Surinaamse Maizena koekjes

Vrolijke en luchtige Surinaamse maizenakoekjes, ook wel gommakoekjes. Maizenakoekjes zijn bekend in de  Surinaamse keuken, lekker en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Brosse, zoete koekjes die er altijd wel in gaan. Dit Surinaamse familierecept is erg populair, want net als de meeste gerechten, maakt iedereen het weer anders. Mijn moeder kwam met de tip om bakpoeder toe te voegen, zodat de koekjes luchtig worden. Maak de koekjes af met kleurrijke suikermuisjes en smullen maar. Deze koekjes zijn helemaal koemelkvrij te maken. En de koekjes hoeven maar 13 minuten in de oven. Dus bakken maar. Hier het recept.

Ingrediënten

250 gram maïzena
125 gram plantaardige margarine
100 gram suiker
1 tl bakpoeder
1 groot ei of 2 kleine
2 zakjes vanillesuiker
Een snufje zout
50 gram suikermuisjes (gekleurde discodip)

Bereiding Surinaamse Maizena koekjes

Zorg ervoor dat het ei en de boter op kamertemperatuur zijn. 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. 

Pak een grote beslagkom en meng met de mixer de suiker, vanillesuiker en boter tot een geheel. Voeg vervolgens het ei toe. Voeg de bakpoeder toe. Doe er een snufje zout bij. 

Meng met je handen en voeg in gedeeltes de maïzena toe. Blijf kneden tot 2 deegballen hebt.

Vet je handen in met een klein beetje olie. Maak van de halve deegbal 25 kleine deegballetjes. De koekjes worden namelijk 2 tot 3 keer zo groot in de oven. Druk de balletjes een beetje plat op de ovenschaal. Als het deeg aan je handen plakt, vet je weer je handen in met olie. 

Schenk de suikermuisjes in een kommetje. Druk de bovenkant van de het koekje kort in de suikermuisje en leg op de bakplaat. Leg de koekjes voldoende uit elkaar op de bakplaat, zodat de koekjes niet aan elkaar plakken als ze groter worden. 

Herhaal dit tot je één bakplaat vol hebt. Bak de koekjes 13 minuten in de oven. Ondertussen maak je volgende lading weer klaar.

Surinaamse Maizena koekjes

Klik hier voor meer Surinaamse recepten