7x lekkere stamppot recepten

Lekkere stamppot recepten. Stamppot is mijn is één van mijn favoriete winterkostjes. Stamppot, ook wel bekend als stoemp, is een oer-Hollands en Vlaams gerecht gemaakt van gekookte kruimige aardappelen en groente die je na het afgieten samen stampt met een stamper. Makkelijk te maken en heel lekker. Naast stamppot is ook huisgemaakte erwtensoep een oer-Hollands gerecht waar ik zo van kan genieten.

Stamppot kun je van alles maken. Je hebt de bekende combinaties van boerenkool en andijvie, maar ook broccoli, spinazie, prei, paksoi, spruitjes of rucola maken heerlijke stamppotten. Allemaal lekker en ook nog eens heel gezond. Naast de variaties in groente kun je ook van alles eten bij je stamppot. Een heerlijke (kip)rookwost, merguez, zalm, Teriyaki gehaktballetjes of kip ketjap, het past er allemaal bij. Zo gaat een stamppot je nooit vervelen. Wil je het wat slanker maken, ik vervang vaak de melk door een kopje kookvocht. Krijg je ook een smeuïge stamppot. Lekkere jus erbij en smullen maar. Hier de verzameling lekkere stamppotten. Alle recepten zijn zonder rund- en varkensvlees en helemaal koemelkvrij.

1. Slanke broccolistamppot met zalmfilet

Een heerlijke winters gerecht, broccoli stamppot met zalmfilet. Een stamppot hoeft helemaal niet zo machtig of vet te zijn. Wist je dat je een stamppot heel makkelijk slanker kan maken?  Door bijv. meer groente dan aardappelen te gebruiken en ipv een stukje vlees braden een visfilet in de oven bakken. Broccoli wordt na het koken zacht en kan je goed door de aardappelen stampen zonder melk toe te voegen. Hier het recept.

Broccoli stamppot met zalmfilet

2. Rucola stamppot met kipmerguez

De bladgroente rucola heeft een kruidige en een beetje scherpe smaak, dus je hoeft nauwelijks smaak toe toevoegen aan het gerecht. Rucola lijkt op een slasoort, maar, toch is het een koolsoort.  Je hoeft rucola niet te koken of bakken, je stamt het gewoon rauw door de aardappelen heen. De rucola Lekker met kruidige kipmerguez  die koop je gewoon bij de supermarkt of bij de Islamistische slager. Lekker even opbakken in een koekenpan en smullen maar. Deze stamppot is niet te missen in de verzameling lekkere stamppot recepten. Hier het makkelijke en lekkere recept.

Rucola stamppot met kipmerguez

4. Paksoi stamppot met Teriyaki gehaktballetjes

Ik gaf er dit keer een Aziatische twist aan de stamppot door paksoi mee te stampen. Paksoi geeft een lekkere bite en een heerlijke smaak aan de stamppot. De kipgehaktballetjes marineerde ik met Teriyakisaus en sojasaus. Door deze marinade hoef je geen zout toe te voegen aan het gehakt. Lekker met een jus erbij en smullen maar. Hier het recept.

Paksoi stamppot met teriyaki gehaktballetjes

5. Spruitjesstamppot met kip ketjap

Spruitjes zijn typische wintergroente en zijn van oktober t/m maart te koop. Deze mini-kooltjes zijn heerlijk om mee te wokken, in de oven te bakken of in een stamppot te verwerken. Zo veelzijdig en lekker. Ik heb nu weer een lekkere fusion combi, namelijk Spruitjesstamppot met Surinaamse Kip Ketjap. Hier het makkelijke recept. 

Spruitjesstamppot met kip ketjap

6. Slanke preistamppot met kiprookworst

Ik ben gek op stamppot. Lekker met een gehaktbal, stukje vis, vega burger of de bekende combi met rookworst. En ja gelukkig hebben ze tegenwoordig hele lekkere kiprookworsten. Deze vind je bijv bij de Islamitische slager of de lokale poelier, zelfs Unox heeft weer een kiprookworst. Lieve vega? Ook vegetarische rookworsten vind je in de supermarkt. Preistamppot is goed smaakvol door de preiringen die je me kookt en stampt. Hier het makkelijk recept. 

Slanke preistamppot met kiprookworst

7. Paksoi Stamppot met kip in Hoisinsaus

eze Paksoi stamppot met kip in Hoisinsaus heeft ook een Aziatisch twist. Een soort wokgerecht in een stamppot. Hoisinsaus is een stroperige, donkere woksaus uit de Chinese keuken. De paksoi is lekker knapperig en heel smaakvol in de stamppot. De kip in hoisinsaus bak je en maak je af met wat geroosterde sesamzaadjes. Hier het recept. 

Paksoi Stamppot met kip in Hoisinsaus