Slanke preistamppot met kiprookworst

Slanke preistamppot met kiprookworst, een lekkere winterse stamppot. Ik ben gek op stamppot, broccoli stamppot, paksoi stamppot, pastinaakstamppot of hutspot, mij maak je er blij mee. Lekker met een gehaktbal, stukje vis, vega burger of de bekende combi met rookworst. En ja gelukkig hebben ze tegenwoordig hele lekkere kiprookworsten. Deze vind je bijv bij de Islamitische slager of de lokale poelier, zelfs Unox heeft weer een kiprookworst. Lieve vega? Ook vegetarische rookworsten vind je in de supermarkt. Preistamppot is goed smaakvol door de preiringen die je me kookt en stampt. Ik maak mijn preistamppot zonder melk en weinig boter en krijg het zo smeuïg door een beetje kookvocht mee te stampen. Voor deze stamppot heb je helemaal niet zoveel ingrediënten nodig.  Lekker een jus erbij en smullen maar. Hier het makkelijk recept. 

Voor 2 personen

Ingrediënten

400 gram kruimige aardappels
4 stuks prei
1 kiprookworst
Een zakje juskruiden
Klontje plantaardige margarine

Wil je zelf jus maken:
300 ml groentebouillon
1 el plantaardige boter
1 el bloem

Bereiding Slanke preistamppot met kiprookworst

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water tot de aardappelen zacht zijn.

Snijd het witte gedeelte van de prei in dunne ringen en was de prei in een vergiet. Pak een wok of koekenpan en smelt hier het klontje plantaardige margarine in. Bak de prei hierin.

Giet de aardappelen af en bewaar een beetje kookvocht. Gooi de prei erbij en stamp de aardappelen met prei met een stamppotstamper. Schenk een klein scheutje kookvocht erbij om een smeuïge stamppot te krijgen.

Verwarm de rookworst in de verpakking in kokend water en maak ondertussen de jus. Maak de jus volgens verpakking met alleen water en de poeder. Als je de jus zelf maakt schep je de plantaardige boter en bloem in een klein steelpannetjes. Roer dit met de garde tot je een roux hebt. Voeg 300 ml bouillon toe per lepel toe toe je de gewenste dikte hebt.

Serveer de stamppot met de jus in een kuiltje en een halve kiprookworst per persoon erbij.

Slanke preistamppot met kiprookworst

Klik hier voor meer stamppot recepten