10x kip op de barbecue

Kip op de barbecue. Ik ben gek op barbecueën, zo gezellig samen in de tuin aan tafel. Een grote (of kleine) barbecue die staat te roken. En wat gooi je op de barbecue? Vlees, vis en groente, ik vind alles van de barbecue lekker, ik ga altijd helemaal los in de BBQ winkel. Thuis marineer ik graag mijn eigen vlees en dan voornamelijk kip. Met kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kun je ook zoveel. Javaanse kipsaté, vleugels in verschillende marinades als Tandoori, Teriyaki, Sojasaus met rozemarijn of Hoisin, Thaise kipspiesje met groene curry en kokosmelk of lekkere kipburgers van kipgehakt. In dit artikel laat ik je lekkere recepten van kip op de barbecue zien.
Scoor je barbecue van Weber, Big Green Egg of een ander merk op de BBQ-shop.
Klik hier voor lekkere salades en smeersels voor bij de barbecue.
1. Javaanse kipsaté
Surinaamse -Javaanse kipsaté, wie is er niet gek op. Goede saté kan ik heel erg waarderen. Mijn moeders recept van de (voor mij perfecte) marinade, mag ik met jullie delen. En… dit is veel makkelijker dan verwacht. Je moet de juiste kruiden in huis hebben en bij elkaar gooien, that’s it. De combinatie van alle kruiden, zoals korianderzaad, gemberpoeder, komijn en ga zo maar door, geven de juiste smaak aan deze spiesen. Pindasaus erover en geniet maar. Klik hier voor het recept.

2. Gemarineerde kippenvleugels in sojasaus met rozemarijn
Heerlijke gemarineerde vleugels die je lekker kunt grillen in de oven of op de barbecue. Ik marineer mijn vleugels het liefst in sojasaus, zo lekker smaakvol. Wist je dat een paar takjes verse rozemarijn hier uitstekend bij passen? Een combi die ik niet snel zelfs zou bedenken, maar mijn moeder maakte dit regelmatig. Hier het recept.

3. Kipgehaktburgers
Deze fusion kipburger is een mix van een Aziatisch gekruide burger van verse kipgehakt op een Arabisch pitabroodje met knoflookmayonaise en gegrilde groente. Met het Amerikaans accent van de uienringen en friet heb je fantastische, unieke burger op tafel. Maak maar een hele stapel, want dit is een succes! Hier het recept.

4. Kipspiezen met kipkruiden en saffraan voor op de barbecue
Dit is mijn hit op elke barbecue. Ik heb dit recept van een Marokkaanse oud-collega gekregen en het is zo fantastisch. Zelf houd ik ook erg van groente, dus ik rijg er nog wat paprika en ui doorheen. Een soort Arabische shashlik. Dit moet ik met jullie delen. Het is nog lekkerder om de kip een dag van te voren te marineren, zodat de smaken goed intrekken. Niet te missen in de verzameling kip op de barbecue.Hier het recept.

5. Vleugels in Tandoori
Vleugels in Tandoori Voor deze vleugels gebruik ik sojayoghurt in plaats van echte yoghurt. Het is heel goed gelukt en niemand proeft het verschil. Extra lekker op de barbecue of uit de oven, doordat je een beetje het effect krijgt van een kleioven, waar de tandoori traditioneel in wordt bereid. Extra lekker om een dag van te voren te marineren. Hier het recept.

6. Sate Lilit – Citroengras met kipgehakt
Sate Lilit is een traditioneel Balinees gerecht, gemaakt van sereh (citroengras) en kipgehakt. Toen ik hoorde over dit gerecht werd ik wel heel nieuwsgierig. Ik vond veel verschillende recepten, allen met als basis kip, sereh en koriander. De sate kun je op de barbecue roosteren of grillen. Hier het makkelijke recept.

7. Teriyaki vleugels
Deze Teriyaki vleugels marineer je van te voren lekker met sojasaus en Teriyakisaus, hierdoor hoef je ook geen zout toe te voegen. Door de barbecue of oven krijgen de kippenvleugels een lekker krokant jasje. Wil je sticky Teriyaki vleugels? Na bereiding schenk je er nog een beetje teriyaki saus over de gebakken vleugels en je hebt heerlijke sticky wings. Lees hier het recept.

8. Gemarineerde crispy kippenvleugels
Dit receptje is zo lekker simpel. Marineer de kippenvleugels met sojasaus en lekkere kruiden en smulllen maar. Als je het een dag van te voren marineert, is de smaak beter ingetrokken en zijn de vleugels nog lekkerder. Hier het recept.

9. Thaise kipspiesjes met groene curry en kokosmelk
Je maakt dit lekkere recept met maar 5 ingrediënten. Stukjes dijfilet, gemarineerd in groene curry pasta en een scheutje kokosmelk en even lekker laten marineren. Rijg je dijfilet aan een stokje en je hebt heerlijke Thaise spiesjes. Maak het af met verse koriander en gefrituurde uitjes en smullen maar. Hier het makkelijke en lekkere recept.

10. Kippenvleugels in Hoisinsaus
Dit Kantonees zoete sausje, de Hoisinsaus, wordt onder ander gebruikt bij geroosterde pekingeend wraps. Andere vleesgerechten worden er ook mee bereid. Hoisinsaus is nog lekkerder met geroosterde sesamzaadjes. Hier het makkelijke en smaakvolle recept.
