Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie

Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie. Een lekker authentiek Italiaans gerecht gevuld met witte bonen, groente en een mooi stukje vis. Witte bonen in tomatensaus is een bekend Italiaans gerecht. De Toscanen staan zelfs bekend als boneneters. In Foodies magazine van deze maand staat dit authentieke recept met gedroogde witte bonen van Valle del Sole. Deze lange witte bonen worden ook wel cannellinibonen genoemd. Deze bonen moet je eerst 8 tot 12 uur weken, maar helemaal waard. Ik gaf mijn eigen twist aan dit recept en maakte een saus met passata, courgette en cherrytomaten met verse salie en rozemarijn. En daarna maak je het af met gestoomde kabeljauw uit de oven. Lekker met een warme ciabatta.  Echt smullen dit. Hieronder vind je het recept. 

Voor 4 personen

IngrediΓ«nten

250 gram Valle del Sole gedroogde witte bonen
500 gram kabeljauw
400 ml passata
1 ui
3 tenen knoflook
1 courgette
150 gram cherrytomaten
1 tl rozemarijn
Een paar takjes verse salie
6 el olijfolie
Zout

Bereiding Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie

Was de witte bonen in een vergiet of zeef. Leg de bonen vervolgens in een ruime schaal en giet hier koud water bij tot de bonen onder water staan. Laat de bonen 8 tot 12 uur weken.

Giet de bonen af en kook de bonen in ruim water. Voeg in het water zout toe en kook de bonen 60 minuten tot ze beetgaar zijn. 

Vervolgens snijd je ondertussen de ui in halve ringen en pel je de knoflooktenen. Was de courgette en snijd in kleine blokjes. Pak een hapjespan en schenk hier 3 el olijfolie in. Leg de uien erin en pers de knoflook erboven uit en bak samen tot het glazig is. Voeg de blokjes courgette toe en leg de deksel op de pan.

Verwarm de oven op 190 graden. Pak een ovenschaal. Scheur 2 ruime stukken aluminiumfolie en leg die beide naast elkaar in de ovenschaal. Leg de kabeljauwfilets erin en schenk hier de overig olijfolie over. Strooi een klein beetje peper en zout over de vis. Vouw de folie dicht als een pakketje, maar niet te strak. Plaats de ovenschaal in de oven voor 20 minuten. Zo stoomt de kabeljauw klaar.

Hierna voeg je de passata toe en roer door. Schep de gedroogde rozemarijn erbij en voeg de salieblaadjes toe. Halveer de cherrytomaten en schep erbij. Laat de saus nog even 5 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.Β 
Daarna giet je de bonen weer af en laat goed uitlekken. Schep de bonen bij de tomatensaus en roer 5 tot 10 minuten voorzichtig door, zodat de bonen heel blijven. Voeg zout en zwarte peper toe.

Garneer het gerecht met de gebakken kabeljauwfilets een blaadje salie en smullen maar. Lekker met warme ciabatta om het brood in te dippen.

Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw en salie

Klik hier voor het recept van Witte bonen pannetje met kip en groente

Klik hier voor meer recepten met kabeljauw