Quiche met bloemkoolbodem, kipgehakt en (vegan)kaas

Deze quiche met bloemkoolbodem, kipgehakt en (vegan)kaas is zo lekker!
Wie is er nou niet gek op quiche? Wij thuis in ieder geval wel. Maar ik voel me vaak zo slecht wanneer ik weer zo een halve quiche heb opgegeten, vooral als het zo’n dikke bladerdeeg bodem. Ik vond een tijdje geleden het recept van chickslovefood van de skinny pizza met bloemkoolbodem en dacht, dit kan vast ook als bodem voor een quiche. Helemaal zonder koolhydraten, dus nog gezond ook. En ja hoor, dit was een succes. Je moet dit absoluut niet vergelijken met een bladerdeegbodem, maar het is zeker erg lekker. Zelfs mijn vriend gaf een goedkeuring dat dit vaker gemaakt mag worden. En nu kan ik zonder schuldgevoel de halve quiche eten ;).
Hier deel ik met veel plezier het recept met jullie!
Voor 3-4 personen
Ingrediënten
1 grote bloemkool
6 eieren
1 tl Italiaanse kruiden (met zout of zout toevoegen)
2 el olijfolie
300 gr kipgehakt (of vegagehakt)
1 ui
Verstegen gehaktkruiden
1 el zout
100 ml kookroom (of alpro sojacuisine)
300 gr verse spinazie
+/- 10 snoeptomaatjes
Geraspte kaas (of plakjes Vegankaas van Wilmersburger)
Bereiding
Verwarm als eerst de oven op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en doe in de keukenmachine. Maal dit tot fijne kruimels. Vervolgens verdeel je de kruimels over een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif je het in de oven. Bak 25 minuten en roer af en toe even door met een vork erdoor.
Haal de kruimels uit de oven en laat een kwartier afkoelen terwijl de kruimels zijn verspreid over de bakplaat. Laat de oven aan. Doe de kruimels in een schone theedoek en knijp zo hard je kan zoveel mogelijk vocht eruit. Doe dit een paar keer, het verraste me over hoeveel vocht er nog uitkomt. Leg de bloemkoolbal in een kom met het ei, kruiden en meng goed door. Je kan ervoor kiezen om vast wat kaas in de bodem mee te mengen.
Pak een ronde taartvorm of springvorm en vet deze met de olijfolie en een kwastje in. Verdeel het mengsel met een vork gelijkmatig over de taartvorm. Doe de bodem in de oven en bak 20 minuten. De bodem moet al een beetje stevig en lichtbruin worden.
Ondertussen hak je de ui fijn en bak in 1 eetlepel olijfolie tot de uisnippers glazig zijn. Voeg het gehakt toe en strooi wat Verstegen gehaktkruiden erdoor. Bak dit samen even en voeg vervolgens de spinaziebladeren toe. Bak dit kort, zodat de spinazie niet helemaal slap wordt. Doe het vuur uit en laat het mengsel een beetje afkoelen.
Klop 4 eieren los en schenk dit over het gehakt- spinaziemengsel heen. Schep dit vervolgens in de taartvorm.
Garneer met nog wat schijfjes van de cherry- of snoeptomaatjes en verdeel de kaas over de quiche. Als je Wilmersburgerkaas gebruikt, moet je de kaas eerst nat maken. Dan smelt dit beter.
Leg de hartige taart nog één keer in de oven voor +/- 20 minuten. Daarna mag je eindelijk aanvallen!