Surinaamse bruine bonen met kip

Surinaamse bruine bonen met kip is echt een klassiek Surinaams gerecht. De Surinaamse keuken staat bekend om veel diverse gerechten zoals Surinaamse bami, Surinaamse nasi of lekkere broodjes Kip kerrie, Soja kip of Bakkeljauw. De gerechten zijn afgeleid uit de diverse culturen, waar de Surinaamse keuken rijk aan is. Denk aan de Hindoestaanse, Creoolse, Chinese, Portugese of Nederlandse keuken.
Bruine bonen met kip, ook wel afkorting BBR genoemd (Bruine bonen met rijst), is een stoofpotje van bruinen bonen uit pot, vlees en rijst. Het is een goedkope maaltijd en je hebt gelijk een pan vol. Vroeger werd dit vaak gegeten bij grote gezinnen. Zoals bij alle gerechten heb je ook van dit gerecht veel varianten van, want iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Dat maakt het zo leuk. Ik maak dit gerecht met verse tomaten erin, zoute sojasaus en een pepertje. Smullen maar. Hieronder lees je mijn recept.
Wil je Surinaamse bruine bonen met kip liever vega maken? Je kan de kip weglaten of vervangen door vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager.

Surinaamse bruine bonen met kip
Equipment
- 1 snijplank
- 1 kookpan
- 1 hapjespan
Ingrediรซnten
- 500 gr kippendijfilet
- 200 gr witte rijst
- 2 st uien
- 800 gr bruine bonen uit pot
- 2 el sojasaus Yellow Label Black Soy Sauce
- 1 st bouillonblok
- Een paar takjes selderij vers
- 2 el zonnebloemolie
- 1 st Madam Jeannet peper optioneel
Instructies
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Snijd de kipdijfilet in blokjes. Hak de uien en knoflook fijn. Schenk de olie in een hapjespan of wok. Als de olie heet is voeg je de uien en knoflook toe.
- Bak vervolgens de kipdijfilet mee tot de kip gaar is. Voeg de zoute sojasaus toe en bak dit mee. Doe een deksel op de pan, zodat het kan sudderen.ย
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe bij de kip. Spoel de bruine bonen in een vergiet om. Laat het even uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
- Snijd de Madam Jeanette peper door de helft en verwijder de pitjes. Snijd dit in kleine stukjes en roer dit ook mee. Laat dit nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur sudderen. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
- Hak de selderij fijn en strooi deze over de bruine bonen met kip.ย Serveer met rijst.
Klik hier voor een verzameling Echte Surinaamse recepten

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links
Ellen Brinkman
Vanavond gemaakt en het hele gezin vond het heerlijk.
Priya
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor het delen ๐
Isabel correia dos santos
Hoi Priya, heb je recept gemaakt. Zalig. Het is precies wat je schrijft, bij iedereen smaakt hรจt anders. Ik ken het recept omdat,mijn moeder en Tante Nel het altijd maakt(e).
Maar smaakt nu helemaal anders.
Priya
Wat leuk om te horen Isabel! Fijn dat het zo goed smaakte en dat je kende. Bedankt voor het delen. Liefs Priya
Helma
Hallo even een vraagje moet ik de bruine bonen afspoelen of moet het vocht er ook bij?
Priya
Hi Helma, ik spoel de bonen altijd even af in een vergiet, maar is niet verplicht.
Groetjes, Priya
Tamara D
In het recept van mijn oma staan laurierblaadjes en piment balletjes als 1 vd belangrijkste smaakmakers, is dit niet zo ?
Priya
Net als met alle Surinaamse recepten heeft iedereen zijn eigen twist. Ik vind dit een simpele versie je altijd en overal kunt maken met producten uit de supermarkt ;).
Groetjes, Priya