Kabeljauw in Kaapse kerriesaus

Kabeljauw in Kaapse kerriesaus. Een authentiek Kaap-Maleis gerecht. Ik ben gek op de wereldkeuken en kook vaak gerechten uit landen en culturen over de hele wereld. Toen ik de vraag kreeg of iets nieuws wilde maken met de Verstegen World Spice Blends was ik natuurlijk enthousiast. Met de World Spice Blends zet je échte smaken van over de hele wereld op tafel. Authentieke combinaties, zoals ze van origine zijn bedacht in het land of de streek van herkomst. Gemaakt van kruiden en specerijen zonder toegevoegd zout. Neem bijvoorbeeld de Tandoori Masala, Cajun, Harissa en de Kaapse Kruiden. Kaapse kruiden, deze maakte mij het meest nieuwsgierig. Een mengsel van venkel, korianderblad- en zaad en peper.

Ik besefte dat ik eigenlijk niet veel over de Zuid-Afrikaanse keuken weet, behalve het bekende gerecht Boboti. Zelfs dat heb ik nog geen eens gegeten. Tijd om mij hierin te verdiepen. In de geschiedenis van Zuid–Afrika speelt slavernij een grote rol. Zo kwamen hier ook slaven terecht uit Maleisië, dat vroeger nog bij Indonesië hoorde. Deze islamitische Maleisiërs werden Kaap Malay genoemd. De combinatie van hun eigen eetgewoonte en de producten uit de Kaap zorgden voor een nieuwe eetcultuur, de Kaap-Maleisische keuken. Deze keuken bevat veel kruiden en is vaak pittig.
Ik maakte de Kaapse kerrivis. Een zomers traditioneel Kaap-Maleis gerecht. Het gerecht is makkelijk te maken, snel klaar en super lekker. Je stoomt de vis in de oven en maakt de Kaapse saus van kerrie, kurkuma, Kaapse kruiden, ui en knoflook. Giet over de vis en smullen maar. Lekker met bijvoorbeeld rijst en groente. Hier het makkelijke recept.
Voor 2 personen
Ingrediënten Kabeljauw in Kaapse kerriesaus
400 gr kabeljauwfilet
1 ui
2 teentjes knoflook
100 milliliter azijn
1 tl kerriepoeder
2 tl komijnpoeder
0.5 tl kurkuma
1 el Verstegen Kaapse Kruiden
2 el maizena
3 el zonnebloemolie
Een paar takjes verse koriander
Zout
Bereiding Kabeljauw in Kaapse kerriesaus
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Dep de kabeljauwfilets droog met een keukenpapiertje. Pak een ovenschaal en leg hier een ruim stuk folie in. Verdeel de kabeljauwfilets in de ovenschaal en schenk 1 el zonnebloemolie erover. Maak een pakketje met folie, door de kabeljauw helemaal in te sluiten. Let op dat je dit niet te strak doet, maar zorg wel dat alle kanten dicht zijn. Zo voorkom je dat de vis uitdroogt. Stoom je vis in 20 minuten gaar.
Ondertussen maak je de saus. Snijd de uien en knoflook fijn. Pak een klein steelpannetje en schenk hier de overige zonnebloemolie in. Bak de uien en knoflook hierin. Voeg vervolgens de azijn en 125 ml water toe. Voeg vervolgens de kurkuma, kerrie, komijn en Kaapse Kruiden toe. Laat zonder deksel 10 minuten sudderen. Vervolgens voeg je de maizena toe om de saus dik te maken.
Schep de kabeljauwfilets op de borden en schenk de kerriesaus erover. Hak de verse koriander fijn en strooi erover. Voeg naar smaak een beetje zout toe. Lekker met rijst, brood, sperziebonen of andere groente.

Handige Tips
Heerlijk! Weer nieuwe inspiratie voor vanavond!
Priya
Goed om te horen! Liefs, Priya