Kipdijfilet uit de oven in Javaanse marinade

Kipdijfilet uit de oven in Javaanse marinade, een snel en makkelijk gerecht. De Surinaamse keuken is zo lekker divers. Dit komt door de rijke geschiedenis van Suriname. Naast de bijna uitgestorven Inheemse bevolkings, de Indianen, wonen er in Suriname veel migranten uit Afrika, Java, China en India. Dit bracht ook veel invloeden mee in de keukens. De bekendste keukens in Suriname zijn de Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse keuken. Ik groeide op met de Surinaamse keuken en een moeder die heerlijk kan koken. Op mijn site vind je veel authentieke Surinaamse recepten. In Nederland zijn wij inmiddels bekend met de Surinaamse keuken en is iedereen er dol op. 

Onlangs ontving ik het mooie kookboek Sorgh & Hoop van Sandra Houweling. Misschien kennen jullie Sorgh & Hoop als van eerdere recepten die ik met de kruidenpasta’s van Sorgh & Hoop maakte, zoals de Snelle Creoolse kippenstoof met tomaten en de Snelle Javaanse groenteschotel met sperziebonen en taugé. In dit kookboek vind je nog meer snelle en makkelijke recepten mét of zonder de kruidenpasta’s, om een Surinaamse maaltijd op tafel te zetten. Sandra, zelf geboren in Suriname, wilt met Sorgh & Hoop de wereldburger motiveren om ook op een drukke werkdag een snelle Surinaamse maaltijd klaar te maken. Geen poespas met veel kruiden zoeken en kopen, want dat zit al in de kruidenpasta’s. Gerechten met vis, vlees, vegetarisch of met groente, je vindt het allemaal in het Sorgh & Hoop kookboek. Roti, bakkeljauw, telo, noem maar op.

Ik maakte dit recept geïnspireerd uit het boek met de Javaanse kruidenpasta. Ik marineerde de kipdijfilets met de kruidenpasta en ketjap en schoof het in de oven met paksoi. Het smaakte net als bij mama thuis, maar dan met veel minder moeite. Lekker met witte rijst, Surinaamse nasi, Surinaamse bami of met brood. Het brood is ook lekker te dippen in een van de Sorgh & Hoop salsa’s. Hieronder het makkelijk recepten van de kipdijfilet uit de oven in Javaanse marinade.

Voor 4 personen

Ingrediënten

8 kipdijfilets
1 ui
2 tenen knoflook
1 pakje Sorgh & Hoop Javaanse kruidenpasta
2 el sojasaus Ketjap Manis
200 ml kokosmelk
2 stuks mini paksoi

Bereiding Kipdijfilet uit de oven in Javaanse marinade

Snijd de ui heel fijn en pel de tenen knoflook. Was de kippendijfilets en laat uitlekken. Leg ze daarna in een ruime schaal.

Marineer (het liefst een paar uur van te voren) met de Javaanse kruidenpasta, ketjap manis en versnipperde ui. Pers met een knoflookpers de tenen knoflook hierboven uit. Daarna voeg je de kokosmelk nog toe. Roer dit allemaal goed door elkaar en leg afgedekt (met folie of een deksel) in de koelkast.

Na een paar uur haal je de kip uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Pak een grote ovenschaal en schep de kip in de ovenschaal. Giet ook alle vocht erbij, dat maakt een lekkere jus.

Vervolgens plaats je de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak het vlees in 40 minuten gaar. 

Ondertussen snijd je de onderkant van de mini paksoi eraf en was de bladen goed. Hier kan namelijk nog best veel zand in zitten. Na 20 minuten in de oven verdeel je de paksoi aan beide kant van de ovenschaal. Bak de laatste 20 minuten mee.

Kipdijfilet uit de oven in Javaanse marinade

KIik hier voor meer Surinaamse recepten