Eten in Vietnam

Eten in Vietnam, daar kan ik je na mijn reis veel over vertellen. Ik maakte een rondreis van het noorden, startend in de hoofdstad Hanoi tot aan het zuiden in Ho Chi Minh. Tijdens deze rondreis zag ik de mooiste natuur, bezienswaardigheden en eetcultuur.
Vietnam ligt in Zuidoost-Azië, onder China aan de Zuid-Chinese Zee. Het is een fascinerend land met een lange geschiedenis. Vietnam is onderworpen geweest aan de Chinese, de Fransen, de Japanners, de Amerikanen en de Sovjets. Elke natie heeft zijn invloed gehad op de cultuur, architectuur, landschap en de eetcultuur van Vietnam.
Het tropische klimaat van Vietnam, in sommige delen een koele bergklimaat en vruchtbare grond is de reden waardoor er veel verse producten verbouwd worden, zoals rijst. Dit zie je terug in veel gerechten en producten. Vietnam is ook rijk aan vers fruit en groente. Door de lange kustlijn staat er in de Vietnamese keuken veel vis op het menu.

Eten kopen kun je overal in Vietnam. Er zijn in iedere stad markten en kraampjes met streetfood waar je voor een euro smaakvolle rijstgerechten kunt eten. Ook bij diverse restaurants en eetcafés kun je voor een klein bedrag genieten van heerlijke maaltijden. Tijdens deze reis heb ik ontzettend lekker gegeten. Bekende authentieke gerechten als springrolls, Banh Xeo, Banh Mi en Pho, maar ik heb ook hele nieuwe gerechten geproefd. Het mooie aan de Vietnamese keuken is dat alles puur is. Veel verse kruiden, zoals citroengras, koriander en munt en niet te vergeten, de vissaus. Ik bezocht diverse markten in Hanoi en Hoi An, at bij local restaurants en natuurlijk streetfood. Dat is ook zo een andere wereld dan wij hier kennen. In dit artikel vertel over eten in Vietnam tijdens mijn reis.





Lokale producten en gerechten
Rijst
Rijst is heel belangrijk in Vietnam. Na Thailand is Vietnam zelfs de grootste exporteur van rijst ter wereld. Het binnenland en het zuiden staan vol met rijstvelden, waar je mooie fietstours door kunt maken.


Je ziet dit ook veel in het Eten in Vietnam. Rijstnoedels, rijstvellen, rijstchips, rijstmeel, rijstkoekjes, noem maar op. Dagelijks aten gerechten met rijst erin verwerkt. De springrolls van rijstvellen, soep met rijstnoedels, fried rice, Banh Xeo, ga zo maar door. Tijdens de boottocht op de Cai Rang Floating Market, stapten we aan boord bij een zaak waar ze verse rijstnoedels maakten. Dat was gaaf om te zien. Voor thuis kocht ik gekleurde rijstnoedels en kroepoek.



Vietnam Xeo, ook wel rijstwijn, is typisch Vietnamees. Gewone wijn is hier lastiger te vinden en hartstikke duur, omdat het allemaal geïmporteerd wordt. De Vietnam Xeo werd vroeger vooral gedronken op het platteland, maar is nu ook populair in de grote steden. De rijstwijn is goedkoop en heeft een hoog alcoholpercentage.

Ontbijten
Ontbijten in Azië is niet te vergelijken met ons Nederlands ontbijtje, maar I love it! Het ontbijtbuffet in de hotels staan vol met rechauds met gebakken rijstnoedels, fried rice, kip, varkensvlees, worstjes, pho, gewokte groenten, en ga zo maar door. Ik ontbeet bijna elke dag warm. Bergen vers fruit mag hier niet ontbreken, de Vietnamezen zijn gek op vers fruit Ook de Franse invloeden waren terug te zien, zoals stokbrood, kazen en jam. Dus als de hartige dingen te heftig zijn kun je altijd nog een broodje eten in Vietnam.



Vers fruit eten in Vietnam
Als je van fruit houdt, zit je in Vietnam goed. Bij het ontbijt, op straat, op de markt, in het restaurant, overal om je heen zie je vers fruit. Mango, ananas, dragonfruit, jackfruit, kleine bananen, papaya, steenvrucht, watermeloen, je kijkt je ogen uit. Op straat koop je voor nog geen euro een mango die voor je neus vers gesneden wordt. Ik was verliefd op de oude dametjes die op de traditionele manier fruit verkochten met grote manden op de fiets of hangend aan de schouder.
De vruchten zijn daar super zoet en smaakvol. Dragonfruit heb je hier in twee kleuren, de witte en de paarse, deze is zoeter. Fruit wordt hier ook in de gerechten gebruikt. Een salade met dunne slierten mango of papaya met gedroogde garnalen erop kom je in veel restaurants tegen.




Pho
Pho is een traditionele Vietnamese noedelsoep. De soep bestaat uit een kruidig kippen- of runderbouillon, die wordt gekookt met dunne rijstnoedels, een verscheidenheid aan groenten en kruiden en geserveerd met verschillende toppings, zoals rundvlees, kip, garnalen, koriander en limoensap. Pho is een populaire maaltijd die wordt geserveerd als ontbijt, lunch of diner.

