Surinaamse bami met kip in pindasaus

Surinaamse bami met kip in pindasaus. Iedereen kent de Surinaamse bami wel, één van de populaire gerechten uit de Surinaamse keuken en mijn favoriet. De Surinaamse keuken heeft zoveel heerlijke Surinaamse recepten, zoals Nasi, Saoto soep en bami. Wist je dat de Bami uit de Javaanse keuken komt.  Surinaamse bami is makkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Surinaamse bami wordt gemaakt van eiernoodles of van spaghetti. Door de sojasaus en kruiden als gember en salamblad lijkt het to

Je hebt ook echt Surinaamse bami (noodles), deze is te koop bij de Surinaamse winkel. Deze noodles zijn geler en gemaakt van ei. 

Je kan de Surinaamse bami met kip in pindasaus eten.  maar het is ook heel lekker met gemarineerde kippenvleugels of Kip Ketjap. Als groente kun je er een groene salade met tomaten en komkommer erbij serveren. Ook lekker komkommer op zuur.

Voor +/- 4 personen

Ingrediënten bami

500 gram spaghetti
Zoute sojasaus (Yellow Label Black Soy No.1)  
2 bouillonblokjes (maggi)
2 uien
3 tenen knoflook
1 salamblad
2 tl gemberpoeder
Een paar takjes verse selderij
1 kilo kippendijfilet
2 el zonnebloemolie
250 gram pindasaus (korrels)

Bereiding Surinaamse bami met kip in pindasaus

Kook de spaghetti volgens verpakking. Spoel de spaghetti na het koken om in een vergiet met koud water. Dit zorgt ervoor dat de slierten niet aan elkaar plakken.  

Snijd de uien en knoflook heel fijn. Pak een ruime wok of hapjespan en schenk hier de zonnebloemolie in. Voeg vervolgens de fijn gesneden uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.

Giet de spaghetti slierten erbij en schenk de sojasaus erover. Voeg de salamblad en gemberpoeder toe en verkruimel de bouillonblokjes. Schep dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat, zodat de bami niet verbrand.

Op het eind hak je de selderij fijn en strooi je er overheen. Roer dit ook door de bami. Wil je de bami op een later tijdstip eten? Je kunt het makkelijk opbakken in de pan.

Snijd de kippendijfilet in blokjes. Bak de kip in een koekenpan met zonnebloemolie tot de kip bruin is. Haal dit uit de pan en leg dit op een bord met keukenpapier. Dep de kip droog, zodat het meeste vet ervan af is.

De Surinaamse pindasaus bestaat uit korrels. De korrels worden als ze gemengd worden met water een lekker kruidige en soms ook pittige saus. Deze pindasaus kun je bij de toko’s op bij Amzing Oriental vinden.

Pak een steelpan en doe hier de pindasauskorrels in. Voeg eerst ongeveer 100 ml water toe. Op een zacht vuurtje meng je dit met een garde of lepel. Voeg steeds wat meer water toe tot je de juiste substantie hebt. De pindasaus moet vooral niet te dun zijn.  Als je de gewenste dikte hebt, voeg je de kipblokjes toe en roer dit nog even door elkaar.

Wil je meer Surinaamse recepten zien? Klik op deze link