Eten en reizen door San Sebastian & Bilbao

Eten en reizen door San Sebastian & Bilbao, in het Baskenland. Het Spaanse Baskenland bevindt zich in het meest noordelijke stuk van Spanje en grenst aan Frankrijk (Frans Baskenland). Het Spaans Baskenland is daardoor populair bij Franse, Duitse en Nederlandse toeristen. De temperatuur hier zachter dan in het zuiden van Spanje, waardoor het in de zomer heerlijk is.

Het Spaanse Baskenland heeft een eigen cultuur, taal (wat nog maar een kwart spreekt) en een eigen keuken waar veel vis wordt gegeten. Deze keuken heeft Spaanse gerechten zoals tapas en paella, maar staat bekend om de Pintxos. Pintxos zijn kleine broodjes met daarop vis, vlees of iets anders lekkers, gestapeld en bij elkaar gehouden met een prikkertje. Het is normaal als lunch of diner naar een Pintxosbar te gaan en te smullen van verschillende pintxos. Het Baskenland heeft lokale wijnen te bieden, zoals de typische Baskische wijn Txakoli (Chacoli). 

Afgelopen zomer bezocht ik deze steden. Vol enthousiasme las ik mij in met het Time To Momo boekje. San Sebastian is de Spaanse Riviera, een stad aan de kust. Het wemelt hier van (jetset) toeristen. Bilbao daarentegen is in opkomst en nog niet zo populair bij toeristen. In dit artikel vertel ik je alles over de hotspots voor eten, drinken en de bezienswaardigheden van deze steden. 

Pintxos

In het Baskenland kun je niet om de pintxos heen. Kleine broodjes met een stukje vis, vlees of groente of combinaties opgestapeld. Pintxos zonder broodje, als spiesje, bestaan er ook. De Pintxosbars zijn de hele dag open en altijd druk. De pintxos liggen uitgestald in de vitrine op de bar. Je wijst aan wat je wilt en loopt naar een tafeltje met een bord vol. Je kijkt je ogen uit naar alle pintxos met vis zoals octopus, gamba’s, tonijnsalade, gegrilde mosselen, bacalhau, sardines, of zalm.  Gemarineerde kip, ossenstaart, manchego, tortilla en pintxos met groente zoals champignons, artisjokken of pimento el pardron, alles kan! De pintxos varieren tussen de € 2,- en € 10,-. 

Txakoli (Chacoli)

Door het wisselende klimaat wordt er in het Baskenland voornamelijk witte wijn gemaakt. De bekendste is de txakoli. Deze frisse, droge, licht fruitige wijn past perfect met (vis)pintxos. Txakoli is vooral bij lokale restaurants en bars te krijgen. De wijn wordt gemaakt van de Spaanse druiven hondarrabi zuri en de hondarrabi beltza, die alleen in Spanje geplant zijn. 

Eten en reizen door San Sebastian & Bilbao

Hotspots San Sebastian

In de stad San Sebastian kun je heerlijk shoppen, op het strand liggen, de hoge bezienswaardigheden in de bergen bewandelen en natuurlijk heel lekker eten. In dit stukje neem ik je mee door de hotspots. 

Mercado San Martin

Deze Mercado in het moderne centrum van de stad wordt bezocht door toeristen en locals. Zoals veel mercado’s zijn opgebouwd vind je onderaan de supermarkt en de gewone markt, waar je verse vis, groente en fruit en noten kunt kopen. Veel Franse producten staan vind je hier ook zoals jam, Franse kazen en Foie Gras. Op de begane grond vind je de afdeling met luxere producten en kleine gerechten. Hier kun je plaatsnemen voor een hapje en drankje.

Parte Vieja

Parte Vieja is het historische centrum van San Sebastian. Het ligt aan de zee en aan de berg Monte Urgull. De smalle straatjes, de oude kerk Santa Maria del Coro, leuke winkels en diverse tapasbarretjes maken het een sfeervolle plek voor toeristen. In dit gedeelte at ik ook de lekkerste Pintxos van San Sebastian bij Bij Bare Bare en bij Txakolina. De bars zitten vaak vol dus soms moet je  wachten op een plekje. 

Paella bij Arrocería Donostiarra

Paella liefhebbers opgelet! Arrocería Donostiarra is gespecialiseerd in het maken van traditionele paella. Je kunt hier kiezen uit veel soorten paella. Bij binnenkomst zie je de keuken achter een glazen wand en daar staat het team wel meer dan 10 pannen paella te bereiden. Ik koos voor de paella met seafood en kip. Een enorme sissende pan komt op tafel. De paella was perfect op smaak en goed gevuld. Andere gerechten als vis en vlees zijn hier ook te bestellen. 

