Surinaamse bruine bonen met kip
Surinaamse bruine bonen met kip is een klassiek Surinaams gerecht. Bruine bonen met kip, ook wel afkorting BBR genoemd (Bruine bonen met rijst), is een stoofpotje van bruinen bonen uit pot, vlees en rijst. Het is een goedkope maaltijd en je hebt gelijk een pan vol. Zoals bij alle gerechten heb je ook van Surinaamse bruine bonen met kip veel varianten van, want iedereen maakt dit op zijn eigen manier. Hieronder lees je mijn recept.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
1 snijplank
1 kookpan
1 hapjespan
- 500 gr kippendijfilet
- 200 gr witte rijst
- 2 st uien
- 800 gr bruine bonen uit pot
- 2 el sojasaus Yellow Label Black Soy Sauce
- 1 st bouillonblok
- Een paar takjes selderij vers
- 2 el zonnebloemolie
- 1 st Madam Jeannet peper optioneel
- 1 Stuk Tomaat
Kook de rijst volgens de verpakking.
Snijd de kipdijfilet in blokjes. Hak de uien en knoflook fijn. Schenk de olie in een hapjespan of wok. Als de olie heet is voeg je de uien en knoflook toe. Bak vervolgens de kipdijfilet mee tot de kip gaar is. Voeg de zoute sojasaus toe en bak dit mee. Doe een deksel op de pan, zodat het kan sudderen.
Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe bij de kip. Spoel de bruine bonen in een vergiet om. Laat het even uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
Snijd de Madam Jeanette peper door de helft en verwijder de pitjes. Snijd dit in kleine stukjes en roer dit ook mee. Laat dit nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur sudderen. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Hak de selderij fijn en strooi deze over de bruine bonen met kip. Serveer met rijst.
Trefwoord bruinebonen, ketjap, kip, sojasaus