15x echte Surinaamse recepten

Surinaamse recepten, dat is iets waar tegenwoordig wel veel vraag naar is. De Surinaamse keuken is steeds populairder in Nederland. Naast het afhalen bij de kleine eettentjes en warungs, koken we ook steeds meer Surinaams. Ik ben met de Surinaamse keuken grootgebracht en ik kan je zeggen, het verveelt niet. De Surinaamse keuken is divers, zoals het land zelf ook is. De Surinaamse keuken heeft invloeden uit China, Java, India, Afrika en Zuid-Amerika. Dit is dus echt wereldse keuken. Smaken als masala, sojasaus, madam Jeannet en natuurlijk de bouillonblokjes zijn hier niet te missen. Daarom maakte ik voor jullie en verzameling van de populairste Surinaamse recepten, zoals Surinaamse bami, Broodje Kip Kerrie, Saoto Soep, Masala Kip, Surinaamse nasi, Surinaamse kouseband met aardapelen, Madam Jeannet sambal en nog veel meer. Veel kookplezier. 

1. Surinaamse bami met kip in pindasaus

Iedereen kent de Surinaamse bami wel. Bami is wel echt mijn favoriet en veel makkelijker dan je zou verwachten. Je hebt er niet veel voor nodig en het is altijd een succes. Wat mij vroeger als kind verbaasde is dat de bami vaak met gewone spaghetti gemaakt wordt. Daarna wok je de spaghetti met uien, knoflook, kruiden en sojasaus en smullen maar. Hier het recept.

Surinaamse bami met kip in pindasaus

2. Broodje kipkerrie

Een Surinaams broodje kipkerrie, één van de bekendste en populairste Surinaamse gerechten. Iedereen kent en lust het volgens mij ook.  Het maken is helemaal niet zo moeilijk.  Je hebt voor dit recept echte Hindoestaanse masala nodig. Met 1 kilo kip maak je wel 6 broodjes. Wat ook heel lekker is, Broodje Soja kip. Hier het lekkere recept van Broodje Kip Kerrie.

Broodje Kip Kerrie

3. Surinaamse Nasi met ei

Surinaamse Nasi met ei is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Lekker gekruid met zoute sojasaus en gember met voldoende ei en ui en je hebt een heerlijk gerecht op tafel. Je kunt ook van alles bij je nasi eten, zoals gemarineerde dijfilet, crispy vleugelsgarnalentofutempeh sambal en ga zo maar door. Hier het recept.

Surinaamse Nasi met ei

4. Goegerie (channa), Hindoestaanse kikkererwtensnack

Goegerie (channa) dé bekende Hindoestaanse kikkererwtensnack. Goegerie is een hapje van gebakken kikkererwten in tomatenpuree. Je krijgt dit vaak op verjaardagen en bruiloften. Doordat je de kikkererwten bakt, worden ze wat zachter. Lekker als hapje, bijgerecht of door een salade. Hier het simpele recept.

5. Surinaamse masala kip (kip kerrie)

Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko’s en supermarkten. Surinaamse masala kip is altijd een goed idee! Lekker bakken met uien en knoflook en je hebt een heerlijke kip op tafel. Lekker met rijst, roti of een broodje kip kerrie. Hier het recept.

6. Surinaamse bruine bonen met kip

ruine bonen met kip en rijst is echt een typisch Surinaams gerecht. Dit gerecht staat bekend als de afkorting BBR (Bruine bonen met rijst). Je hebt hier veel varianten van. Iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Ik vind het lekkere met verse tomaten erin, zoute sojasaus en een pepertje. Hier mijn recept. 

Surinaamse Bruine Bonen met Kip

7. Surinaamse Saoto soep

Deze van origine Javaanse soep is erg populair en oh zo lekker! De soep krijg je vaak op verjaardagen of als je ergens op visite gaat, een echt Surinaams voorgerecht. De soep is gevuld met ei, kip, gebakken uitjes, taugé en aardappelchips. Het kost wat tijd, maar dan heb je wel gelijk 3 liter soep. De belangrijkste smaak van deze soep zit in het maken van de bouillon. Hier het recept.

