10x lekkere recepten met kabeljauw

Lekkere recepten met kabeljauw, dat is toch een leuke verzameling. Als visliefhebber eet ik graag een stukje kabeljauw. Kabeljauw is een soort vis die voornamelijk in koude Noord-Atlantische wateren leeft. Het is een van de meest voorkomende en populaire vissoorten in Europa. Kabeljauw wordt vaak gebakken, geblancheerd, in de oven geroosterd of gekookt. Het is een zeer smakelijke vis met een mals, wit vlees dat een licht zoete, nootachtige smaak heeft. Kabeljauw is een heerlijke, vetarme vis die goed is voor je gezondheid. Het is een lekkere bron van eiwitten en omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en je algehele gezondheid. Bovendien is kabeljauw makkelijk te bereiden en heeft het een subtiele, maar heerlijke smaak.
Kabeljauw is ook in Nederland een populaire witvis. Je kunt deze stevige vis stoven, bakken, door de soep doen of in een paneerlaagje als kibbeling eten. Kabeljauw kan wel snel droog worden als je dit te lang bakt. Daarom is een goede bereiding belangrijk. Ik heb een aantal Wereldse recepten voor jullie verzameld met kabeljauwfilet. Wat denk je van Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw uit de oven, kabeljauw uit de oven in zwarte bonensaus. Kabeljauw is ook lekker in de vissoep, pompoensoep of in de visragout. Ik meng kabeljauwstukjes ook graag door een tajinegerecht of een Thaise curry. En kabeljauw stoven in een Mediterraanse paprikastoof of een romige visstoof. Genoeg inspiratie toch? Ben je op zoek naar inspiratie voor een gezond recept met kabeljauw?
1. Kabeljauw in Kaapse kerriesaus
Dit is een authentiek Kaap-Maleis gerecht. Ik besefte dat ik eigenlijk niet veel over de Zuid-Afrikaanse keuken weet. Deze keuken bevat veel kruiden en is vaak pittig. Ik maakte de Kaapse kerrivis. Een zomers traditioneel Kaap-Maleis gerecht. Het gerecht is makkelijk te maken, snel klaar en super lekker. Je stoomt de vis in de oven en maakt de Kaapse saus van kerrie, kurkuma, Kaapse kruiden, ui en knoflook. Giet over de vis en smullen maar. Lekker met bijvoorbeeld rijst en groente. Hier het makkelijke recept van de Kabeljauw in Kaapse kerriesaus.

2. Gekruide pilaf van zilvervliesrijst met kabeljauw
Wat doe je als een aubergine en tomaten over hebt en niet weer pasta of couscous wilt maken? Een nieuw receptje hiermee maken, de gekruide pilaf van zilvervliesrijst. Een kruidige pilaf met ras el hanout, paprika, tomaat en aubergine. Heerlijk met gestoomde kabeljauw uit de oven. Hier het recept van de gekruide pilaf met kabeljauw.

3. Italiaanse vissoep met kabeljauw
Een makkelijk en goed gevulde soep dat zo op tafel staat. Deze soep is een perfecte maaltijdsoep, maar een ciabatta erbij kan natuurlijk altijd. Ik maak deze soep al jaren. Je kunt voor deze soep kabeljauw uit de gebruiken. Makkelijk en een stuk goedkoper. De Italiaanse smaken vind je terug in de kruiden en de tomaten. Hier het recept voor Italiaanse vissoep met kabeljauw.

4. Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie
Een lekker authentiek Italiaans gerecht gevuld met witte bonen, groente en een mooi stukje vis. Witte bonen in tomatensaus is een bekend Italiaans gerecht. De Toscanen staan zelfs bekend als boneneters. In Foodies magazine van deze maand staat dit authentieke recept met gedroogde witte bonen van Valle del Sole. Deze lange witte bonen worden ook wel cannellinibonen genoemd. Deze bonen moet je eerst 8 tot 12 uur weken, maar helemaal waard. Ik gaf mijn eigen twist aan dit recept en maakte een saus met passata, courgette en cherrytomaten met verse salie en rozemarijn. En daarna maak je het af met gestoomde kabeljauw uit de oven. Lekker met een warme ciabatta. Echt smullen dit. Hieronder vind je het recept van de Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie.

