Surinaamse masala kip (kip kerrie)

Surinaamse masala kip, of wel kip kerrie. Dit is eén van de bekendste gerechten uit de Surinaamse en Hindoestaanse keuken. Een geurige gele kip met jus die je direct herkent.
Surinaamse masala, de kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekkere masala kopen bij de toko’s en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed. Als ik de geur van masala ruik, denk ik altijd aan thuis bij mijn ouders. Ik betrap mijzelf erop dat ik dit veel te weinig maak, terwijl het zo lekker is. De Surinaamse keuken is zo divers, met een basis van kruiden en verse producten. Klik hier voor meer Surinaamse recepten.
Surinaamse masala kip, de kip kerrie, is altijd een goed idee! Je bakt de kippendijfilet bakken met uien en knoflook en je hebt heerlijke kip op tafel. Lekker met rijst, roti of een broodje kip kerrie . Ik serveerde het hier met kousenband, maar het is ook erg lekker met spitskool of spinazie. Hier het makkelijke recept.
Surinaamse masala kip (kip kerrie)
Equipment
- 1 snijplank
- 1 hapjespan
Ingrediënten
- 500 gr kippendijfilet zonder bot
- 1 el Surinaamse masala
- 2 el zonnebloemolie
- 1 st ui
- 1 st bouillonblok kip of groente
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- Een paar takjes verse selderij
Instructies
- Was de kippendijfilets en snijd vervolgens in blokjes.
- Hak vervolgens het ui heel fijn en pers de knoflook.
- Schenk de olie in een ruime pan en voeg de masala toe. Bak dit met de uien en knoflook kort.
- Na +/- 2 minuten voeg je de kip toe in de pan. Verkruimel het bouillonblokje boven de kip en schep dit goed om. Bak dit met een deksel op de pan +/- 20 minuten.
- Voeg 100 ml water toe om een jus te krijgen.Naar smaak voeg je nog wat zwarte peper en zout toe. Hak de selderij fijn en roer erdoor.
=

Hendrik
Ziet er heerlijk uit! En het past bij mijn Fitatu eetschema! Ik zal het graag proberen te maken.
Priya
Wat leuk! Veel succes.
Liefs, Priya
Janske
Ik vind het der lekker uitzien.
Ga het zeker eens maken.
Priya
Dankjewel! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Liefs, Priya
Marleen
Zou dit recept ook in de slowcooker??
Priya
Je hoeft het niet zo lang te bakken, dus ik weet het niet. Je kunt het uitproberen. Liefs, Priya
Geoffrey
Dit recept maak ik altijd voor meerdere dagen, omdat het makkelijk in porties is in te vriezen. (Ik gebruik dan ook 1,5 kilo kipfilet, en van de boontjes maak ik ook een grote pan. Hoef het alleen maar uit de vriezer te halen, op te warmen, rijst te koken, en je kunt met gemak na een dag werken heerlijk en gezond eten..)
Alleen doe ik na de ui en knoflook bakken een eetlepel tomatenpuree meebakken .. Als de puree ontzuurd is, doe ik de kip bakken. De kip kruid ik al voor het bakken. Als de kip is dicht geschroeid, voeg ik een blikje tomatenblokjes toe, even meebakken, dan voeg ik een half kopje water met bouillonblokjes.. Voor pit doe ik er een Madame Jeanette bij, en laat ik het een half uurtje door pruttelen..
Tip! vraag bij de toko naar Arva masala, in de dertig jaar dat ik Surinaams kook vind ik deze persoonlijk het lekkerst.. en ik voeg ook nog een theelepeltje komijn erbij
Priya
Groot gelijk. Leuk hoe iedereen het op zijn eigen manier maakt. Het klinkt heerlijk.
Daniella Fotiadis
Wat een heerlijk gerecht is dit! Ik heb je recept opgeslagen en ga het binnenkort keer maken
Priya
Dankjewel! Groetjes, Priya
skip
Mijn dank is groot voor het delen van u kennis. Maar een puntje. En de groente die er bij zit. ??? Hoe maak ik die dan. Ik wil het wel compleet kennen serveren aan me zelf.
Priya
Je kunt de kousenband in stukjes snijden. Dan bak je deze in zonnebloemolie met een versnipperde ui en een teen knoflook uitgeperst. Even gaar bakken en voeg een beetje zout naar smaak toe. Succes
Ness
Hay
Wat voor een soort bouillonblokje gebruik je? En wanneer doe je het water er bij voor jus? Ben benieuwd… heb nu maar een groenteblokje gebruikt, en wacht met het water tor het laatst?
Priya
Hi Ness,
Een kipbouillonblokje of groentebouillonblokje is beide prima hoor. Ik voeg het water als laatst toe, om een beetje jus te krijgen.
Ik hoop dat het heeft gesmaakt!
Groetjes, Priya