Surinaamse Tjauw min met garnalen

Surinaamse Tjauw min met garnalen, oh wat vind ik dit lekker. Dit is één van mijn favoriete gerechten uit de Surinaamse keuken. Tjauw min, of Chow mein, is een snel en makkelijk Surinaams/ Chinees noodle gerecht met sojasaus, ei en garnalen.

De Surinaamse keuken is een mix van de Creoolse, Chinese, Indiase en Javaanse  keuken. Dit maakt de Surinaamse keuken zo veelzijdig. Je ziet veel Javaanse/ Indische invloeden in Surinaamse gerechten en producten. We maken veel gebruik van sojasaus, ketjap, salamblad en citroengras. De Surinaamse Tjauw Min wordt net anders gemaakt dan de Chinese Chow Mein, door de toevoeging van Javaanse ketjap. Lekker met paksoi, boontjes of een salade. Lees hier het makkelijke recept. 

Liever vegetarisch? Lees hier het recept voor Chinese chow mein met ei

Surinaamse Tjauw min met garnalen

Surinaamse Tjauw min met garnalen

Dit is één van mijn favoriete gerechten uit de Surinaamse keuken. Tjauw min, of Chow mein, is een snel en makkelijk Surinaams/ Chinees noodle gerecht met sojasaus, ei en garnalen. Lekker met paksoi, boontjes of een salade. Lees hier het makkelijke recept. 
Liever vegetarisch? Lees hier het recept voor Chinese chow mein met ei
1 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 4

Equipment

  • 1 snijplank
  • 1 wok

Ingrediënten
  

  • 500 gr tarwenoodles
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 st ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 st eieren
  • 400 gr gepelde garnalen
  • 4 el lichte sojsaus
  • 2 el donkere sojsaus Yellow label black soy sauce
  • 1 st bouillonblok
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 stengels lente-ui

Instructies
 

  • Ontdooi de garnalen en droog met keukenpapier.
  • Kook de tarwenoodles in koken water in 5 minuten beetgaar. Giet de noodles af in een vergiet en spoel om met koud water. Zo plakken de noodles minder. Laat goed uitlekken.
  • Schil de ui, halveer en snijd daarna in dunne halve ringen. Pel de knoflook en pers uit. Schenk in een wok of hapjespan de zonnebloemolie en voeg na een minuut de uien en knoflook toe.
  • Ondertussen pak je een ruime kom. Breek en kluts de eieren. Schuif de uien en knoflook in de pan aan de kant en voeg de geklutste eieren toe. Roer continu zodat je kleine stukjes gebakken eieren krijgt.
  • Voeg de garnalen toe en bak kort mee (2-3 minuten)
  • Voeg vervolgens de noodles toe en schenk de lichte en donkere sojasaus erover. Roer goed door. Schep de gemberpoeder erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven en schep om.
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringen en bak een minuutje mee.
Trefwoord #garnalen, bami, Noodles, sojasaus, Surinaams

Voor 4 personen

Ingrediënten

250 gram dunne tarwenoodles
400 gram gepelde garnalen
1 ui
2 tenen knoflook
4 el lichte sojasaus
2 el donkere sojasaus
1 bouillonblokje
1 tl gemberpoeder
3 stengels bosui
2 el zonnebloemolie
3 eieren

Bereiding Surinaamse Tjauw min met garnalen

Ontdooi de garnalen en droog met keukenpapier.

Kook de tarwenoodles in koken water in 5 minuten beetgaar. Giet de noodles af in een vergiet en spoel om met koud water. Zo plakken de noodles minder. Laat goed uitlekken.

Schil de ui, halveer en snijd daarna in dunne halve ringen. Pel de knoflook en pers uit. Schenk in een wok of hapjespan de zonnebloemolie en voeg na een minuut de uien en knoflook toe. 

Ondertussen pak je een ruime kom. Breek en kluts de eieren. Schuif de uien en knoflook in de pan aan de kant en voeg de geklutste eieren toe. Roer continu zodat je kleine stukjes gebakken eieren krijgt. Voeg vervolgens de noodles toe en schenk de lichte en donkere sojasaus erover. Roer goed door. Schep de gemberpoeder erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven en schep om.

Snijd de bosuitjes in dunne ringen en bak een minuutje mee.

Surinaamse Tjauw min met garnalen

Klik hier voor meer Surinaamse recepten.