10x lekkere recepten met avocado

Lekkere recepten met avocado om van te smullen. De avocado, oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt in de Nederlandse keuken en wereldwijd. Waar we het voorheen alleen gebruikte voor guacamole of in de salade, doen we er nu veel meer mee. De populariteit van de avocado in Nederland komt vooral door de interesse in gezonde en voedzame voeding. Ze worden vaak beschouwd als een superfood en worden geprezen om hun bijdrage aan een gebalanceerd dieet en een goede gezondheid.

Waarom is avocado gezond?

Avocado is rijk aan vetten en vezels en deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lange tijd verzadigd bent. Je krijgt minder trek en op deze manier krijg je niet te veel calorieën en koolhydraten binnen en dat is goed voor je gewicht. Je vindt avocado dan ook vaak in koolhydraatarme gerechten, gericht op afvallen op de buik.

Avocado’s bevatten twee krachtige antioxidanten: luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen vind je ook in het weefsel van de ogen. Ze beschermen de ogen tegen schade, bijvoorbeeld door UV-straling. De vele vetten in avocado helpen om voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen op te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vetoplosbare als vitamines als E, A en K. Een halve avocado levert bijna 20 procent van de hoeveelheid vitamine K die je dagelijks minimaal nodig hebt, wat belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor gezonde botten. De grote hoeveelheid vezels in avocado helpt mee om de darmen in beweging te zetten. Op zijn beurt helpt dat voor een soepele stoelgang.

Wat maak je dan met avocado? Wat denk je van een lekkere dip met feta of een salade met kipgehaktballetjes en avocado. De avocado is ook lekker in een pokebowl met zalm, of in een salade met gerookte kip en mango. Je kunt ook mooie voorgerechten maken, zoals een carpaccio met kipfilet of een Mexicaanse Aguachile met garnalen. Genoeg lekkers mee te maken dus. Hieronder vind je de verzameling 10x recepten lekkere en gezonde recepten met avocado.

1. Salade met spinazie, zalmfilet en avocado

Een gezonde en vullende salade. En het belangrijkste is, het is ook nog eens heel lekker. Ik maakte deze salade met een stuk zalmfilet, die ik gaarde in de oven. De vis gaart 20 minuten in de oven en ondertussen kun je al de andere producten snijden. Maak de salade af met een gekookt eitje, avocado, en bimi, ook wel bekend als mini broccoli of asperge broccoli. Breng de salade op smaak met Pesto Genovese, groene pesto. Deze pesto heb je ook helemaal koemelk- en notenvrij, kies dan voor de bio Pesto Genoves. Hieronder lees je het makkelijke recept van de Salade met spinazie, zalmfilet en avocado

Salade met zalmfilet, spinazie, avocado en pesto

2. Pittige avocadodip met feta

Een lekkere vegetarische dip voor op een broodje of toastje. Het is ook heel lekker om komkommer of wortel in te dippen, zo is het gelijk een healthy snack. Dips en smeersel, lekker voor elk feestje of bij de borrel. Deze creamy dip is lekker pittig door een Jalapeno en smaakvol door een flinke bos koriander. Wil je de dip niet te pittg, verwijder dan alle pitjes van de Jalapenopeper voor het pureren. Pureren maar en je hebt een lekker stevig dipje. Hier het makkelijke recept van de pittige avocadodip en feta

Pittige avocadodip met feta

3. Salade met forel en spinazie

Deze salade is gevuld met komkommer, tomaat, avocado en een gekookt eitje. Zo wordt salades eten nog een feestje. Klik hier voor meer salade recepten. Om een goed vullende koolhydraatarme salade te maken, heb je eiwitrijke ingrediënten nodig. Ik koos dit keer voor forelfilet, ei en avocado als vullende ingrediënten. Ik gebruik voor deze salade spinazie als sla, omdat het meer vitamines bevat en maak het af met wat er in mijn koelkast ligt. Hieronder vind je het makkelijke recept van de Salade met forel en spinazie. Onmisbaar in de verzameling lekkere recepten met avocado.

