15x lekkere koolhydraatarme gerechten

Lekkere koolhydraatarme gerechten, dat vond ik vroeger maar saai klinken, maar sinds een aantal let ik heel goed om te de hoeveelheid koolhydraten in een maaltijd. Koolhydraten zijn heerlijk en ook nodig, ik zou niet zonder kunnen. Iets minder daarentegen werkt erg goed. Als je diabeet bent moet je hier al goed op letten, maar ook om af te vallen werkt koolhydraten minderen bij mij erg goed. Belangrijk vind ik het wel om dan lekker te blijven eten, want juist als je op dieet bent, moet eten een feest blijven. Gelukkig zijn er veel koolhydraatarme gerechten te bedenken. Denk bijv. aan (gepureerde) groentesoepen zoals broccoli of courgettesoep, tomatensoep of een vissoep. Gevulde groenten zijn ook al zo lekker, gevulde courgette of gevulde paprika. Wokgerechten zoals kip of vis met groente of een lasagne met courgettebladen, smullen allemaal. Voor de zomer frisse salades met groente en fruit zijn ook een aanrader. Hier een verzameling van lekkere koolhydraatarme gerechten.ย
1. Snelle lasagne met kipgehakt en courgettebladen
Lasagne, wie lust dat nou niet. Mij kun je er wakker voor maken. Lasagne kun je ook heel lekker koolhydraatarm maken, door de lasagnebladen te vervangen door courgette. Ik maakte een dikke lasagnesaus met kipgehakt, courgette, paprika en champignons. Daarna snijd de courgette met de kaasschaaf in dunne plakken en bouwen maar. Door het maken van je eigen bechamelssaus en/ of vegankaas toe te voegen, is je lasagne helemaal koemelkvrij. Hier het recept.

2. Watermeloen salade met feta en munt
Een frisse, zoete, maar ook hartige salade voor in de zomer of gewoon lekker als lunch. De salade is heel smaakvol door de frisse watermeloen, munt en brokken feta. Ik vulde de salade aan met komkommer, tomaat en zwarte olijven, maar maak ervan wat jij wilt. De salade is koolhydraatarm en laag in vet, dus ook nog en super gezond. Lekker picknicken, bij de barbecue, als lunch of zomers gerecht, deze salade kan altijd. De salade is heel makkelijk te maken en blijft in koelkast nog 2 dagen goed. Ik ben heel blij met dit receptje.

3. Marokkaanse vissoep met zeevruchten
Een goed gevulde en toch slanke soep. Ik zag op Facebook regelmatig recepten en fotoโs van Marokkaanse vissoep met inktvis, mosselen en garnalen.Ik ben namelijk gek op de Marokkaanse keuken, en vooral op de Marokkaanse Harira soep. Deze Marokkaanse vissoep met zeevruchten is weer wat nieuws. De soep breng je op smaak met gedroogde kruiden als gemberpoeder, gemalen kurkuma en komijn, ras el hanout, paprikapoeder en chilivlokken. Deze traditionele soep is niet moeilijk om te maken, je moet alleen ff de boodschapjes verzamelen. Hier het makkelijke recept.

4. Salade met groene asperges en geitenkaas
Tegenwoordig maak ik steeds vaker een feestje van mijn lunch. Salades, shakshuka, soep, noem maar op. Laatst maakte ik deze lekkere salade met gegrilde groene asperges, komkommer, tomaat, avocado en zachte geitenkaas. Ik maakte de salade af met Sherryazijn. Het zuurtje van de azijn past namelijk erg goed bij deze frisse salade. Moeilijk om te maken? Totaal niet. Even wat dingetjes klein snijden en je hebt een heerlijke salade voor de lunch. Helemaal vegetarisch. Maak de salade gerust een dag van te voren, maar doe de sherryazijn er op het laatst op. Hier het makkelijke recept.

5. Snelle Shakshuka met verse spinazie en feta
Dit Joodse gerecht kun je uitgebreid maken met stukjes tomaten en garen in de oven, maar je kunt ook een sneller versie met passata op tafel zetten. Shakshuka is een Midden Oosters รฉรฉnpansgerecht met als basis tomatensaus en gepocheerde eieren. Vul het lekker met verse spinazie en paprika en je hebt een gezond maaltje. Deze Shakshuka uit de pan is in een kwartier klaar. Lekker met brood erbij, of als je koolhydraatarm wilt eten, kan het ook gewoon zo. Dit vegetarische gerecht is mijn nieuwe favoriet! Hier het recept.

6. Salade met kip, aardbeien, appel en geitenkaas
Een zomerse en kleurrijke salade met een combinatie van zoet en hartig. Salades in de zomer, lekker bij de barbecue, een picknick of gewoon als lunch. Een lichte, maar toch goed vullende maaltijd. Deze salade is koolhydraatarm. Ik gebruikte voor de salade spinazie en vulde het met gerookte kipfiletplakjes, zoete aardbeien, een appel en geitenkaas toe. Maak af met een beetje balsamicoazijn en smullen maar. Hier het makkelijke recept.