Springrolls eten in Vietnam
Springrolls zijn super populair in de Vietnamese keuken en heel makkelijk te maken. Springrolls zijn er in twee vormen: koud en gestoomd of gefrituurd.
De gestoomde lekkere rolletjes van rijstvel zijn gevuld met kip, beef, pork, garnalen of tofu met fijne groente en verse munt. Je weekt de rijstvelletjes, vult ze met peen julienne, komkommer, rijstnoedels en vlees, vis of tofu en maakt het af met verse munt. Strak oprollen en dippen in de vissaus. Smullen maar! Tijdens mijn rondreis heb ik hier ontzettend veel van gegeten. De springrolls zijn slank, laag in vet en ontzettend lekker eten in Vietnam.


De crispy springrolls zijn ook heerlijk. Deze rijstvelrolletjes zijn gevuld met gehakt van vlees, kip of vis en worden daarna gefrituurd. Ik at op meerdere plekken de lekkerste goedgevulde springrolls met bijvoorbeeld krab, garnalengehakt of kip. Goed gevuld, lekker crispy van buiten en verslavend lekker. Springrolls koop je in het restaurant of op de hoek van straat kopen.




Banh hapjes
Banh betekent brood in Vietnam. Dit nemen ze heel breed, niet alleen als broodje zoals wij kennen, maar ook als deeg.
Banh Mi
bekendste broodje van Vietnam, de Banh Mi gevuld met meerdere lage verschillende bereidingen van (varkens)vlees, afgemaakt gepekelde groenten op een knapperig Frans stokbroodje. Banh Mi is een echt streetfood gerecht en elke tent vult het op zijn eigen manier. Voor een euro heb je al zo’n broodje. Met geluk vind je ook Banh Mi met kip of tofu, maar dat is schaars.



Banh Xeo en Banh Kohai
Een van mijn favoriete gerechten is de Banh Xeo. Een pannenkoek gemaakt van rijstmeel, kokosmelk en kurkuma, gevuld met kip of garnalen en tauge. De Banh Xeo wordt op heet vuur gebakken, zodat je een crispy pannenkoek krijgt. Lekker met verse munt en koriander en natuurlijk ook een sausje met een basis van vissaus. De Banh Xeo vind je vooral in het zuiden van Vietnam in Can Tho of Ho Chi Minh. Ik at de lekkerste banh Xeo in Can Tho bij een lokaal straatrestaurant.


De Banh Kohai lijkt op een Banh Xeo, maar is veel kleiner en nog krokanter. Dit hapje kun je met één hand vastpakken. Deze versie zag ik vooral in Hué in het midden van het land.


Banh Khot
De Banh Khot is een soort poffertje met het beslag van Banh Xeo, gevuld met garnalen en lente-ui. Wauw, wat een smaaksensatie. Ik at het zo achter elkaar zo weg.

Gedroogde vis
In Vietnam wordt er veel gebruikgemaakt van gedroogde vis. Grote gedroogde filets, maar ook veel soorten gedroogde garnalen. Deze zie je terug in de gerechten en kun je in grote getalen kopen op de markt. Hier zag ik stapels met gedroogde garnalen, veel goedkoper dan in Nederland. Ik kocht een zakje dat gelijk werd geseald, zodat het geurloos mee in mijn koffer kon.



Eggcoffee
Een populair Vietnamees drankje is de Eggcoffee. De koffie wordt gemaakt van koffie, gecondenseerde melk en ei. Dit drankje is ontstaan tijdens de Franse oorlog, waar een groot tekort aan melkproducten was. De eierkoffie heeft een lichte, zachte en zoete smaak. Je drinkt hem in principe warm, maar deze koffie kan ook koud gedronken worden.

Wij volgden een kookworkshop in Vietnam waar we onder andere de Vietnamese salade, gebakken vis en de juiste verhouding van de vissaus leerden.




Hotspots
Tijdens mijn rondreis in Vietnam heb ik op ontzettend veel plekken heerlijk gegeten. Van streetfood, op de markt, een restaurant of juist een barbecue bij een kookschool aan huis. Ik licht hieronder een paar hoogtepunten uit.
Heb je dieetwensen? Vertaal dit van tevoren op de Google Translate app of schrijf het op. Bij veel lokale restaurants en streetfoodtentjes spreken ze niet tot nauwelijks Engels.
Streetfood eten in Vietnam
Streetfood vind je in heel Vietnam. Er is verschil in het soort streetfood per regio. Fried rice, pho of allerlei onbekende gerechten. ) Elke straatkraam is gespecialiseerd in een bepaald gerecht en alles wordt vers gemaakt. Eten bij een van de kraampjes is vaak erg lekker en een geweldige lokale ervaring.Let goed op waar je streetfood eet, want niet overal nemen ze het even nauw met de hygiëne. Vlees en vis zonder koeling of afwassen op straat is hier niet gek.