Salade met forel en spinazie

4. Snelle homemade guacamole

Heerlijk met nachos, op brood of in een wrap, alles kan! Deze Mexicaanse dip of saus is heel populair. Lekker van smeuïge avocado. Guacamole kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar dit is natuurlijk veel lekkerder om zelf te maken. En oh zo makkelijk! In 10 minuutjes heb je al een schaal guacamole staan. Lekker met een vegan nachosschotel met mais en bonen of een nachosschotel met kipgehakt. Guacamole is ook lekker op een wrap of als dip. Hier het makkelijke recept van de homemade guacamole.

Snelle homemade guacamole

5. Salade met groene asperges en geitenkaas

Ik maak steeds vaker een feestje van mijn lunch, zoals met deze lekkere salade met gegrilde groene asperges, komkommer, tomaat, avocado en zachte geitenkaas. Ik maakte de salade af met Gran Reserva Sherryazijn. Het zuurtje van de azijn past namelijk erg goed bij deze frisse salade, helemaal vegetarisch. Hier het makkelijke recept van Salade met groene asperges en geitenkaas.

Salade met groene asperges, avocado en geitenkaas

6. Carpaccio van gerookte kip en avocado

Een simpel en mooi voorgerecht voor de feestdagen of bij een diner. Deze carpaccio met gerookte kipfilet is een perfect alternatief en goedkoop alternatief, wat er net zo feestelijk uit ziet. Ik maakte dit gerecht van broodbeleg plakken gerookte kipfilet. Avocado erover en bosje rucola is het midden. De saus is een mengsel van mayonaise en kerrie. Strooi er amandelschaafsel over en leg een paar plakjes ei op en klaar! Hier het makkelijke recept Carpaccio van gerookte kip en avocado

Carpaccio van gerookte kip en avocado

7. Pokebowl met gerookte zalm en avocado

Pokebowl, you hate it or you love it. Ik ben er echt gek op. Een grote bowl gevuld met alles wat ik lekker vind. Pokebowl met verse zalm is mijn favoriet, maar voor thuis vind ik dat weer lastig of duur. Het alternatief? Pokebowl met gerookte zalmblokjes. Dit is ook heel lekker en een stuk makkelijk verkrijgbaar. Ik maak de bowl af met rijst, radijsjes, edamame en een zacht gekookt eitje. Lees hier het makkelijke recept van de Pokebowl met gerookte zalm en avocado.

Pokebowl met gerookte zalm

8. Aguachile, ceviche gemaakt van garnalen en avocado

Aguachile is een ceviche gemaakt van garnalen en avocado. Deze vorm van ceviche, de Aguachile is niet een authentiek Peruaans recept, maar een signature dish uit Mexico, gebaseerd op de Peruaanse Ceviche Clasico. Bij de ceviche wordt de vis vaak ongeveer 30 gemarineerd en bij Aguachile is dit veel korter. Aguachile wordt gemaakt van water en peper, letterlijk vertaald is dat Aguachile. Dit mooie gerecht met avocado, komkommer en rode ui is een prachtig voorgerecht of tussengerecht. Maak het pittig met dunne schijfjes jalapeño en genieten. Hier het recept van Aguachile, ceviche gemaakt van garnalen en avocado

Aguachile, Ceviche van garnalen en avocado

9. Salade met kip ketjap gehaktballetjes en avocado

Neem jij het jezelf ook voor om vaker met salades te lunchen? Ik lunch regelmatig met salades, Klik hier voor meer salade recepten. Voor deze koolhydraatarme salade marineerde ik kipgehakt in sojasaus. Normaal maak ik hier kipburgers van. Dit keer maakte er gehaktballetjes van en bakte deze. Heel makkelijk en snel om te maken. De gehaktballetjes geven de salade gelijk een lekkere bite. Verder vulde ik de salade met verse spinazie, komkommer, tomaat en avocado. Hier het makkelijk recept van de Salade met kip ketjap gehaktballetjes en avocado.

Salade met kip ketjap gehaktballetjes

10. Mango en avocado salade met knoflookgarnalen

Niets lekkerder in de zomer om een lekkere bowl salade te eten. Het is alleen wel belangrijk dat de salade goed vult. Dit kan je doen door de juiste ingrediënten te gebruiken. Deze salade vult goed door de avocado en mango en als smaakmaker zit er komkommer, rucola en chilipeper bij. Voeg naar smaak koriander toe en het is helemaal compleet. Zie hier dit simpele recept van de Mango en avocado salade met knoflookgarnalen.

Mango en avocado salade met knoflookgarnalen