Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag: waar traditie en smaak samenkomen

Restaurant Vulcan is de plek voor een Chinese hotpot in het centrum van Den Haag. Wij zijn in Nederland al jaren gewend aan de Chinese keuken (denk hierbij vooral aan de afhaalchinees), maar hotpot is toch redelijk nieuw. Ik had nog nooit een Chinese hotpot ervaring en was reuze benieuwd! 

Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag

Ik was uitgenodigd bij restaurant Vulcan op het Muzenplein in Den Haag centrum en vol enthousiasme ging ik erheen. Chinese hotpot is een soort fondue, maar dan met bouillon. Lekker je vlees, vis en groente garen in een kruidige bouillon, roeren door je sausje en zo je mond in. Een super leuke activiteit om met een groep te doen. Naast dat het ontzettend gezellig is, vond ik het heel lekker. In dit artikel vertel ik je alles over een Chinese hotpot bij restaurant Vulcan. 

Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag

Wat is een Chinese hotpot

Stel je een gezellige avond voor met vrienden of familie, waarbij iedereen rond een dampende pot zit, waar kruidig bouillon in zit. Geniet van de heerlijke geuren, terwijl je zelf je vlees of groente gaart in de hotpot. Dit is wat een Chinese hotpot inhoudt. Dun gesneden vlees en vis, verse groenten en noedels worden allemaal zorgvuldig gekozen en gedoopt in de stomende bouillon. Het gegaarde vlees of groente dip je in een zelf samengestelde saus, met daarin bijvoorbeeld knoflook, soja, bosui of pinda’s. 

Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag

Het ontstaan van de Chinese hotpot gaat terug tot de tijd van de Mongoolse keizer Kublai Khan in de 13e eeuw. Tijdens zijn bewind ontstond het idee om vlees, groenten en andere smakelijke ingrediënten te koken in een gemeenschappelijke pot met bouillon. Deze gedeelde eetervaring bevorderde het samenzijn en creëerde een gevoel van gemeenschap.De hotpot is door de eeuwen heen geëvolueerd en heeft vele regionale variaties gekend. In Sichuan vind je de pittige hotpot, terwijl in Beijing de nadruk ligt op het verfijnde. Overal ter wereld heeft de Chinese hotpot inspiratie geboden voor diverse fondues en potten.

Over Restaurant Vulcan

Restaurant Vulcan heeft al 5 jaar deze mooie plek op het Muzenplein, tussen de Muzentorens. Deze locatie is op loopafstand van centraal station en in het bruisende Haagse centrum. Het restaurant is mooi en sfeervol ingericht met veel licht. De houten tafels zijn voorzien van een hotpot in het midden. Het restaurant is populair onder zowel Chinese gasten als Nederlandse gasten. 

De Chinese Hotpot bij restaurant Vulcan

Eindelijk is het zover: we gaan onze eigen hotpot beleven! De hotpot is ideaal om te delen, dus het is aan te raden om met een groep te gaan. Wij waren met z’n vieren, en da twerkte prima. Zodra we aan tafel plaatsnamen, kregen we een duidelijke uitleg over hoe de hotpot werkt en kregen we de uitgebreide menukaart te zien.

Als eerste moesten we kiezen welke smaak bouillon we wilden, er waren maar liefst acht smaken om uit te kiezen, zoalsSpicy Butter, Thai Flavour, Seafood Flavour of Mushroom. De bouillon werd vervolgens voor onze ogen in de hotpot gegoten, met verse kruiden die erin rond dreven en heerlijke geuren die meteen onze neus bereikten.

Daarna was het tijd om de ingrediënten te selecteren die we in de hotpot wilden bereiden. Er was een overvloed aan keuzes, variërend van vlees en vis tot groenten en noedels. Lamswang, Rib-eye van rundvlees, octopus, garnalen, coquilles, kipsaté, maar ook paddenstoelen, paksoi en bamboescheuten behoorden tot de opties. Gelukkig kon je minimaal drie items per persoon kiezen. Als laatste voorbereiding mochten we onze eigen sausjes samenstellen bij de sausbar. Het was leuk om te experimenteren met sojasaus, pindasaus en verschillende smaakmakers zoals koriander, sesamzaadjes en lente-ui.

Toen was het tijd om te beginnen met hotpotten. We kookten de ingrediënten in de hotpot, en op het menu stond aangegeven hoe lang elk item ongeveer moest garen. We deelden en proeften van de gerechten samen. Dankzij de dun gesneden vlees- en visstukjes gaarde alles snel in de hete hotpot. Het was echt een smaakvolle ervaring, en het feit dat we steeds verschillende gerechten proefden, maakte het nooit saai.

Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag

Gastvrijheid en Smaakexplosies

Ik genoot ontzettend van deze gezellige en smakelijke avond. Het was een unieke ervaring om samen te delen. Een avondje uit met heerlijk eten, waarbij je ook nog zelf aan de slag gaat. Het personeel bij restaurant Vulcan was enorm vriendelijk,  gastvrij en behulpzaam, wat een fijne plek. Dit was mijn eerste keer hotpotten, maar zeker niet mijn laatste!

Chinese hotpot bij Restaurant Vulcan in Den Haag

Klik hier voor meer restaurant en hotspots in Den Haag