Surinaamse bruine bonen met kip

Surinaamse bruine bonen met kip is echt een klassiek Surinaams gerecht. De Surinaamse keuken staat bekend om veel diverse gerechten zoals Surinaamse bami, Surinaamse nasi of lekkere broodjes Kip kerrie, Soja kip of Bakkeljauw. De gerechten zijn afgeleid uit de diverse culturen, waar de Surinaamse keuken rijk aan is. Denk aan de Hindoestaanse, Creoolse, Chinese, Portugese of Nederlandse keuken.

Bruine bonen met kip, ook wel afkorting BBR genoemd (Bruine bonen met rijst), is een stoofpotje van bruinen bonen uit pot, vlees en rijst. Het is een goedkope maaltijd en je hebt gelijk een pan vol. Vroeger werd dit vaak gegeten bij grote gezinnen. Zoals bij alle gerechten heb je ook van dit gerecht veel varianten van, want iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Dat maakt het zo leuk. Ik maak dit gerecht met verse tomaten erin, zoute sojasaus en een pepertje. Smullen maar. Hieronder lees je mijn recept.

Wil je Surinaamse bruine bonen met kip liever vega maken? Je kan de kip weglaten of vervangen door vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager.

Bloemen en Cadeaus bestellen en bezorgen ook op zondag.
Surinaamse Bruine Bonen met Kip

Surinaamse bruine bonen met kip

Surinaamse bruine bonen met kip is een klassiek Surinaams gerecht. Bruine bonen met kip, ook wel afkorting BBR genoemd (Bruine bonen met rijst), is een stoofpotje van bruinen bonen uit pot, vlees en rijst. Het is een goedkope maaltijd en je hebt gelijk een pan vol. Zoals bij alle gerechten heb je ook van Surinaamse bruine bonen met kip veel varianten van, want iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Hieronder lees je mijn recept.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 4

Equipment

  • 1 snijplank
  • 1 kookpan
  • 1 hapjespan

Ingrediënten
  

  • 500 gr kippendijfilet
  • 200 gr witte rijst
  • 2 st uien
  • 800 gr bruine bonen uit pot
  • 2 el sojasaus Yellow Label Black Soy Sauce
  • 1 st bouillonblok
  • Een paar takjes selderij vers
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 st Madam Jeannet peper optioneel

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Snijd de kipdijfilet in blokjes. Hak de uien en knoflook fijn. Schenk de olie in een hapjespan of wok. Als de olie heet is voeg je de uien en knoflook toe.
  • Bak vervolgens de kipdijfilet mee tot de kip gaar is. Voeg de zoute sojasaus toe en bak dit mee. Doe een deksel op de pan, zodat het kan sudderen. 
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe bij de kip. Spoel de bruine bonen in een vergiet om. Laat het even uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  • Snijd de Madam Jeanette peper door de helft en verwijder de pitjes. Snijd dit in kleine stukjes en roer dit ook mee. Laat dit nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur sudderen. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
  • Hak de selderij fijn en strooi deze over de bruine bonen met kip. Serveer met rijst.
Trefwoord bruinebonen, ketjap, kip, sojasaus

Klik hier voor een verzameling Echte Surinaamse recepten

Surinaamse bruine bonen met kip

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links