Surinaamse Tempeh Sambal

Surinaamse Tempeh sambal is een lekker bijgerecht of vleesvervanger bij de Surinaamse nasi of Surinaamse bami. Het is een veganistisch gerecht dat je zo pittig kunt maken als je wilt. Dit gerecht is afgeleid van het Indische gerecht, Sambal Goreng Tempeh. Wist je dat tempeh is een perfecte vleesvervanger is? Het is ook nog eens heel gezond!
Tempeh is gemaakt van sojabonen en komt van origine uit Indonesië. Het product tempeh neemt goed smaken op, want tempeh zelf heeft niet zoveel smaak. Dit popualire sojaproduct bevat wel 86% eiwitten.
Deze tempeh sambal wordt eerst gefrituurd en daarna op smaak gemaakt met ketjap, kruiden. Lees hier dit lekkere recept.
Bijna alle ingrediënten voor dit recept zijn te bestellen bij Asian Food Lovers. Asian Food Lovers is de grootste Aziatische onlineshop in Nederland. Je krijgt 20% korting met de kortingscode PRIYA20.
Boven de € 35,- worden je boodschappen gratis thuisbezorgd
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
1 blok tempeh
1 ui
3 teentjes knoflook
2 tl tomatenpuree
3 cm laoswortel
2 blaadjes salamblad
3 el ketjap manis
1 takje sereh (citroengras)
1 bouillonblokje
300 ml zonnebloemolie om in te frituren
3 el zonnebloemolie (om in te bakken)
Optioneel:
1 rode madame Jeanette peper
Bereiding Surinaamse Tempeh Sambal
Snijd de tempeh in dunne plakjes en maak daarna smalle reepjes ervan. Strooi hier wat zout over. Verhit 300 ml olie in een wok of andere pan. Als de olie heet is bak de tempeh in delen hierin totdat de reepjes goudbruin zijn. Haal de reepjes uit de olie met een schuimspaan en laat goed uitlekken in een schaal met een paar vellen keukenrol. Die vangt grotendeels van het vet op. Herhaal dit tot alle tempeh reepjes gebakken zijn.
Als eerst hak je de ui en knoflook fijn. Pak een schone wok of hapjespan en schenk hier 3 el zonnebloemolie in. Vervolgens bak de uien en knoflook kort. Voeg de laos, sereh (citroengras) en salamblad toe. Schep de tempeh erbij en schenk de ketjap manis erover.
Wil je de tempeh sambal pittig hebben, dan snijd je nu de madam Jeanette peper in kleine stukjes en bak je mee. Verkruimel een bouillonblokje erover en roer goed door elkaar. Vervolgens schep je de tomatenpuree erbij en roer je nogmaals goed door.
Als laatst voeg naar smaak zout toe. Vergeet nie de sereh, laos en salamblad uit de pan te halen voor het serveren .

Klik hier voor Surinaamse Ketjap Tofu

Klik hier voor meer Surinaamse gerechten
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links
Elles
heel erg lekker hoe maak ik spareribs of babi pangang