7x Lekkere recepten met pompoen

7x Lekkere recepten met pompoen. Pompoen is namelijk ontzettend veelzijdig. Het meest populaire gerecht met pompoen in Nederland is toch wel de pompoensoep, maar alleen hier al kun je zoveel variaties bedenken. Wij thuis aten pompoen altijd op een hele andere bereidingswijze, namelijk gestoofd met masala. Kohra heet dit gerecht en dat is heerlijk met rijst of roti. Pompoen is ook heel lekker in oven of zelfs in een quiche. Je kunt er werkelijk van alles mee. 

Pompoen is een groente die in verschillende soorten en formaten voorkomt. Niet alle pompoenen zijn eetbaar. De volgende pompoenen kom je meest tegen en kun je ete. D flespompoen, muskaatpompoen, winterpompoen, rouge vif d’Etampe, hokkaido, spaghettipompoen. Pompoen is rijk aan vitamine C. We eten pompoen het meest in de herfst en dit is logisch, want pompoenen worden van september tot november geoogst. Een pompoen blijft daarna gelukkig nog best lang goed. Wist je dat pompoen eerst groeiden in Zuid- en Midden- Amerika en eeuwen later in Europa verbouwd werden. Dat de pompoen in Nederland in de herfst zo populair is, is niet helemaal logisch, misschien door de komst van Halloween.

En wil je buiten het seizoen pompoen eten? Je kunt pompoen ook gewoon uit de vriezer kopen. Ideaal, want dan hoef die harde schil niet zelf te verwijderen. Ik maak niet vaak pompoen, maar toch heb ik al een verzameling van diverse recepten, zoals Pompoen met kip uit de oven, drie soorten pompoensoep waarvan één met kabeljauw, Pompoen gestoofd met ras el hanout en olijven, quiche met pompoen en natuurlijk het traditionele recept van Kohra. Je vindt hieronder de gehele verzameling van Lekkere recepten met pompoen.

1. Pompoen- zoete aardappelsoep met kabeljauw

Eén van mijn favorieten soepen is wel de pompoen- zoete aardappelsoep met stukjes kabeljauw erin. Een heerlijke herfstig soepje voor de koude dagen. Deze soep is een beetje zoet van smaak door de pompoen en zoete aardappel. Daarnaast is het goed vullend. Je kan de kabeljauw natuurlijk ook weglaten als je het vegetarisch wilt houden, maar ik vind het wel erg lekker als er een bite in mijn soep is. Zoals de meeste van mijn recepten is het weer makkelijk te maken en snel klaar. Lekker als lunch, diner of voorgerecht. Hier vind je het recept van de Pompoen- zoete aardappelsoep met kabeljauw.

Pompoen- zoete aardappelsoep met kabeljauw

2. Kohra, pompoen met Surinaamse masala

Dit is het bekendste gerecht met pompoen uit de Surinaamse en Hindoestaanse keuken. Dit gerecht wordt gemaakt van flespompoen. Ik gebruikte voor dit gerecht zelfs gesneden blokjes pompoen uit de vriezer, wel zo makkelijk. Kohra, pompoen met Surinaamse masala, wordt net als alle Surinaamse gerechten gemaakt met uien, knoflook en masala. Het zoete van de pompoen past heel lekker met het kruidige van de Surinaamse masala. Hier het recept van Kohra, pompoen met Surinaamse masala.

Bereiding Kohra, pompoen met Surinaamse masala

3. Kip in harissa met pompoen uit de oven

Een heerlijke maaltijd met Marokkaanse harissakruiden. Eén ovenschaal vol met lekkers als drumstick ingesmeerd met harissa, pompoen, spruitjes, rode ui en wat schijfjes citroen. Ik marineerde de drumstick met de zelfgemaakte harissa pasta. Lekker samen met de kleurrijke groentes, 50 minuten in de oven en smullen maar. Dit is nu een koolhydraatarm recept. Wil je er wat bij, dan smaakt Couscous of aardappels er goed bij. Hier het makkelijke recept van de Kip in harissa met pompoen uit de oven

Kip in harissa met pompoen uit de oven

4. Pittige pompoensoep met kerrie en chilipepers

Pittige pompoensoep met kerrie en chilipepers. Een heerlijke vegan soepje waar ik, vooral in de herfst, veel trek in krijg. Van pompoen kun je een lekker dikke groentesoep maken. Een pompoensoep is extra lekker met wat chilipepers erin. Ik ben fan! De soep is heerlijk als voorgerecht, lunch of tussendoortje. Je hebt de soep in een half uurtje op tafel staan. Onmisbaar in de verzamling Lekkere recepten met pompoen. Hier het recept voor de pittige pompoensoep met kerrie en chilipepers.

Pittige pompoensoep met kerrie en chilipepers

5. Marokkaanse pompoenstoof met couscous

Een makkelijk en smaakvol vegan gerecht. Stoven hoeft niet alleen met vlees. Je kunt groente ook lekker stoven en op smaak brengen met de juiste kruiden. De stoof vul je met pompoen, paprika en kikkererwten. Je brengt de stoof op smaak met echte Marokkaanse kruiden als Ras el hanout en Harissa. Deze smaken proef je goed terug in het eten. Lekker in balans, zoet, hartig en pittig in één gerecht. Om het af te maken roerde ik er zwarte olijven door en strooide er verse koriander over. Hier het makkelijke recept van de Marokkaanse pompoenstoof met couscous.

Marokkaanse pompoenstoof met couscous

6. Quiche met pompoen en vega gehakt

Een lekkere feestmaaltijd voor bij de lunch, als hapje of ook gewoon lekker als diner. Deze herfstquiche is zo gemaakt en ziet er ook nog eens feestelijk uit. Pompoen is een echte herfstgroente. Pompoen heeft in verhouding weinig calorieën en bevat veel vezels. Door de zoete smaak is het ook erg in trek. Naast pompoensoep kun je natuurlijk veel meer hiermee maken. Lekker in een traybake of in een vegetarische quiche. De quiche heeft een goede balans van zoeten hartig. Hier het makkelijke recept van Quiche met pompoen en vega gehakt.

7. Pompoensoep met kokosmelk en pitjes

Dit is pompoensoep, maar net een beetje anders. Een lekker herfstsoepje, want hier warm je goed van op. Ik vind soep heerlijk, ideaal als lunch of als slank diner. Klik hier voor meer soeprecepten. Vind je pompoen schillen ook zoveel werk? Je kunt in de supermarkt ook gewoon geschilde pompoen uit de vriezer kopen. Ideaal voor de soep. Deze pompoensoep vult goed, omdat er naast pompoen ook wortels en paprika in de soep zitten.  Door de zonnebloem- en pompoenpitjes krijgt de soep een heerlijke bite. Deze soep is helemaal vegan. Hier het recept van de Pompoensoep met kokosmelk en pitjes

Pompoensoep met kokosmelk en pitjes