Orzo met garnalen en gemarineerde feta

Orzo met garnalen en gemarineerde feta, een lekker en makkelijk Mediterraans gerecht van Ottolenghi. Dit recept vond ik in het kookboek SIMPEL, te koop bij Xenos en gaf hier mijn eigen twist aan. Een mooi kookboek met diverse wereldse gerechten, allemaal simpel te bereiden. Vegetarische, vegan of recepten met vlees of vis, alles vind je hierin. Van een Italiaanse Pasta Norma, Bulgur met paddenstoelen tot aan gegrilde aubergines en dus dit recept van orzo.
Orzo is een Griekse pastasoort die de laatste jaren in Nederland wat bekender wordt. Het lijkt op rijstkorrels, maar het is echter pasta. Orzo wordt als pasta of rijstgerecht bereid of wordt ook regelmatig in de soep gedaan. In dit gerecht bereidde ik de orzo in gepelde tomaten en chilivlokken en voegde er paprika en ansjovis aan toe. Op het eind gaar je de grote garnalen mee in. De feta marineerde ik van te voren en is zo smaakvol. Serveer dit gerecht in de mooie Toscane borden van Xenos. Hier het makkelijke en lekkere recept.

Voor 4 personen
Ingrediรซnten
250 gr orzo
3 tenen knoflook
400-500 gr grote garnalen
6 el olijfolie
400 gr tomatenblokjes uit blik
2 paprika’s
1 blikje ansjovis
1 groentebouillonblokje
200 gr feta
Een paar takjes basilicum
Een paar takjes peterselie
1 tl gedroogde oregano
2 tl chilivlokken
Bereiding Orzo met garnalen en gemarineerde feta
Start met het marineren van de feta. Pak een ruime schaal en snijd de feta in kleine stukjes en leg erin. Schenk hier 4 el olijfolie overheen. Schep de oregano en 1 tl chilivlokken erbij. Hak de peterselie grof en roer alles door elkaar. Leg in een afgesloten bak apart in de koelkast.
Pak een hapjespan met deksel en schenk hier de 1 el olijfolie in. Voeg de orzo, zout en gemalen zwarte peper toe en roer door. Daarna bak je de orzo ongeveer 5 minuten. Haal uit de pan en zet het vuur uit.
Ondertussen snijd je de paprika in kleine blokjes. Pel de tenen knoflook. Schenk de laatste el olijfolie weer in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep de chilivlokken erbij. Pers de tenen knoflook met een knoflookpers uit boven de pan. Voeg de ansjovis toe en roer goed door. Vervolgens bak je de paprikaโs mee. De ansjovis smelt weg en geeft de jusite zoute smaak aan het gerecht. Voeg de orzo, tomatenblokjes, bouillonblok en 700 ml water toe. Roer goed door. Sluit de pan af en laat op een laag vuurtje sudderen.
Roer tussendoor regelmatig door. Na ongeveer 15 minuten is het meeste vocht opgenomen en heb je een smeuรฏge orzo. Leg de garnalen erin en laat nog minimaal 10 minuten sudderen.
Vervolgens hak je de basilicum grof. Serveer de orzo per bord en strooi de basilicum erover. Serveer met de gemarineerde feta erbij.
