Wortelsoep met gember en zwarte knoflook

Een gezond Aziatisch soepje is wel de wortelsoep met gember. Dat wortels heel gezond zijn weten we onderhand wel, mijn moeder zei altijd dat het goed was voor je ogen.

Zwarte knoflook is iets wat ik de laatste tijd vaker zie terugkomen in recepten, maar ook in restaurants. Zo at ik bij Hendriks asperges met een zwarte knoflooksaus. Ik maakte voor het eerst kennis met de zwarte knoflook  op de Horecava. Hier mocht ik het rauw proeven, wat verrassend lekker smaakte.

Maar wat is zwarte knoflook nu eigenlijk? Zwarte knoflook is gefermenteerde witte knoflook. Dit wordt zorgvuldig gedaan en duurt een aantal weken. Het krijgt de zwarte kleur doordat de suikers en aminozuren reageren en samen melanoïde produceren. De hoeveelheid anti-oxidanten verdubbeld bij dit product. Anti-oxidanten zijn bepaalde vitamines en mineralen en zorgen voor een goede werken van het immuunsysteem. Geen ongezond iets die zwarte knoflook.

Ik kreeg op de Horecava een bolletje mee om te gebruiken. Ik heb er een soepje mee gemaakt, maar je kan er natuurlijk nog veel meer mee doen.

Ingrediënten

1 ui
3 tenen zwarte knoflook
3 cm verse gember
3 el zonnebloemolie
2 groentebouillonblokje
300 gram wortels of bospeen

Bereiding

Rasp de wortel en spoel ze schoon. Hak vervolgens de uien en knoflook fijn. Rasp en snijd de gember fijn.

Pak een soeppan en fruit de uien, knoflook en gember met zonnebloemolie. Snijd ondertussen de wortel in stukjes en bak dit mee in de soeppan.

Schenk vervolgens 750 ml water erbij en gooi de bouillonblokjes erin. Laat dit ongeveer 15 minuten koken tot de wortelen zacht zijn.

Pureer de soep met een staafmixer.

Lekker om af te maken met wat verse koriander.

Klik op de link voor meer soeprecepten