Toch is het een toffe ervaring om op zo’n plastic mini-tafeltje en stoeltje (denk aan formaat kindermeubilair) plaats te nemen tussen de locals. Vaak spreken ze nauwelijks Engels, dus met een beetje handen en voetenwerk, kun je uiteindelijk wel iets bestellen. Wij gingen de eerste keer voor een hotpot met vis waar we allerlei verse groenten in konden dippen. Wat een fantastisch avontuur was dit.


Hoi An Central Market
De fleurige stad Hoi An is een echte visserstad. Midden in de stad vind je de Hoi An Central Market. De markt bestaat uit verschillende delen. Je hebt het centrale marktgebouw, met onder andere een food court en een vleesmarkt. Dan heb je buiten een vismarkt, een groente en fruit markt en souvenirs en kleding. Naast dat je hier goede schoenen en kleding op maat kunt laten maken, kun je hier ook heel lekker eten. Een soort streetfood, maar dan binnen!



The Son Bistro
In het oude centrum van Hoi An bruist het van de toeristen en lekker eten kun je hier goed. Het is wat moderner en schoon. Eén aanrader die ik je wil meegeven is restaurant The Son Bistro. Dit gele tentje zit midden in het centrum en serveert modern Vietnamees en andere Aziatische gerechten. Wij konden met moeite kiezen en genoten van de gyozas, gamba’s en van vis in kleipot. Heerlijk was dit!

Kum Quat, Barbecue restaurant Hoi An
Met de reisleider bezochten we een barbecue restaurant in Hoi An, dat ook als kookschool dient. De chef verwende ons de hele avond met smaakvolle kip, vis en groentegerechten, bijna allemaal bereid op de barbecue. De chefs kookten fantastisch! Elk gerecht, zelfs de simpele salade, was lekker. Zie hieronder aubergine van de barbecue, koolrolletjes gevuld met gehakt, vis in bananenblad en kip met citroengras van de barbecue. Dit was echt super lekker! Ze spreken hier goed Engels en houden goed rekening met dieetwensen.






Mekong Delta
Iets zuidelijker in het land vind je de Mekong Delta. De Mekong Delta in Vietnam is een uniek en vruchtbaar landschap. De Mekong Rivier vormt de levensader van de delta, die zich uitstrekt vanuit Cambodja tot aan de Zuid-Chinese Zee. Het is een van de meest dichtbevolkte deltagebieden ter wereld, waar veel mensen afhankelijk zijn van het landbouwgebied voor hun voedsel. De rivierdelta heeft mangrovenbos, natte rijstvelden, vochtige en droge graslanden en moerassen. Veel boeren verbouwen rijst, fruit, groenten, kruiden en veeteelt. De rivier is ook een belangrijke bron van visserij, waar meer dan 300 soorten vis worden gevangen.
Met een boottocht vaar je langs de Cai Rang Floating Market, de drijvende markt. Hier wordt veel verse groente en fruit verkocht vanuit boten. Zo bijzonder en mooi om te zien. Deze markt is toeristisch, maar wordt vooral veel door locals bezocht.




We maakten een tussenstop met de boot en lunchten bij een bijzondere plek in de tuin. We kregen lokale gerechten zoals Banh Xeo, gamba’s, springrolls en een lokale vis, genaamd Olifantsoor. Deze vis wordt gebakken met schubben en al en geserveerd op een houten plank, rechtovereind. Je plukt de vis onder de schubben uit en proeft dan de zachte witvis. Ondertussen geniet je van de prachtige groene tuin waar enorme jackfruits, trossen bananen en vrolijke vogeltjes geen uitzondering zijn.


Hoi Chi Minh
Mijn laatste bestemming in Vietnam was Ho Chi Minh City. Dit is het oude Saigon, de voormalige hoofdstad van Vietnam. Deze wereldse stad is modern, groot en enorm druk! De stad telt meerdere rooftopbars in hotels waar je geniet van het adembenemende uitzicht over de stad. In deze stad kun je ook werelds eten. Authentiek Vietnamees eten bij restaurants of als streetfood. Gerechten als Banh Mi, Banh Boa, springrolls, noem maar op. Liever geen Vietnamees eten? De stad zit vol hippe sushibars, Japanse fastfood concepten en klassieke Franse restaurants.




Eten in Vietnam is een avontuur op zich. Ik genoot ontzettend van deze reis en heb weer veel nieuwe en bekende authentieke Vietnamese gerechten mogen proeven. Een fantastische plek waar je geniet van de lokale ingrediënten, gerechten en de gastvrijheid.
Wil je in Nederland lekker Vietnamees eten? Lees dit artikel van Authentiek Vietnamees eten bij Deli Tasty in Rotterdam.

Klik hier voor meer Eten op reis artikelen
Roos
Wat een heeeerlijk artikel! ❤️❤️ Leuk om alles zo even terug te lezen. :))
Priya
Wat een verrukkelijke reis was dit hè. Onze zoektocht naar de beste Banh Xeo! Xx