20x lekkere herfstrecepten

De herfst is weer volop in gang en hier horen lekkere recepten bij met herfst seizoensproducten. Hier een verzameling van 20 lekkere herfstrecepten. De herfst draait gelukkig niet alleen om veel regen, donkere dagen en kou. In de supermarkten vind je lekkere seizoensproducten die typerend zijn voor de herfst waar je lekkere recepten mee maakt. Denk hierbij aan pompoen, wortels, truffel, champignons en andere paddenstoelen en spruitjes. Hier een aantal leuke recepten voor in de herfst. Je hebt traditionele recepten met deze producten, zoals een paddenstoelen risotto met truffel, stamppotten, pasta’s maar ook fusion recepten als spruitjes met sojasaus. Hier de lekkere herfst recepten

1. Gewokte spruitjes met kipgehakt en sojasaus

Je hoeft spruitjes echt niet alleen maar te koken of gratineren. Ik was als kind al dol op spruitjes, dat komt omdat mijn moeder dit wokte met kip erdoor. Heerlijk vond ik dat. Spruitjes is een typische product voor de herfst, hier dit lekkere recept, gewokt in sojasaus. Klik hier voor het recept.

Gewokte spruitjes met kipgehakt en sojasaus

2. Lekkere risotto voor de herfst met paddestoelen en truffeltapenade

Dit is een typische herfstgerecht, risotto met paddestoelen en truffeltapenade. Met dit vegan gerecht mis ik totaal geen vlees of vis. Door de porcini (eekhoorntjesbrood) en kastanjechampignons proef je een heerlijke bite in dit Italiaanse rijstgerecht. De paddestoelen geven een nootachtige smaak. Voor een extra en speciale smaak voeg je truffeltapenade of truffelolie toe. Klik hier voor het recept.

Lekkere risotto voor de herfst met paddestoelen en truffeltapenade

3. Pompoen- zoete aardappelsoep met kabeljauw

Eén van mijn favorieten soepen is wel de pompoen- zoete aardappelsoep met stukjes kabeljauw erin. Een heerlijke herfstig soepje voor de koude dagen. Deze soep is een beetje zoet van smaak door de pompoen en zoete aardappel. Daarnaast is het goed vullend. Je kan de kabeljauw weglaten als je het vegetarisch wilt houden. Lekker als lunch, diner of voorgerecht. Hier het recept.

Pompoen- zoete aardappelsoep met kabeljauw

4. Vegan-ravioli met truffeltapenade en kastanjechampignons

De vegan-ravioli is gevuld met veganistische kaas. Je kan de saus natuurlijk maken zoals je zelf wilt. Ik vind het lekker met kastanjechampignons en truffeltapenade in een romige saus. In plaats van room heb ik Alpro Soja Cuisine gebruikt. Zie hier het recept.

Vegan-ravioli met truffeltapenade en kastanjechampignons

5. Lekkere erwtensoep met kipfilet en kiprookworst voor de herfst

Echte Hollandse erwtensoep, maar dan zonder varkensvlees. Kan dat? Ja zeker. Mijn moeder maakte dit altijd met kipfilet i.p.v. katenspek en kiprookworst. En dit zo lekker! Ook mijn vrienden vinden dit heerlijk. Het is ook helemaal niet moeilijk te maken. Klik hier voor het recept.

Heerlijke erwtensoep met kipfilet en kiprookworst

6. Snelle pizza funghi met olijven en (vegan) mozzarella

Met een kant- en-klare pizzadeeg heb je in no-time een grote plaatpizza. Ik koos ervoor om naast de tomatensaus tapenade toe te voegen. Voor de rest vulde ik de pizza met kastanje- en gewone champignons en zwarte zongerijpte olijven. Lekker veel mozzarella erop en de pizza is ook nog eens koemelkvrij! In een kwartier heb je een flinke verrukkelijke pizza. Je haalt hier wel 8 dikke stukken uit, dus ruim genoeg voor 2 personen. Hier het makkelijke recept.

Snelle pizza funghi met olijven en (vegan) mozzarella


7. Knolselderijsoep met kastanjechampignons en spekjes

Knolselderijsoep met kastanjechampignons en spekjes, een  heerlijke combinatie. Ik maak niet vaak iets met knolselderij, maar had een restje over. Na wat googlen heb ik een lekker receptje gevonden.  Toevallig had ik nog kastanjechampignons en bosui in de koelkast, dus dat heb ik er ook aan toegevoegd. Ik was heel benieuwd hoe dit zou smaken, maar dit smaakte verrassend goed. Hier het recept.

lekkere herfstrecepten

8. Slanke broccolistamppot met zalmfilet

en heerlijke winters gerecht, broccoli stamppot met zalmfilet. Een stamppot hoeft helemaal niet zo machtig of vet te zijn. Wist je dat je een stamppot heel makkelijk slanker kan maken?  Door bijv meer groente dan aardappelen te gebruiken en ipv een stukje vlees braden een visfilet in de oven bakken. Broccoli wordt na het koken zacht en kan je goed door de aardappelen stampen zonder melk toe te voegen. Hier het recept van mijn favoriete stamppot. Hier het recept.

Broccoli stamppot met zalmfilet

9. Marokkaanse groenteschotel met vegaballetjes

Marokkaanse groenteschotel met vegaballetjes is een voedzame maaltijd wat regelmatig bij mij op tafel staat. Bomvol groente als courgette, paprika en champignons in een dikke tomatensaus. Dit gerecht is binnen een half uur klaar en ook nog eens erg lekker en vullend. Heerlijk met Oosterse kruiden als kurkuma, komijn en de verse koriander. Een lekkere stoof voor in de herfst. Hier het recept.