Surinaamse Saoto soep

8. Komkommer en rode ui op zuur

Komkommer en rode ui op zuur zie je veel in de Surinaamse keuken. Dit past heerlijk bij de NasiSurinaamse Bami of op een Surinaams broodje kip. Bijvoorbeeld een broodje kipkerrie, bakkeljauw etc.  Het is heel makkelijk te maken en blijft +/- een week goed in de koelkast. Hier het recept.

Komkommer op zuur

9. Javaanse kipsaté

Goede saté kan ik heel erg waarderen. Mijn moeders recept van de (voor mij perfecte) marinade, mag ik met jullie delen. Je moet de juiste kruiden in huis hebben en bij elkaar gooien, that’s it. De combinatie van alle kruiden, zoals korianderzaad, gemberpoeder, komijn, etc. geven de juiste smaak aan deze spiesen. Pindasaus erover en geniet maar. Deze spiesen zijn ook geschikt voor op de barbecue! Hier het recept.

Javaanse kipsate

 10. Gedroogde garnalen met kousenband

Comfortfood, want het is zo klaar en niet moeilijk te maken. Ik vind het heerlijk. Kousenband is een bekende Surinaamse groente en is tegenwoordig gewoon te koop bij grote Albert Heijns, Jumbo en toko’s. Wist je dat je ook diepvries kousenband kan kopen? Erg handig om op voorraad te hebben. De structuur is iets zachter en ze zijn wat groter en wateriger, maar zeker niet verkeerd. Hier het recept.

Gedroogde garnalen met kousenband

11. Surinaamse Petjil of Gado Gado

Wat is nu het verschil tussen Surinaamse Petjil en Gado Gado? Het heeft beide als basis gestoomde groente en gekookte ei. Het verschil is dat petjil gemaakt wordt met een pittige pindasaus. De gestoomde groente kunnen verschillen. Ik koos voor spitskool, kousenband, spinazie en taugé. Het is een gezonde maaltijd, omdat je veel groente gebruikte en het enige vet zit in de pindasaus. Hier het recept.

Petjil of Gado Gado

12. Madame Jeannete sambal

Madame Jeannette, een heet geel pepertje uit de Surinaamse keuken. Dit wordt vaak door gerechten verwerkt, maar je kan er ook een lekker sambal van maken die je bij het eten gebruikt. Ken je deze populaire gele sambal?Je maalt deze sambal met en vijzel. Lekker op bij je Surinaamse maaltijd. Hier het recept.

Madame Jeannete sambal

13. Surinaamse huzarensalade met kip

Surinaamse huzarensalade met kip, of hoe Surinamers het ook noemen, slaatje. Een lekker hapje wat je op vele verjaardagen wel voorbij ziet komen. Je hebt dit ‘slaatje’  in het geel (zoals deze) of in het roze. Dan zijn er bieten door verwerkt. De aardappelsalade is gevuld met geplozen kip, eieren, augurk, zilveruitjes en wortels. Het lekkerst is het als je het een dag van te voren maakt. Hier het recept.

Surinaamse Huzarensalade met kip

14. Surinaamse kip ketjap

Kip ketjap maakte mijn moeder regelmatig op een doordeweekse dag als ze weinig tijd had. Ik vond het heerlijk en helemaal niet erg als ze dit “snel” maakte. Nu betrap ik mijzelf er ook vaker op dit snel op tafel te zetten. Met de juiste sojasaus, ketjap en kruiden heb je sappige en kruidige kip. Maak er lekkere groente bij, zoals spitskool, gestoomde broccoli of kousenband en smullen maar! Hier het recept.

Surinaamse kip ketjap

15. Surinaamse kousenband met aardappelen

Surinaamse kousenband met aardappelen, de bekendste groentemix in de Surinaamse Hindoestaanse keuken. Dit gerecht maak je op smaak met masala, de Hindoestaanse kerrie. Dit vegetarische groentegerecht is ook helemaal vegan. Kousenband en aardappelen is niet weg te denken uit de Surinaamse keuken. Hier het makkelijk recept.

Surinaamse kousenband met aardappelen

Klik hier voor alle Surinaamse recepten van de site

Dit artikel bevat affliliatelinks