5. Kabeljauw in zwarte bonensaus uit de oven
Een heerlijk Aziatisch gerecht wat echt super makkelijk te maken is. Chinese zwarte bonensaus is een saus, gemaakt van zwarte boontjes, knoflook, chilipeper en sojasaus. Deze saus hoef je niet zelf niet te maken, maar kun je gewoon bij de toko of grotere supermarkten kopen. Gebruik hier niet te veel van, want dan wordt het al snel te zout. Ik maakte al geregeld kip in zwarte bonensaus, maar wilde het nu ook met vis proberen. Omdat je de vis in de oven gaart heb je er geen omkijken naar. Heerlijk met rijst, noodles en gewokte groente. Hier het recept van de kabeljauw in zwarte bonensaus uit de oven.

6. Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen
Deze vistajine uit het boek van Chef Toub is makkelijk en heerlijk! Je marineert de vis met knoflook, verse koriander, peterselie en Baharat kruiden. Lekker stoven in de tajine met uien, paprika’s en citroen en voila… er staat een prachtig gerecht op tafel. De gerechten uit de tajine zijn altijd gloeiend heet, dus wacht even met aanvallen. Lekker met brood, couscous of rijst. Hier het recept van Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen.

7. Thaise groene viscurry met garnalen en kabeljauw
Ik ben echt gek op curry’s. Wat ik zo lekker vind aan de Thaise keuken zijn de smaken van citroengras, limoen en koriander. En heerlijk dat het ook spicy is. Je kan zelf heel makkelijk een viscurry maken. In de winkels vind je veel goede currypasta’s. Ik gebruik de curry van de toko, maar deze is wel erg scherp. Deze pot kun je gewoon invriezen en bij het maken 1 el uitscheppen. In de supermarkten vind je wat mildere currypasta’s. Een curry moet voor mij ook goed gevuld zijn. Ik gebruik veel vis en verschillende groentes. Je kan er natuurlijk in doen wat je wilt. Lekker met fried rice of met witte rijst. Als je curry te pittig is, blust witte rijst goed. Hier mijn makkelijke recept van de Thaise groene viscurry met garnalen en kabeljauw.

8. Visstoof met paprika en kabeljauw
Een makkelijk en gezond gerecht. Voor deze visstoof koos ik voor kabeljauw. Kabeljauw is wat neutraler van smaak, maar wel stevig en dat past goed bij de kruidige stoof. In deze stoof met paprika’s en tomaten stooft de kabeljauw gaar in de saus. Hierdoor krijg je geen droge, maar heerlijke zachte vis. Door de paprikapoeder is het een Mediterraanse stoof. Wil je liever een romige visstoof, klik dan op het recept van de Romige visstoof met zalm en kabeljauw. Deze visstoof met paprika is lekker om te eten met rijst, brood of aardappels. Hieronder volgt het recept van de visstoof met paprika en kabeljauw.

9. Pompoen- zoete aardappelsoep met stukjes kabeljauw
Eén van mijn favorieten soepen is dit wel. Een heerlijke herfstig soepje voor de koude dagen. Deze soep is een beetje zoet van smaak door de pompoen en zoete aardappel. Daarnaast is het goed vullend. Je kan de kabeljauw natuurlijk ook weglaten als je het vegetarisch wilt houden, maar ik vind het wel erg lekker als er een bite in mijn soep is. Zoals de meeste van mijn recepten is het weer makkelijk te maken en snel klaar. Lekker als lunch, diner of voorgerecht. Klik hier voor het recept van de Pompoen- zoete aardappelsoep met stukjes kabeljauw.

10. Visragout met kabeljauw en zalm
Ragout staat bij de Nederlandse huishoudens met de feestdagen regelmatig op tafel. Wij kennen de ragout gevuld in de bekende bladerdeegbakjes . En geen ragout uit blik. Ragout kun je namelijk ook heel makkelijk zelf maken, wist je dat? Met een basis van plantaardige boter, bloem en visbouillon heb je zo een roux gedraaid, helemaal koemelkvrij. Ik maakte deze visragout van visbouillon, zalmfilet en kabeljauwfilet. Je kunt hiervoor diepvriesvis gebruiken, maar zorg wel dat deze voor je gaat bereiden goed ontdooid zijn. De visragout breng je op smaak met een scheutje droge wijn en verse dille. Hier deel ik het makkelijke recept van de visragout met zalm en kabeljauw.
