Surinaams broodje bakkeljauw

Surinaams broodje bakkeljauw. Dit is met het Surinaams broodje kipkerrie en broodje soja kip erg populair. Een lekker warm Surinaams puntje gevuld met (pittige) bakkeljauw. Bakkeljauw in het Nederlands Klipvis, of ook wel rotvis genoemd. Het is gezouten en gedroogd en meestal van kabeljauw. Bakkeljauw is gedroogd lang houdbaar en tegenwoordig kun je het zelfs in filet kopen. Het belangrijkste bij de bereiding van bakkeljauw is dat je het goed moet ontzouten door de koken en heel vaak te spoelen. Verder is het helemaal niet moeilijk. Breng op smaak met uien, knoflook, tomaten en peper en smullen maar. Maak het broodje af met komkommer en rode ui op zuur, klik hier voor het recept. Als je de bakkeljauw niet pittig maakt, kun je er Madame Jeannete sambal op smeren. Hier het recept voor het Surinaams broodje Bakkeljauw.

Voor 6 broodjes

Ingrediënten

6 Surinaamse of Turkse puntjes
450 gram gezouten bakkeljauwfilet (te koop bij de toko of de grote supermarkten)
1 ui
3 tenen knoflook
5 el zonnebloemolie
2 el tomatenpuree
1 grote tomaat
1 tl suiker
Optioneel: 1 Madame Jeannete peper

Bereiding Surinaams broodje bakkeljauw

Laat de bakkeljauw weken in een ruime bak water voor een kwartiertje. Spoel de bakkeljauw om in een vergiet. Daarna kook je de bakkeljauw ruim 15 minuten.

Giet de bakkeljauw af in een vergiet en spoel meerdere keren met koud water om. Dit is heel belangrijk om te ontzouten. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Snijd 1 ui en 3 tenen knoflook fijn. Pak een wok of hapjespan en schenk hier de zonnebloemolie in. Bak eerst de bakkeljauw in verwarmde olie voor ruim 5 minuten tot het een beetje bruin kleurt. Vervolgens bak je de uien en knoflook mee. Wil de bakkeljauw pittig? Was en snijd de Madame Jeannete peper fijn en roer mee. De pitjes zijn het heet, dus die kun je ook weglaten.

Ondertussen snijd je de tomaat in hele kleine blokjes. Roer mee met de bakkeljauw. Daarna voeg je de tomatenpuree toe. Als laatst voeg je 1 tl suiker toe en roer. 

Beleg de broodjes met bakkeljauw, komkommer op zuur en maak je broodje naar wens pittig met Madame Jeannete sambal erbij.

Surinaams broodje bakkeljauw