Surinaamse bruine bonen met kip is echt een klassiek Surinaams gerecht. Het staat bekend als de afkorting BBR (Bruine bonen met rijst). Het is een goedkope maaltijd en je hebt gelijk een pan vol. Vroeger werd dit vaak gegeten bij grote gezinnen. De Surinaamse keuken is rijk aan veel klassieke gerechten zoals Surinaamse bami, Surinaamse nasi of lekkere broodjes Kip kerrie, Soja kip of Bakkeljauw. Zoals bij alle gerechten heb je ook van Surinaamse bruine bonen met kip veel varianten van, want iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Dat maakt het zo leuk. Ik maak dit gerecht met verse tomaten erin, zoute sojasaus en een pepertje. Smullen maar. Hier mijn recept.
Wil je Surinaamse bruine bonen met kip liever vega maken? Je kan de kip weglaten of vervangen door vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager.
Klik hier voor een verzameling Echte Surinaamse recepten
Voor 4 personen
Ingrediënten
500 gr kippendijfilet
2 el zonnebloemolie
2 uien
3 tenen knoflook
1 pot bruine bonen
3 tomaten
2 el zoute sojasaus (Yellow Label Black Soy)
1 bouillonblok
200 gram rijst (ongekookt)
Paar takjes selderij
(optioneel) ½ Madame Jeanette peper
Bereiding Surinaamse bruine bonen met kip
Kook de rijst volgens de verpakking.
Snijd de kipdijfilet in blokjes. Hak de uien en knoflook fijn. Schenk de olie in een hapjespan of wok. Als de olie heet is voeg je de uien en knoflook toe.
Bak vervolgens de kipdijfilet mee tot de kip gaar is. Voeg de zoute sojasaus toe en bak dit mee. Doe een deksel op de pan, zodat het kan sudderen.
Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe bij de kip. Spoel de bruine bonen in een vergiet om. Laat het even uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
Snijd de Madame Jeanette peper door de helft en verwijder de pitjes. Snijd dit in kleine stukjes en roer dit ook mee. Laat dit nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur sudderen. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Hak de selderij fijn en strooi deze over de bruine bonen met kip.
Serveer met rijst en geniet van je Surinaamse bruine bonen met kip en rijst!

Klik hier voor meer Surinaamse recepten
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links
Vanavond gemaakt en het hele gezin vond het heerlijk.
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor het delen 💕
Hoi Priya, heb je recept gemaakt. Zalig. Het is precies wat je schrijft, bij iedereen smaakt hèt anders. Ik ken het recept omdat,mijn moeder en Tante Nel het altijd maakt(e).
Maar smaakt nu helemaal anders.
Wat leuk om te horen Isabel! Fijn dat het zo goed smaakte en dat je kende. Bedankt voor het delen. Liefs Priya
Hallo even een vraagje moet ik de bruine bonen afspoelen of moet het vocht er ook bij?
Hi Helma, ik spoel de bonen altijd even af in een vergiet, maar is niet verplicht.
Groetjes, Priya
In het recept van mijn oma staan laurierblaadjes en piment balletjes als 1 vd belangrijkste smaakmakers, is dit niet zo ?
Net als met alle Surinaamse recepten heeft iedereen zijn eigen twist. Ik vind dit een simpele versie je altijd en overal kunt maken met producten uit de supermarkt ;).
Groetjes, Priya