Marokkaanse groenteschotel met vegaballetjes

10. Lekkere herfstsoep ,Wortelsoep met gember en zwarte knoflook

Een gezond Aziatisch soepje is wel de wortelsoep met gember. Dat wortels heel gezond zijn weten we onderhand wel, mijn moeder zei altijd dat het goed was voor je ogen. Dit recept met wortels en gember is zo gemaakt! Hier het makkelijke recept.

Lekkere herfstsoep ,Wortelsoep met gember en zwarte knoflook

11. Bulgur met paddenstoelen en feta

Ik ben een groot fan van de recepten van Ottolenghi. Het eerste recept wat ik uit het kookboek probeerde was de fijne bulgur met paddenstoelen. Ik koos voor een mix van witte champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen en bundelzwam. Op smaak gebracht door verse tijm en dille en gemalen komijn. Dit vegetarisch gerecht is lekker als bijgerecht, hoofdgerecht of zelfs als lunch. Het is in een half uurtje klaar en makkelijk te maken. Hier het recept.

Bulgur met paddenstoelen en feta

12. Kip in harissa met pompoen uit de oven

Nog één van de lekkere recepten voor de herfst. Eén ovenschaal vol met lekkers als drumstick ingesmeerd met harissa, pompoen, spruitjes, rode ui en wat schijfjes citroen. Ik marineerde de drumstick met de zelfgemaakte harissa pasta. Lekker samen met de kleurrijke groentes, 50 minuten in de oven en smullen maar. Dit is nu een koolhydraatarm recept. Wil je er wat bij, dan smaakt Couscous of aardappels er goed bij. Hier het makkelijke recept. 

Kip in harissa met pompoen uit de oven

13. Romige vegan pasta met paddenstoelen en truffelolie

Deze hoort ook bij de verzameling lekkere herfstrecepten. Deze vegan pasta is rijkelijk gevuld met oesterzwammen en kastanjechampignons. Je maakt een romige saus van sojaroom en schenk er op een eind een beetje truffelolie op. De geur van truffelolie is heerlijk. Dit gerecht staat in 15 minuten op tafel en is makkelijk te maken. Ik maakte de pasta met de koningsoesterzwammen, deze zijn groot en kun je het best scheuren voor mooie stukken. Wil je nog andere paddenstoelen toevoegen? Dat kan bij dit gerecht zeker. Denk aan shiitakes of gewone champignons. Hier het makkelijke.

Romige vegan pasta met paddenstoelen en truffelolie

14. Quiche met pompoen en vega gehakt

Een lekkere feestmaaltijd voor bij de lunch, als hapje of ook gewoon lekker als diner. Deze herfstquiche is zo gemaakt en ziet er ook nog eens feestelijk uit. De quiche heeft een goede balans van zoeten hartig. Hier het makkelijke recept. 

lekkere herfstrecepten

15. Aloo gobi soep – Indiase bloemkoolsoep

Aloo gobi is een bekend Indiaas gerecht, letterlijk vertaald aardappel en bloemkool. Deze combinatie is heerlijk. Dit kan natuurlijk ook met soep. De kruidenmix proef je goed terug en voor een spicy effect voeg je een beetje chilipoeder toe. De soep is snel klaar en lekker machtig. Hier het recept. 

Aloo gobi soep – Indiase bloemkoolsoep

16.  Slanke preistamppot met kiprookworst

Ik ben gek op stamppot. Lekker met een gehaktbal, stukje vis, vega burger of de bekende combi met rookworst. En ja gelukkig hebben ze tegenwoordig hele lekkere kiprookworsten. Lieve vega? Ook vegetarische rookworsten vind je in de supermarkt. Ik maak mijn preistamppot zonder melk en weinig boter en krijg het zo smeuïg door een beetje kookvocht mee te stampen. Voor deze stamppot heb je helemaal niet zoveel ingrediënten nodig.  Lekker een jus erbij en smullen maar. Hier het makkelijk recept. 

Slanke preistamppot met kiprookworst

17. Gevulde portobello met geitenkaas en pijnboompitten

De combinatie van portobello met geitenkaas zie je steeds vaker voorkomen als vegetarisch voorgerecht, bij de lunch of bij shared dining. Vaak afgemaakt met walnootjes, maar ik koos voor pijnboompitten en een scheutje honing. Even in de oven en smullen maar. Hier het recept.

Gevulde portobello met geitenkaas en pijnboompitten
lekkere herfstrecepten

18. Snelle Creoolse kippenstoof met tomaten

Ik maakte deze Snelle Creoolse kippenstoof, met tomaten, ketjap en selderij. Je kunt makkelijk een flink pan maken, het is in een half uur tot uur klaar en ruikt zalig. Door het stoven is wordt het vlees zacht en valt het zo van het bot af. Ik koos voor zowel drumstick als dijfilet, maar gooi erin wat je wilt. Hier het makkelijke recept.

Snelle Creoolse kippenstoof met tomaten

19. Marokkaanse wortelsoep met ras el hanout

Wortelsoep, maar dan net een beetje anders. Marokkaanse wortelsoep, met ras el hanout erdoor. In een kwartiertje gemaakt, lekker voedzaam en helemaal vegetarisch/ vegan. Een paar schepjes van ras elhanout in je soep en smullen maar. Hier het recept.

Marokkaanse wortelsoep met ras el hanout

20. Paksoi stamppot met Teriyaki gehaktballetjes

 Ik gaf er dit keer een Aziatische twist aan door paksoi mee te stampen. Paksoi geeft een lekkere bite en een heerlijke smaak aan de stamppot. De kipgehaktballetjes marineerde ik met Teriyakisaus en sojasaus. Lekker met een jus erbij en smullen maar. Hier het recept.

Paksoi stamppot met teriyaki gehaktballetjes

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linksB