Surinaamse nasi met gedroogde garnalen

Surinaamse nasi met gedroogde garnalen, een heel makkelijk en heerlijk Surinaams gerecht. We kennen allemaal de Surinaamse nasi wel, gebakken rijst met sojasaus en kruiden. Heerlijk met gemarineerde kip, garnalen, gebakken tofu of tempeh sambal. Wist je dat je Surinaamse nasi ook kunt maken met gedroogde garnalen? 

Gedroogde garnalen zijn een veel gebruiktingrediënt in de Aziatische en Surinaamse keuken. Ze zijn gemaakt van vers gevangen garnalen die worden gekookt, geschild en vervolgens gedroogd in de zon of in een oven. Gedroogde garnalen hebben een sterke, intense smaak die een krachtige smaak aan gerechten geeft. Een handje per gerecht is meer dan voldoende. Gedroogde garnalen zijn vol van smaak, maar ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten en andere essentiële vitamines en mineralen. Ze zijn ook een goede bron van calcium, ijzer en andere mineralen. Helaas zijn deze garnalen in Nederland aan de prijs. Ik nam uit Vietnam een zakje gedroogde garnalen mee, waar ik maar ongeveer € 3,- voor betaalde. Wil je deze aanschaffen in Nederland? Neem een kijkje bij de toko’s in de diepvries. 

Ik bakte de Surinaamse nasi met uien, knoflook, eieren en droog gekookte rijst. Ik gebruik basmati rijst, omdat deze sneller droog worden en niet blijven plakken. Daarna de doperwten, gedroogde garnalen en selderij erdoor en smullen maar. Lees hier het lekkere en makkelijke recept.

Voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram Basmati rijst
50 gr gedroogde garnalen
3 el zonnebloemolie 
2 uien
3 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
4 eieren
1 bouillonblokjes
Een scheut Yellow Label Black Soy Sauce
1 bosje bosui
100 gr doperwten
Een paar takjes selderij
zout en peper naar smaak

Bereiding Surinaamse nasi met gedroogde garnalen

Kook de rijst van de te voren en laat deze geruime tijd afkoelen in een schaal. Sluit deze niet af, het mag wel met een keukenpapiertje. Ik kook de rijst vaak al in de ochtend of middag, zodat het minimaal 2 uur kan afkoelen.

Week de gedroogde garnalen in een bakje water voor minimaal een half uur

Versnipper de uien en knoflook. Daarna pak je een hapjespan of wok en schenk de zonnebloemolie hierin. Bak de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Klop ondertussen de eieren los, zoals je voor een omelet doet. Schuif de uien een beetje aan de zijkant van de pan en gooi het omelet mengsel in de pan. Bak dit en wanneer het stolt roer je dit tot roerei. Vervolgens bak je de gedroogde garnalen mee.

Als de eieren goed droog zijn voeg je de afgekoelde rijst toe. Doe het vuur hoog en schep dit snel achter elkaar om. Verkruimel de bouillonblokjes erboven. Schenk een scheut zoute ketjap (Black Soy Sauce) en toe en blijf omscheppen tot alle rijst bruin is en niets verbrandt. Roer de doperwten erdoorheen

Daarna zet je het vuur zachter en snijd je ondertussen de bosui in smalle ringen en snijd de selderij fijn. Strooi dit op het over de nasi en schep dit nogmaals goed om.

Surinaamse nasi met gedroogde garnalen

Klik hier voor meer Surinaamse recepten