7. Gevulde courgette met tonijn
Dit is een lekker makkelijke maaltijd voor als je voldoende groente of koolhydraatarm wilt eten. Het is zo klaar, smaakvol en ook nog eens heel gezond. Je kan het eten met rijst of aardappels, maar ik vind het zo los ook lekker. Ik maak dit gerecht regelmatig, omdat ik de meeste ingrediรซnten wel in huis heb. Ideaal toch? Blikje tonijn, olijfjes, tomatenpuree en hoppa, je courgette is zo gevuld. Hier het recept.

8. Mango en avocado salade met knoflookgarnalen
Niks lekkerder in de zomer om een lekkere bowl salade te eten. Het is alleen wel belangrijk dat de salade goed vult. Dit kan je doen door de juiste ingrediรซnten te gebruiken. Deze salade vult goed door de avocado en mango en als smaakmaker zit er komkommer, rucola en chilipeper bij. En helemaal koolhydraatarm. Voeg naar smaak koriander toe en het is helemaal compleet. Houd je niet van garnalen? Dit is ook heel lekker met gerookte kip. Dit is nu mijn favoriete salade. Ik krijg er geen genoeg van. Zie hier dit simpele recept van deze bowl.

9. Mediterrane paprika tomatensoep met geitenkaas
Deze Mediterrane soep zit bomvol groente, is koolhydraatarm en erg lekker. De geitenkaas vind ik uitstekend bij de soep passen, het smelt er lekker in. Maak de soep helemaal af met verse basilicumblaadjes en een paar stukjes ciabatta ernaast. Een perfecte vegetarische zomersoep. soep is snel gemaakt en je hebt gelijk een pan vol. Ik kan hier echt van genieten als Lekkere koolhydraatarme gerechten. Hier het recept.

10. Gevulde paprika met kipgehakt
Een lekker, makkelijk en gezond maaltje. Dit populaire gerecht is afgeleid van de Turkse en Griekse dolmaโs of Sarma. We kennen Dolma als druivenbladeren, gevuld met rijst, gehakt en kruiden. Dolma betekent eigenlijk gevulde groente, dus ook aubergine, courgette en de paprikaโs, ook vegetarisch zie je dit met bulgur of rijst. Lekker met (vegan) kaas of feta erop en smullen maar. Ik vind het lekker als de groente echt zacht is, dus ik bak het eerst 20 minuten zonder vulling en daarna nog 15 minuten met vulling. Hier het makkelijke recept.

11. Chowder van groente met kokosmelk
Een lekkere goed gevulde groentesoep met broccoli, prei en paksoi. Ik ben gek op soepjes. Het is een makkelijke manier om veel groente binnen te krijgen en een slanke en gezonde maaltijd. Veel soepen zijn gepureerd en daardoor glad. Bij deze chowder heb je grote stukken groente erin wat de soep een heerlijke bite geeft. De soep is zo gemaakt en goed voor zeker wel 4 personen. De soep is helemaal vegan en zo lekker! De combinatie van verse Hollandse groente met kerrie en kokosmelk is verrast goed! Hier mijn makkelijk recept.

12. Salade met kip ketjap gehaktballetjes en avocado
Neem jij het jezelf ook voor om vaker met salades te lunchen? Ik lunch regelmatig met salades, maar een salade moet dan wel speciaal zijn. Voor deze koolhydraatarme salade marineerde ik kipgehakt in sojasaus. Normaal maak ik hier kipburgers van. Dit keer maakte er gehaktballetjes van en bakte deze. Heel makkelijk en snel om te maken. De gehaktballetjes geven de salade gelijk een lekkere bite. Verder vulde ik de salade met verse spinazie, komkommer, tomaat en avocado. Hier het makkelijk recept.

14. Italiaanse vissoep met kabeljauw
Een makkelijk en goed gevulde soep dat zo op tafel staat. Deze soep is een perfecte maaltijdsoep, maar een ciabatta erbij kan natuurlijk altijd. Dit receptje vond ik bij AH.nl en heb hier mijn eigen twist aan gegeven. Ik maak deze soep al jaren. Je kunt voor deze soep diepvries kabeljauw gebruiken. Makkelijk en een stuk goedkoper. De Italiaanse smaken vind je terug in de kruiden en de tomaten. Hier het recept.

15. Griekse salade met spinazie, feta en gemarineerde kip uit de oven
Dit klinkt nu al zalig toch? De Griekse keuken staat bekend om de verse kruiden, groente en kaas. Dit zie je ook in dit recept weer terug. Een goed gevulde koolhydraatarme salade met verse spinazie, zwarte olijven, tomaten, komkommer, rode ui en feta. De kip is gemarineerd met gedroogde en verse kruiden in olijfolie. Schuif het in de oven en smullen maar. Deze salade heb je in een half uurtje gemaakt! Niet te missen in Lekkere koolhydraatarme gerechten. Hier het recept.
