12x vegetarische Surinaamse recepten

Lekkere vegetarische Surinaamse recepten. Daar kun je met dit recept wel je lol aan op. De Surinaamse keuken is rijk aan veel gerechten uit diverse culturen. De inwoners van Suriname zijn namelijk een mix van origine Javanen, Portugezen, Hindoestanen, Creolen en Chinezen. En dit zie je terug in de Surinaamse keuken. Heerlijke Javaanse bami, nasi of saoto, maar ook Hindoestaanse masala door de pompoen en kousenband. En ondanks dat de Surinaamse keuken veel vlees- of visgerechten bevat zij er ook veel lekkere vegetarische pareltjes. Denk hierbij aan Chinese Chow Mein, Ketjap Tofu, Tempeh Sambal, Hindoestaanse pompoenstoof genaamd Kohra of lekker Petjil/ Gado Gado. Als lekker hapje heb je keuze maizenakoekjes, pasteitjes met vegetarisch gehakt en masala of Goegerie. Veel van deze gerechten zijn ook vegan! Smaakvol, goed vullend en lekker. Je mist totaal geen vlees of vis. Wil jij deze recepten uitproberen? Hieronder deel ik deze lekkere vegetarische Surinaamse recepten.
1. Surinaamse kousenband met aardappelen
De bekendste groentemix in de Surinaamse Hindoestaanse keuken. Dit gerecht maak je op smaak met masala, de Hindoestaanse kerrie. Dit Hindoestaanse kruidenmix van kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Masala ruikt heerlijk en heet een gele kleur. Dit vegetarische groentegerecht is ook helemaal vegan. In de Zuid-Amerikaanse keuken wordt aardappel ook als groente gezien. Kousenband en aardappelen is niet weg te denken uit de Surinaamse keuken. Het past goed bij witte rijst of roti. Hier het makkelijk recept,

2. Snelle Chinese, Surinaamse Chow Mein
Chow Mein zijn dunne gewokte tarwenoodles. Een populair gerecht in de Chinese keuken en ook steeds meer in de Surinaamse keuken. De noodles zijn zo gemaakt en je vult het met wat je wilt. Ik heb hier een basisrecept met alleen ei erin, maar paprika en boontjes passen hier ook goed in. Liever vegan? Je kan de ei prima weglaten. Voor dit gerecht met je lichte sojasaus en donkere sojasaus nodig. FF kort wokken samen en je hebt een heerlijke noodlegerecht op tafel staan. Lekker met Ketjap Tofu en Tempeh Sambal. Hier het makkelijke recept.

3. Surinaamse eieren in masala
Een populair gerecht bij de roti, rijst of zelfs een broodje. Naast de masala kip, zijn eieren in masala ook heel smaakvol. Het is ook een goede vegetarische oplossing. Dit gerecht is heel snel gemaakt en totaal niet moeilijk. Je kookt de eieren eerst en bakt ze daarna even op met onder andere masala, ui en knoflook. Houd je van pittig? Dit gerecht is ook heerlijk met stukjes Madame Jeannete erin of Madame Jeannette sambal erbij. Lekker met roti of witte rijst en frisse groente als paksoi, spitskool of kousenband. Een mooi vegetarisch recept. Kijk hier voor het recept.

4. Surinaamse Ketjap Tofu
Surinaamse Ketjap tofu, de plantaardige vleesvervanger, die je gemakkelijk zelf kan maken. Tofu, ook wel Tahoe genoemd, is gemaakt van soja en bevat veel eiwitten. Voor dit gerecht marineer ik de tofu met ketjap manis, zoute sojasaus en om het spicy te maken voeg je een Madam Jeannet pepertje toe. Dit gerecht is lekker met witte rijst, Surinaamse nasi, Surinaamse bami of op een broodje. Hier het recept.

5. Goegerie (channa), Hindoestaanse kikkererwtensnack
Kikkererwten als Goegerie (channa) dé bekende Hindoestaanse kikkererwtensnack en eén van de makkelijkste vegetarische recepten.. Goegerie, Ghoegrie of Ghoegerie, ik weet niet hoe je dit nu juist schrijft. Dit gerecht van gebakken kikkererwten in tomatenpuree. Je krijgt dit vaak op verjaardagen en bruiloften. Doordat je de kikkererwten bakt, worden ze wat zachter. Het is lekker als hapje, bijgerecht of door een salade. Niet te missen in de verzameling vegetarische Surinaamse recepten. Hier het simpele recept.

