit. ??? Hoe maak ik die dan. Ik wil het wel compleet kennen serveren aan me zelf.

  1. Je kunt de kousenband in stukjes snijden. Dan bak je deze in zonnebloemolie met een versnipperde ui en een teen knoflook uitgeperst. Even gaar bakken en voeg een beetje zout naar smaak toe. Succes

 3. Hay
  Wat voor een soort bouillonblokje gebruik je? En wanneer doe je het water er bij voor jus? Ben benieuwd… heb nu maar een groenteblokje gebruikt, en wacht met het water tor het laatst?

  1. Hi Ness,

   Een kipbouillonblokje of groentebouillonblokje is beide prima hoor. Ik voeg het water als laatst toe, om een beetje jus te krijgen.
   Ik hoop dat het heeft gesmaakt!

   Groetjes, Priya

Geef een antwoord

*