Zeeuwse oesters en mosselen in Yerseke

Zeeuwse oesters en mosselen, dat is waar Yerseke rijk aan is. Yerseke, het kleine Zeeuwse vissersdorp aan de Oosterschelde, staat bekend om de vele oesters- en mosselbedrijven. Jaarlijks komen er toeristen uit de Benelux en verder naar Yerseke voor het eten van zeevruchten, de rondleidingen door de oesterputten en de historie. In 2020 was ik voor het eerst in Yerseke tijdens de NK Oestersteken bij Krijn Verwijs, lees hier over deze dag. Sinds die tijd kom ik er jaarlijks. Echt een dagje uit in eigen land!

Zeeuwse oesters en mosselen in Yerseke

Dit keer nam Suzanne, van reisorganisatie Tourist Info Yerseke, ons mee op stap. Wij volgden Suzanne langs diverse bedrijven die zich bezighouden met de zeevruchten van de Oosterschelde. We brachten een bezoekje bij Zeeland’s Roem die zich verdiept in de kweek en opkweek van schaal – en schelpdieren. Bij Aqua-Triton Mossel worden handgedoken en -gevangen schelpen met zorg en aandacht gespoeld, ontzand, gesorteerd en verpakt en bij De Oester- en Kreeftenhandel Meulemeester BV zien we meer over het proces van de oesterteelt opvang en import van kreeften en de verschillende soorten oesters van over de hele wereld. Met de elektrische scooters van Zeeuws en Zo rijd je onder begeleiding van Suzanne het hele dorp rond.

Zeeuwse oesters en mosselen in Yerseke

Natuurlijk kun je ook super lekker eten in Yerseke. Bijvoorbeeld bij Proeverij Pekaar of bij de Viskêete waar je geniet van een tafel vol zeevruchten waaronder diverse soorten oesters en mosselpannetje of zelfs Fruit de Mer. Ook andere Zeeuwse lekkernijen kun je hier in het dorp proeven zoals de Zeeuwse bolussen van Bakkerij Vroonland, lekkere en vooral ook mooie chocolade bij Maison Ticho en Boterbabbelaars van JB Diesch. Ook het zout van Zeeuwsche Zoute is hier te vinden in allerlei bijzonder smaken, zoals wakame, puur of gerookt. Lees alles over deze mooie plekken in dit artikel.

Over Tourist Info Yerseke

Tourist Info Yerseke ontstond uit passie voor het vissersdorp Yerseke, het Nationaal Park Oosterschelde, Reimerswaal en al het andere Zeeuwse moois. Deze organisatie runnen enthousiaste en ervaren onafhankelijke initiatiefnemers. Al jaren leiden zij duizenden toeristen de weg in de Zeeuwse en Yersekse regio en dit wel 7 dagen per week. Op  de website van Tourist Info Yerseke vind je alles over Proeven, Beleven, Overnachten en Shoppen in Yerseke en omstreken. Yerseke zit namelijk vol met goede (vis)restaurants. Je kunt ook diverse rondleidingen boeken zoals, BASIS Oesters, Mossels, kreeften en de haven,  een historische tour door Goes of de Exclusive rondleiding met Kreeften, schelpjes en meer.

Zeeuwse oesters en mosselen in Yerseke

Zeeland’s Roem

Zeeland’s Roem houdt zich bezig met de kweek en opkweek van schaal – en schelpdieren. Je ziet hoe ze de oesters en tapijtschelpen op de juiste temperatuur houden zodat ze eitjes los te laten en ze kunnen paaien (paren). In 2005 ontwikkelde Zeeland’s Roem een unieke hatchery oftewel ‘broedhuis’ voor jonge schelpdiertjes. De uitgevoerde onderzoeken en experimenten in de hatchery brachten meer kennis en inzicht in vele facetten die bij de kweek van schaal – en schelpdieren komen kijken. Dit proces leidt tot een groot succes in het opkweken van verschillende schelpdieren. Bioloog Jorien Voois legt ons alles over dit proces van begin tot eind uit.

Aqua-Triton Mossel

Aqua-Triton Mossel is de grootste partij op het gebied van verwerking en afzet van verse mosselen in Yerseke. Hier worden handgedoken en -gevangen schelpen met zorg en aandacht gespoeld, ontzand, gesorteerd en verpakt. De ruimte zit vol met grote baden met verschillende soorten oesters, tapijtschelpen, venusschelpen, kreeften en krabben. Het is een karwei om deze schelp- en schaaldieren goed te verzorgen. Ik proefde een Portugese oester rechtstreeks uit het bad. Spannend, maar toch wel erg lekker. We nemen ook een kijkje waar ze de Zeeuwse mosselen sorteren en verpkaken. In de straat van dit gevestigde bedrijf zie je meer bekende namen als Prins Dingemanse en Deltamossel. Regelmatig rijden hier vrachtwagens van de Carrefour, Lidl of Albert Heijn op en af, want bijna alle mosselen die wij kopen zijn hier in Yerseke verpakt.

Meulemeester

De laatste stop van deze leerzame dag is bij Oester- en Kreeftenhandel Meulemeester BV. De Meulemeester is een groothandel en kweekbedrijf die schaal- en schelpdieren levert aan visspecialisten, horeca-groothandels en supermarkten in Europa. De Zeeuwse oesters worden op eigen percelen gekweekt in de Oosterschelde en Grevelingen. Andere producten worden wereldwijd ingekocht, waarbij we streven naar de hoogste kwaliteit en goede service voor onze afnemers, zoals de Canadese kreeften.

Lunchen of dineren in Yerseke

Als je in Yerseke bent kan een goede lunch of diner met de lokale zeevruchten natuurlijk niet missen. Oesterproeverij Pekaar is een van de mooie plekjes om te genieten verse Zeeuwse streekproducten. Het restaurant zit bovenop de authentieke oesterputten in Yerseke waar zij eigen oesters verwateren. De kaart bestaat uit een assortiment uit  onder andere Zeeuwse Platte oesters en Zeeuwse Creuses uit de Oosterschelde en de Grevelingen. De oesters bestel in je diverse vinaigrettes of toppings. Zoals de klassieke vinaigrette, oester met passievruchtenmousse en met gin-tonic. De tafel vulde zich verder met Tataki van tonijn en zalm, een klassieke mosselpan en tempura gamba’s. Dit is echt genieten met een glas wijn en dit uitzicht. Een vakantiedag in eigen land!

Ook bij restaurant de Viskeete kun je genieten. Oesters vooraf, gegratineerd, met wakame en met vinagraitte. Op bestelling kun je schalen met Fruit de Mer, zoals je hier op de foto ziet, bestellen. Dit is echt een aanrader met een groep. Rijkelijk gevuld met kokkels, kreeft, scheermesjes en nog meer. Daarnaast nog een flinke schaal met verse oesters en krab. En zoals Suzanne, dit is fingerfood, dus lekker met je handen eten.

Wil jij ook een culinaire en/ of historische rondleiding in Yerseke en omstreken? Neem een kijkje voor het programma!

Lees hier meer over Culinair genieten in Zeeland

Lees hier alles over de Oosterschelde kreeft en de opening van het seizoen