Risotto met paddenstoelen en truffeltapenade

Risotto met paddenstoelen en truffeltapenade is een heerlijk gerecht, en ook nog eens vegetarische en zelfs veganistisch. Met dit gerecht mis ik totaal geen vlees of vis. Door de porcini (eekhoorntjesbrood) en kastanjechampignons proef je een heerlijke bite in dit Italiaanse rijstgerecht. De paddenstoelen geven een nootachtige smaak, zonder echt noten te gebruiken. Voor een extra en speciale smaak voeg je truffeltapenade of truffelolie toe Je kun het gerecht afmaken met verse Parmezaan, maar dit is geen must. Hier het recept voor risotto met paddenstoelen en truffeltapenade.

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

300 gram risottorijst
15 gram Funghi Porcini
1 bakje kastanjechampignons
2 uien
3 tenen knoflook
2 paddenstoelen bouillontabletten
1 paar takjes krulpeterselie
2 tl goede Truffeltapenade of 2 el Truffelolie
Olijfolie

Bereiding Risotto met paddenstoelen en truffeltapenade

Laat de gedroogde porcini’s ongeveer een uurtje weken in een kommetje kokend water.

Na een uurtje breng 1 liter water met de 2 bouillonblokjes aan de kook. Stop voordat het begint te koken en laat het vuur op een laag pitje.

Snijd de porcini’s in kleine stukjes. Snijd de kastanjechampignons in plakken en leg dit apart.
De uien en knoflook snijd je heel fijn en leg je bij je kastanjechampignons.

Pak een braadpan en schenk hier ongeveer 2 el olijfolie in. Voeg de risottorijst toe en bak dit even mee. Schenk met een soeplepel een schep bouillon bij de rijst. Roer dit goed door. De kunst van een goede risotto is blijven roeren. Wanneer al het vocht is opgenomen, schenk je nog wat bouillon erbij. Herhaal dit proces tot de rijst dik geworden is en zacht is.

Bak ondertussen of daarna in olijfolie de uien en knoflook in een koekenpan. Bak de champignons erbij. Als de kastanjechampignons klaar zijn, roer je dit door de risotto heen. Roer vervolgens de truffeltapenade erdoor.

Hak de krulpeterselie fijn en strooi over het gerecht. Maak het gerecht af met wat zeezoutvlokken of eventueel wat parmezaan.

Risotto met paddenstoelen en truffeltapenade

Klik hier voor meer recepten met truffel

Klik hier voor meer risotto recepten