Romige visstoof met zalm en kabeljauw

Romige visstoof met zalm en kabeljauw. Een heerlijke visstoof dat zowel in de zomer als winter goed kan. Een visstoof is veel sneller klaar als een vlees stoofgerecht. Vis moet namelijk maar kort garen. Ik ben gek op vis en eet het regelmatig. Pasta met zalm, een Vispannetje met drie soorten vis, Vissoep, ik vind het heerlijk allemaal. De ene keer heel kruidig, de andere keer naturel of zoals deze stoof lekker romig.
Romige soep of stoof is iets wat ik alleen thuis kan eten, want buiten huis is (meestal) gemaakt met roomboter, melk, creme fraiche etc. Gelukkig kunnen we thuis alles vervangen door (plantaardige) alternatieven, zonder koemelk. Deze visstoof is gevuld met veel groente als winterpeen, courgette en cherrytomaten. Lekker met gekookte aardappelen, brood of pasta.
Voor 3-4 personen
Ingrediënten
200 gr zalmfilet zonder huid
200 gr kabeljauwfilet
1 ui
3 tenen knoflook
1 prei
½ courgette
Een bakje cherrytomaten
1 winterpeen
4 el bloem
40 gr plantaardige boter
1 visbouillonblokje
100 ml sojaroom
2 el zonnebloemolie
2 tl paprikapoeder
Een paar takjes verse dille
Bereiding Romige visstoof met zalm en kabeljauw
Pel de uien en versnipper. Pel de tenen knoflook. Daarna rasp je de winterpeen schoon en hak deze in stukjes, doe dit hetzelfde met de courgette.
Pak een hapjespan en schenk hier de zonnebloemolie in. Als de olie heet is voeg je de uien toe en pers de knoflook met een knoflookpers. Vervolgens voeg je de groente toe.
Kook 300 ml water en voeg het bouillonblokje toe totdat je een bouillon hebt. Ondertussen pak je een steelpan en smelt je de boter hierin. Voeg de bloem toe en schenk je een beetje bouillon erbij. Roer met een garde en blijf de bouillon toevoegen tot je een dikke roux hebt, zonder klontjes.
Voeg de roux toe aan de groente en schep de paprikapoeder erbij. Laat op een zacht vuurtje pruttelen. Ondertussen halveer je de cherrytomaten en voeg je die ook toe.
Als laatst snijd je de visfilets in blokken en leg je in de pan. Laat 10 minuten stoven met de deksel op de pan op het zachtste vuurtje. Laat de saus niet koken, want dan valt de vis uit elkaar.
Voor het serveren voeg je de sojaroom toe. Hak de dille fijn en strooi op de stoof.
