Iedereen kent de Surinaamse bami wel. De Surinaamse keuken heeft zoveel heerlijke gerechten, zoals Nasi, Saoto soep en bami. Bami is wel echt mijn favoriet en veel makkelijker dan je zou verwachten. Je hebt er niet veel voor nodig en het is altijd een succes. Wat mij vroeger als kind verbaasde is dat de bami met gewone spaghetti gemaakt wordt. Doordat je er andere kruiden toevoegt, lijkt het helemaal niet meer op pasta. Je hebt ook echt Surinaamse bami (noodles), deze is te koop bij de Surinaamse winkel. Deze noodles zijn geler en gemaakt van ei.
Je kan de Surinaamse bami met kip in pindasaus eten. maar het is ook heel lekker met gemarineerde kippenvleugels. Als groente kun je er een groene salade met tomaten en komkommer erbij serveren. Ook lekker komkommer op zuur.
Voor +/- 4 personen
Ingrediënten bami
500 gram spaghetti
Zoute sojasaus (Yellow Label Black Soy No.1) →
2 bouillonblokjes (maggi)
2 uien
3 tenen knoflook
1 salamblad
2 tl gemberpoeder
Verse selderij
Bereiding bami
Kook de spaghetti volgens verpakking. Spoel de spaghetti na het koken om in een vergiet met koud water. Dit zorgt ervoor dat de slierten niet aan elkaar plakken.
Snijd de uien en knoflook heel fijn. Bak, in een ruime wok of hapjespan, de uien en knoflook in zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
Giet de spaghetti slierten erbij en schenk de sojasaus erover. Voeg de salamblad en gemberpoeder toe en verkruimel de bouillonblokjes. Schep dit goed door elkaar.
Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat, zodat de bami niet verbrand. Op het eind hak je de selderij fijn en strooi je er overheen. Roer dit ook door de bami.
Wil je de bami op een later tijdstip eten? Je kan het makkelijk opbakken in de pan.
Ingrediënten kip in Surinaamse pindasaus
1 kilo kippendijfilet of kipfilet
2 el zonnebloemolie
250 gram pindasaus (korrels)
Bereiding kip in Surinaamse pindasaus
Je kan voor dit gerecht zowel kipfilet als dijfilet gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar dijfilet, omdat dit iets malser is.
Snijd de kip in blokjes. Bak de kip in een koekenpan met zonnebloemolie tot de kip bruin is. Haal dit uit de pan en leg dit op een bord met keukenpapier. Dep de kip droog, zodat het meeste vet ervan af is.
De Surinaamse pindasaus bestaat uit korrels. De korrels worden als ze gemengd worden met water een lekker kruidige en soms ook pittige saus. Deze pindasaus kun je bij de toko’s op de Oriental vinden.
Pak een steelpan en doe hier de pindasauskorrels in. Voeg eerst ongeveer 100 ml water toe. Op een zacht vuurtje meng je dit met een garde of lepel. Voeg steeds wat meer water toe tot je de juiste substantie hebt. De pindasaus moet vooral niet te dun zijn. Als je de gewenste dikte hebt, voeg je de kipblokjes toe en roer dit nog even door elkaar.
De kip in pindasaus is ook lekker met rijst, nasi of op een broodje gado gado. Maar zeker ook bij de bami, dat is toch wel mijn favoriete combinatie.
Wil je meer Surinaamse recepten zien? Klik op deze link