Eén van mijn favorieten soepen is wel de pompoen- zoete aardappelsoep met stukjes kabeljauw erin. Een heerlijke herfstig soepje voor de koude dagen. Deze soep is een beetje zoet van smaak door de pompoen en zoete aardappel. Daarnaast is het goed vullend. Je kan de kabeljauw natuurlijk ook weglaten als je het vegetarisch wilt houden, maar ik vind het wel erg lekker als er een bite in mijn soep is. Zoals de meeste van mijn recepten is het weer makkelijk te maken en snel klaar. Lekker als lunch, diner of voorgerecht.
+/- 3 – 4 personen
Ingrediënten
Scheutje olijfolie
1 kleine flespompoen
2 zoete aardappelen
1 groot ui
3 tenen knoflook
2 groentebouillonblokjes
2 stuk diepvrieskabeljauw
Gemalen chilipeper
Optioneel: een paar takjes koriander of peterselie
Bereiding
Ontdooi de kabeljauw de dag van te voren in een gesloten bord in de koelkast. Heb je dit niet kunnen doen, leg de filets dan in een bak met ruim water.
Snijd de schil van de pompoen en haal de draden uit de binnenkant weg. Snijd de pompoen in grote blokken. Schil de zoete aardappelen en snijd deze ook in blokken. Leg dit even aan de kant.
Verwijder de schil van de ui en snijd deze grove stukken. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Pak een soeppan en schenk hierin een scheutje olijfolie. Bak de uien en knoflook kort. Voeg de pompoen- en zoete aardappelblokjes toe en bak dit samen even.
Schenk 1 liter water en de bouillonblokjes in de soeppan. Laat dit met deksel +/- 20 minuten koken op een zacht vuurtje.
Voel even met een vork of de pompoen en zoete aardappelen zacht zijn. Als dit zo is, kan je de soep pureren tot een gladde soep.
Snijd vervolgens de kabeljauw in grote blokjes. Leg deze blokjes in de soep en laat dit op een zacht vuurtje +/- 15 minuten gaar worden.
Hak de verse kruiden fijn en strooi deze over de soep. Strooi wat gemalen chilipeper over de soep en je kan gaan smullen.