Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen

Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen. Ik wil al jaren uit een tajine koken, want wat zijn tajine gerechten smaakvol. Bij oud-collega’s of in Marokkaanse restaurants vond ik het heerlijk als ik een maaltijd uit de tajine kreeg. Vlees, vis of groente, allemaal heerlijk zacht en mals gestoomd vermengd in kruiden. Jaren geleden kreeg ik van mijn ouders mijn eerste tajine. Dolblij was ik, maar ik vond het toch nog spannend eruit te koken. Hoe zorg je ervoor dat je gerecht niet aanbrand.

Ik kreeg laatst het kookboek Lekker Arabisch van Chef Toub. Mounir Toub is een chef van Marokkaanse komaf, onder andere bekend van 24kitchen. Lees hier de boekreview van dit kookboek. Ik ben fan van zijn gerechten en ging dolenthousiast aan de slag met dit boek. Het was moeilijk te kiezen wat ik eerst wilde maken, het zag er allemaal zo lekker uit! Deze vistajine is het geworden. Je marineert de vis met knoflook,  verse koriander, peterselie en Baharat kruiden. Lekker stoven in de tajine met uien, paprika’s en citroen en voila… er staat een prachtig gerecht op tafel. De gerechten uit de tajine zijn altijd gloeiend heet, dus wacht even met aanvallen. Lekker met brood, couscous of rijst.

Voor 2-3 personen 

Ingrediënten

300 gram kabeljauw
1 rode paprika
1 gele paprika
3 tenen knoflook
2 uien
100 ml passata
½ citroen
Een paar takjes koriander
Een paar takjes platte peterselie
100 ml (vis)bouillon
2 el Baharat kruiden
1 chilipeper
50 ml olijfolie
Zout en peper  

Bereiding Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen

Snijd de kabeljauwfilet in 3 stukken, waardoor je grote stukken krijgt. Snijd de koriander en peterselie fijn. Meng de helft van de olijfolie met de Baharat kruiden en pers de knoflooktenen hierbij. Marineer de kabeljauw met dit mengsel. Strooi de koriander en peterselie erover en meng goed. Laat de vis minimaal een half uur marineren.

Snijd de paprika in smalle repen en snijd de chilipeper in ringen. Snijd de uien door de helft en snijd in dunne reepjes. Leg de tajine op het kleinste pit van je fornuis en schenk hier de resterende olie in. Zet het vuur middelhoog en bak de uien tot ze glazig zijn. Daarna zet je het vuur op zijn zachter. Voeg de paprika toe en roer mee. Verspreid de paprika over de bodem en strooi de chilipepers erover. Vervolgens schenk je de passata erop en voeg de bouillon.

Als laatst snijd je de citroen in plakken en verdeel over de paprika. Daarna leg de kabeljauwfilet er op. Strooi peper en zout erop en zet de deksel van tajine erop. Vervolgens laat je het gerecht 25 minuten op zacht vuur stoven.

Vistajine met kabeljauw, paprika en citroen

Klik hier voor meer Marokkaanse recepten

Klik hier voor meer recepten met kabeljauw

Dit artikel bevat affiliatelinks