6. Kohra, pompoen met Surinaamse masala
Dit is het bekendste gerecht met pompoen uit de Surinaamse en Hindoestaanse keuken. Dit gerecht wordt gemaakt van flespompoen. Ik gebruikte voor dit gerecht zelfs gesneden blokjes pompoen uit de vriezer, wel zo makkelijk. Kohra, pompoen met Surinaamse masala wordt net als alle Surinaamse gerechten gemaakt van uien, knoflook en masala. Het zoete van de pompoen past heel lekker met het kruidige van de Surinaamse masala. Het is heel makkelijk te maken en lekker gezond. Hier het recept.

7. Vegetarische Surinaamse Petjil of Gado Gado
Wat is nu het verschil tussen Surinaamse Petjil en Gado Gado? Het heeft beide als basis gestoomde groente en gekookte ei. Het verschil is dat petjil gemaakt wordt met een pittige pindasaus. De gestoomde groente kunnen verschillen. Ik koos voor spitskool, kousenband, spinazie en taugé. Paksoi, bloemkool of sperziebonen passen zeker ook prima bij. Dit is één van bekendste vegetarische Surinaamse recepten. Hier het recept.

8. Surinaamse Maizena koekjes
Maizenakoekjes zijn bekend in de Surinaamse keuken, lekker en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Brosse, zoete koekjes die er altijd wel in gaan. Dit Surinaamse familierecept is erg populair, want net als de meeste gerechten, maakt iedereen het weer anders. Maak de koekjes af met kleurrijke suikermuisjes en smullen maar. Deze koekjes zijn helemaal koemelkvrij te maken. En de koekjes hoeven maar 13 minuten in de ove. dus bakken maar. Hier het recept.

9. Vegetarische Tjap Tjoy
Ik ben gek op Tjap Tjoy. letterlijk vertaald gemengde groente, is een kleurrijk Chinees gerecht met veel groente. Een gezond maaltje en super smaakvol. En dat kan je heel makkelijk zelf maken, zonder pakjes en zakjes. In de Surinaamse keuken zie je veel Chinese en Indische invloeden, Tjap Tjoy is hier een voorbeeld nu van. Een ideaal groentegerecht naast Surinaamse nasi, bami of witte rijst. Hier het recept.

10. Surinaamse Tempeh Sambal
Surinaamse Tempeh sambal is een lekker bijgerecht of vleesvervanger bij de Surinaamse nasi of Surinaamse bami. Het is een veganistisch gerecht dat je zo pittig kunt maken als je wilt. Dit gerecht is afgeleid van het Indische gerecht, Sambal Goreng Tempeh. Tempeh is gemaakt van sojabonen en komt van origine uit Indonesië. Het product tempeh neemt goed smaken op, want tempeh zelf heeft niet zoveel smaak. Deze tempeh sambal wordt eerst gefrituurd en daarna op smaak gemaakt met ketjap, kruiden. Lees hier dit lekkere recept.

11. Vegan pasteitjes met gehakt, kerrie en prei
Een heerlijke veganistisch hapje met bladerdeeg. Mijn pasteitjes met kipgehakt en kerrie en prei zijn altijd populair op verjaardagen en borrels. Ik maak dit familierecept pasteitjes met kipgehakt, kerrie en prei al jaren. Ondertussen zijn steeds meer mensen vegetarisch en vind het wel leuk dat iedereen kan mee eten. Maak de pasteitjes met vegan gehakt en voila. De pasteitjes zijn smaakvol, makkelijk te maken en vegan. Hier het makkelijke recept.

12. Snelle Javaanse groenteschotel met sperziebonen en taugé
Snelle Javaanse groenteschotel met sperziebonen en taugé. Wil jij een snelle en gezonde Surinaamse Javaanse maaltijd op tafel hebben? Dan is deze Javaanse groenteschotel echt iets voor jou. De groenteschotel vulde ik met veel groente als sperziebonen, paprika, tauge en broccoli. Op smaak gebracht met de specerijenpasta, kokosmelk, een rood pepertje, sojasaus en Ketjap Manis. Dit gerecht staat echt in 15 minuten op tafel. Lekker met Surinaamse Ketjap Tofu. Hier het recept.
