Populaire Marokkaanse gerechten

Nederland kent een brede traditie wanneer het aankomt op wereldgerechten, we mogen ons graag laten inspireren door het beste uit andere windstreken. Zo laten we ons ook graag inspireren door de Marokkaanse keuken. Inmiddels is iedereen dan ook wel bekend met couscous of hummus – hoewel dit niet perse Marokkaans is, maar meer Noord-Afrikaans en Midden-Oosters. Welke schatten vallen er eigenlijk nog meer te ontdekken uit de Marokkaanse keuken? Kortom, wat zijn nu echt populaire Marokkaanse gerechten? Je leest het hier.

Tajine, typisch Marokkaans!

Allereerst, wie marokkaanse gerechten wil gaan maken kan niet om de Tajine heen. Wat is een tajine? Je kunt de tajine het beste omschrijven als aardewerk kookgerei, in de vorm van een pan met aardewerk deksel. Je kunt deze ‘aardewerk pan met deksel’ niet zomaar klakkeloos overigens op het vuur/ of hittebron plaatsen. Voor het allereerste gebruik zul je de tajine tot 24 uur in het water moeten laten weken(!) de aardewerk pan en deksel moeten doordrongen zijn van vocht, wat het voedingsbereiding proces ten goede komt en waardoor de tajine niet uit elkaar knapt op het vuur. Vervolgens zul je de tajine iedere keer een uur in het water moeten laten weken voor gebruik.

Het koken in de tajine is niet moeilijk! je plaatst wat vocht en olie op de bodem van de tajine om vervolgens de ingrediΓ«nten er in te plaatsen. Zet het geheel op een kookpit (niet rechtstreeks, maar via een kookplaatje bijvoorbeeld). Laat de voeding net zo lang stoven als nodig, en vergeet niet de kruiden toe te voegen!

Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen

Populaire Marokkaanse gerechten

Wat zijn nu echt lekkere en populaire Marokkaanse gerechten?

  • Couscous kun je als Marokkaans gerecht beschouwen, aangezien het veelvuldig voorkomt in de Marokkaanse keuken. Couscous is zeer eenvoudig te bereiden, je laat het slechts enkele minuten wellen in gekookt water. Is de couscous klaar, dan roer je er lekkere roerbakgroenten door – aubergine mag hierbij niet ontbreken. Hier een aantal lekkere recepten met couscous zoals de Marokkaanse groenteschotel met couscous enGekruide couscous met falafel,
Marokkaanse groenteschotel met kipgehaktballetjes en couscous
Marokkaanse groenteschotel met kipgehaktballetjes
  • Linzensoep (Lehdes). Linzensoep wordt in ieder land weer anders bereid. In sommige landen worden vooral groene of juist rode linzen gebruikt. In de Marokkaanse keuken ga je voor rode linzen die je niet hoeft te pureren. Lehdes bestaat uit rode linzen, ui, tomaat, tomatenpuree, olijfolie, gekookt water, knoflook en natuurlijk kruiden zoals kurkuma, komijn poeder, gemberpoeder, paprikapoeder en pepers. Mjum! Naast Lehdes is de Marokkaanse Harira soep een populaire soep voor tijdens de ramadan met linzen, kikkererwten en (lams)vlees. Of liever Marokkaanse vissoep met zeevruchten? Hier dit recept.
Lehdes - Marokkaanse linzensoep
Lehdes, Marokkaanse linzensoep
  • Marokkaanse kip. Het Marokkaanse kipgerecht maak je in de tajine. Dit is een echt stoofgerecht wat je serveert met couscous. Je laat zo’n 300 gr kipfilet in blokjes gesneden, samen met courgette, winterpeen, ui en tomatenblokjes minimaal 20 minuten pruttelen in de tajine in een flinke scheut olijfolie. Marokkaanse kruiden mogen zeker niet ontbreken! Zo voeg je ca. 2 theelepels ras el hanout toe. Vergeet ook niet een bosjes verse peterselie toe te voegen en peper en zout.
  • Tajine. Marokkaans koken doe je regelmatig in de tajine, om de echte authentieke smaak te bereiken. Schaf er een aan en er gaat een nieuwe wereld voor je open! Ik maakte een tajine met kabeljauw en en paprika in tomatensaus. Hier het recept. Eet smakelijk.
Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen
Vistajine met kabeljauw
  • Bastilla. Bastilla is een Marokkaans hapje, een soort pasteitje van filodeeg, gevuld met bijvoorbeeld kip en ei. Ik ken dit lekkere hapje al jaren door Marokkaanse collega’s en lekker dat ik het vind. Ik heb het al jaren niet gegeten, maar nooit vergeten. Bastilla is een authentiek Marokkaans gerecht wat vaak geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden, zoals bij bruiloften, verjaardagen en voor visite. Deze hartige snack is normaliter gevuld met zachte gekruide kip, ei en amandelen. Ik maakte mini bastila met kip. Hier het recept.
Marokkaanse mini bastilla met kip