Spruitjesstamppot met kip ketjap

Spruitjesstamppot met Kip Ketjap. Ik ben gek op stamppotten en ik eet het het liefst elke week. Paksoi stamppot, Preistamppot, broccolistamppot, noem maar op. De oer-Hollandse kost is makkelijk te maken en zo lekker. Spruitjes zijn typische wintergroente en zijn van oktober t/m maart te koop. Deze mini-kooltjes zijn heerlijk om mee te wokken, in de oven te bakken of in een stamppot te verwerken. Zo veelzijdig en lekker. Ik varieer ook graag met wat ik bij de stamppot eet. Een rookworst of kipgehaktbal in teriyakisaus, maar ook een lekker stukje zalm of kippendijfilet met hoisonsaus. Ik heb nu weer een lekkere fusion combi, namelijk Spruitjesstamppot met Surinaamse Kip Ketjap. Hier het makkelijke recept.
Om voor dit gerecht de uien en knoflook heel fijn te malen, gebruik ik een kleine keukenmachine. Het wordt dan een fijn mengsel, wat goed intrekt in de kippendijfilet. Je kunt ook het bakje bij de handmixer of staafmixer gebruiken. Al deze handige keukenapparaten zijn te bestellen bij Otto.nl.
Voor 4 personen
Ingrediënten
800 gr kruimige aardappelen
600 gr kippendijfilet
500 gr spruiten
3 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
Een gedroogde salamblad
1 bouillonblokje
4 el Ketjap Manis (zoete ketjap)
4 el Yellow Label black soy sauce (zoute sojasaus)
Bereiding Spruitjesstamppot met kip ketjap
Snijd het harde kontje van de spruitjes en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de spruiten doormidden en lig in een vergiet. Alles alles spruiten geschild zijn, was de spruiten.
Was en schil de aardappelen. Kook de aardappelen met spruiten samen in een grote pa. Voeg een bouillonblokje toe en kook tot ze beetgaar zijn.
Snijd ondertussen de kippendijfilet in smalle reepjes. Versnipper de ui en knoflook of maal fijn in een kleine keukenmachine. Voeg in een wok of hapjespan de zonnebloemolie toe. Als de olie heet is, schep je de uiensnippers erbij. Als de uien glazig zijn, voeg je de dijfilet toe.
Daarna schenk je de sojasaus en Ketjap Manis erbij. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de gemberpoeder en salamblad toe. Vervolgens doe je Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Voeg een beetje water toe voor meer jus.
Ondertussen giet je de aardappel af en bewaar 10 ml kookvocht. Schenk dit terug bij de aardappelen en spruitjes en stamp tot een smeuïge stamppot. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Serveer de stamppot met kip ketjap en de jus van de ketjap.