Bagaza Gastro Cocteleria

Dit restaurant bevindt zich in het moderne centrum en heeft een mooi interieur, veel cocktails en een fysieke kaart. Hier kies je kleine gerechten van de kaart, zoals bij shared dining. Wij genoten van de zeebaars ceviche, mosselen in Thaise curry, arepa’s met kip en chicken bites! Een aanrader om hier en keer aan te schuiven. 

Eten aan de boulevard Playa de la Concha

Playa de la Concha is het strand aan het centrum van San Sebastian en grenst aan Parte Vieja. Aan het strand vind je diverse luxe restaurant. Het eten is niet goedkoop of bijzonder, maar het uitzicht is fantastisch. 

Wijnwinkel- en bar Curdélon

Op loopafstand van Playa de La Concha vind je het opkomende surfstrand en de wijk Gros. Gros is minder toeristisch en gericht op surfers, studenten en expats. In één van de gezellige straten loop je langs Curdélon. Deze wijnwinkel- en bar is een walhalla voor elke wijnliefhebber met een groot assortiment wijn. Wij namen buiten op het terras plaats en bestelde wat bites en lekkere wijnen. 

boek je vakantie bij de ANWB

Sagrado Corazón de Jesús

San Sebastian heeft een aantal mooie uitzichten. Sagrado Corazon is het grote Jezusbeeld, die vanaf de Playa de la Concha al ziet. Een klim van een kleine 45 minuten omhoog is het zeker waard om San Sebastian vanaf boven te zien en het grote beeld van Jezus van dichtbij. 

Monte Iguldo

Monte Iguldo is een stuk hoger en verder van Playa de la Concha. Hier loop je minimaal een uur of anderhalf uur de berg omhoog. Je kunt ook halverwege verder met de Funicolar (kabelbaan). Bovenaan Monte Iguldo heb je prachtig uitzicht over San Sebastian, het strand en de stad. Op de Monte Iguldo is een klein attractiepark gebouwd, wat je voor een paar euro kunt bezoeken. Geen grote achtbanen of gevaarlijke attracties (je hebt niet eens een gordel nodig), maar vanuit de attracties geniet je van de prachtige view. 

.

.

Eten en reizen door San Sebastian & Bilbao

Hotspots Bilbao

We vervolgen het eten en reizen door San Sebastian & Bilbao. Bilbao is de grootste stad van het Baskenland op nog geen 2 uur rijden van San Sebastian. De havenstad is een belangrijk industriegebied in Noord Spanje. Na de 20e eeuw werd de industrie in de stad minder door sluitingen van grote bedrijven. De stad verviel en de armoede speelde op. In de jaren 90 begon de wederopbouw van de stad met de kunst van het wereldberoemde museum het Guggenheim, wat toerisme stimuleerde. Bilbao is opgedeeld in twee delen. Het moderne centrum waar ook het Guggenheim zit en het historische centrum. Bilbao is leuk om te leren kennen via een fietstour of een boottocht. 

Ook in Bilbao kun je niet om de pintxosbars heen. Vooral in het oude centrum zie in alle straten gezellige pintxos barretjes die vaak nog goedkoper zijn als in San Sebastian. Schep je bordje maar vol en aanvallen.

Eten en reizen door San Sebastian & Bilbao

Mercado de la Ribera

Deze grote Mercado, in het centrum van Bilbao, is een must see. Net als elke mercado opgebouwd in etages, waar hier juist boven verse vis wordt verkocht en het beneden het vol staat kraampjes en zitgelegenheid. Mercado de la Ribera is de trekpleister van Bilbao van het historische centrum. 

El Txoko Berria

Loop je vanaf het historische centrum naar het moderne centrum langs het water, dan loop je tegen El Txoko Berria aan. Dit sfeervolle en moderne restaurant serveert mooie Baskische gerechten, met veel lokale vis en vlees op de kaart. De gerechten zijn luxer dan de pinxtos. Ik heb hier echt verrukkelijk gegeten. 

Het Guggenheim Museo en eten in de Bistro Guggenheim 

Het Guggenheim Museo in Bilbao is één van de vier Guggenheim musea wereldwijd. Dit imposante gebouw met modern ontwerp lonkt naar je vanaf het water. Het museum toont moderne en klassieke kunst (van bijvoorbeeld Dali, Andy Warhol of Picasso).

Daarnaast kun je hier ook lekker eten, in Bistro Guggenheim. Een informele gastronomische ervaring met mooie gerechten uit de Spaanse cultuur met een verfijnde twist. Het eten hier is duurder dan in de stad, maar echt een aanrader. Reserveer wel van te voren, want deze plek is snel vol!

Ga met de funicolar, tegenover het museum omhoog, voor een prachtig uitzicht over de stad.

Zoals je leest kun je heerlijk eten en reizen door San Sebastian & Bilbao. Een garantie voor heerlijk weer, boeiende cultuur en vooral heel lekker eten! 

Lees meer over eten op reis