Aguachile, Ceviche van garnalen en avocado


Aguachile is een ceviche gemaakt van garnalen en avocado. Ik ben gek op ceviche, maar had niet eerder zelf gemaakt. Toen ik laatst het mooie kookboek Mi Casa Peru van de auteur Katinka Lansink Dodero zelf kreeg was ik dolenthousiast. Het eerst wat ik tegen haar zei is dat ik zelf ceviche wilde leren maken. En haar boek zit vol met ceviche, maar ook andere authentieke en moderne Peruaanse gerechten, zoals de Pollo a La Brasa, geroosterde kip gemarineerd in sojasaus, bier en azijn, die ik ook dit boek maakte. Lees hier de boekreview van het boek Mi Casa Peru.

Aguachile is niet een authentiek Peruaans recept, maar een signature dish uit Mexico, gebaseerd op de Peruaanse Ceviche Clasico. Bij de ceviche wordt de vis vaak ongeveer 30 gemarineerd en bij Aguachile is dit veel korter. Aguachile wordt gemaakt van water en peper, letterlijk vertaald is dat Aguachile. Dit mooie gerecht met avocado, komkommer en rode ui is een prachtig voorgerecht of tussengerecht. Maak het pittig met dunne schijfjes jalapeño en genieten. Let op, dit gerecht is iets machtiger dan het lijkt , dus maak geen te grote porties als voorgerecht. Hier het recept van Katinka uit het boek kookboek Mi Casa Peru. 

Boekreview Mi Casa Peru - Katinka Lansink Dodero

Voor 4 personen

Ingrediënten

200 gram gekookte (grote) garnalen
1 avocado
½ komkommer
1 rode ui
2 takjes koriander
1 groene jalapeñopeper
2 limoenen
6 tl Tabasco
1 tl zout
6 ijsklontjes

Bereiding Aguachile, Ceviche van garnalen en avocado

Pel en halveer de rode ui. Daarna snij je de ui in fijne halve ringen. Leg de uien in een bak met de ijsklontjes en een scheutje water. Leg in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de uien niet meer zo scherp zijn.

Pak een ruime kom en knijp de limoensap uit. Vervolgens voeg je de Tabasco en zout toe en roer door. Leg de garnalen erin en laat even staan. 

Vervolgens halveer je de avocado en snijd in de schil in dunne repen. Met een lepel haal je dit zo uit de schil. Pak een dunschiller en snijd de komkommer in slierten.

Pak een bord en bouw de ceviche op. Dit kan met een kookring om een strak torentje te krijgen. Los kan natuurlijk ook. Start met een bodem van een avocado en leg daarop een paar garnalen. Daarna leg je een paar uien erop en sluit af met een handje komkommerslierten. Haal de blaadjes koriander van de takjes en snijd de jalapeño in ringen. Garneer samen op de Aguachile.

Aguachile, Ceviche van garnalen en avocado

Klik hier voor meer recepten met garnalen