Opening kreeftenseizoen 2019

Vorige week was ik aanwezig bij de officiële opening van het Oosterscheldekreeft seizoen. Voor de 19e keer werd het Zeeuwse kreeftenseizoen geopend aan de haven van Zierikzee. Stichting Promotie Oosterscheldekreeft organiseerde deze dag. Ruim 95 Nederlandse en Belgische pers kwam hierop af. Ook de 16 deelnemende restaurants waren hier aanwezig.

De Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft komt op verschillende plaatsen in de Oosterschelde voor waar een steenachtige bodem is. De kreeft verschuilt zich daaronder. Deze kreeften worden op een duurzame manier gevangen. De Oosterscheldekreeft mag alleen tussen 1 april en 15 juli gevangen worden.

Aan boord

Bij aankomst werden we ingedeeld in verschillende boten. Samen met een aantal foodbloggers-collega’s gingen wij aan boord van de Morgenster. Op de boot werden we ontvangen met bubbels en oesters. Wat een luxe om half 11 ‘s ochtends. We voeren de zee op tegelijk met de andere boten.

Moët Chandon met oesters
Verse kreeft met kruidenmayonaise

De Kreeftenfuiken

Aangekomen bij de kreeftenfuiken brachten de kreeftenvissers een net gevangen kreeft aan boord. Na de vangst van de kreeften mochten we deze gelijk proeven aan bord. De eerste kreeft van ruim 2,5 kilo werd in ontvangst genomen door Kees Jansma. Later veilde Ronald Koeman deze kreeft voor  €50.000.

Kreeftenvissers
De eerste gevangen Oosterscheldekreeft
Maar ook vers gevangen krab

De Oosterscheldekreeftenwijn- en bier

De Oosterscheldekreeftenwijn voor dit jaar is een Chileense Chardonnay van het wijnhuis Laspostolle. De lichtgele wijn past goed bij de kreeft door de boterige en lichte houtsmaak. Voor het eerst dit jaar is er ook het Oosterscheldekreeftenbier. Dit bier is speciaal gebrouwen voor de Oosterscheeldekreeft door Ewald Visser van Brouwerij Maximus. Het bier ligt qua smaak tussen een witbier en een pilsner.

Kreeftenlunch

De boten voeren terug naar de haven van Zierikzee. Aan boord kregen wij een heerlijke lunch van koks. We startten met een kreeftensoep en sloten af met een verse kreeft per persoon!
De verse kreeft smaakte heerlijk. De kreeftenwijn en het kreeftenbier passen hier uitstekend bij.  Wat een verwennerij!

Ook proeven?

Wil je de Oosterscheldekreeft ook proeven? Diverse aangesloten restaurants serveren dit seizoen een menu met de Oosterscheldekreeft.  Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft nog beperkt verkrijgbaar bij de restaurants.

Wat een heerlijke en leerzame dag om mee te maken. Bedankt  Stichting Promotie Oosterscheldekreeft voor de uitnodiging van deze persreis.  Ik kan niet wachten op volgend jaar.