Culinair Zeeland – Genieten van de Zeeuwse schatten

Culinair Zeeland is genieten van de Zeeuwse schatten, vooral uit het water. Ik schreef al eerder over de heerlijke schelpdieren van Zeeland en hoe gek ik erop ben. Na de Culinaire persreis door Zeeland van vorige week, kan ik zeggen dat je in Zeeland goed  kan genieten van de Zeeuwse zeevruchten. Tijdens de culinaire reis door Zeeland bezochten wij diverse plekken in Bruinisse en Yerseke met als bijzondere afsluiting de NK Oestersteken. Naast het bezoeken van de fabrieken en wijngaard als Wijnhoeve de Kleine Schorre, De Zeeuwse Mossel en Speltbakkerij mocht ik ook veel heerlijks proeven tijdens een echte Zeeuwse lunch bij Brasserie de Vluchthaven. Ik vertel je hier alles over in dit artikel.

Culinair Zeeland - Genieten van de Zeeuwse schatten,

Wijnhoeve De Kleine Schorre

Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor is een echte aanrader voor een leuke rondleiding en wijnproeverij. De Kleine Schorre is de grootste wijngaard van Nederland met wel 12 Ha aan druiven. De wijnen van De Kleine Schorre zijn door heel het land te koop bij de betere wijnhandel. Lees hier meer over Wijnhoeve de Kleine Schorre.

Culinair Zeeland - Genieten van de Zeeuwse schatten,

De Zeeuwse Mossel

De Zeeuwse Mossel (DZM) in Bruinisse is onderdeel van een groep bedrijven, gespecialiseerd in de kweek, vangst, verwerking en verkoop van schelpdieren. De schelpdieren worden na vangst hier gewassen, gesorteerd en verpakt. Stapels mosselen worden hier verpakt, evenals oesters, kokkels en scheermesjes. Naast verse mosselen, worden hier ook de Stoommosselen, waar ik helemaal fan van ben verpakt. Seafood Steam Group is een onderdeel van De Zeeuwse Mossel. Ik maakte vorig jaar voor het eerst kennis met deze stoommosselen en ben er weg van. De stoommosselen stoom je in de magnetron en binnen een paar minuten heb jij een mosselpannetje op tafel staan. Lees hier mijn ervaring en meer over de Seafood Steam Group Stoommosselen.

Lunchen bij Brasserie de Vluchthaven

Op de lunch in Zeeland zat ik mij al deze hele week te verheugen. Want Zeeuwen houden van lekker en uitgebreid eten. Brasserie de Vluchthaven kookt met 99% biologische producten. Hier wordt geen kweekvis geserveerd. Dit restaurant aan de Oosterschelde is een echte aanrader voor iedereen die gek is op vis en zeevruchten.

Chef DP, Dick Pieter, maakt de mooiste wereldgerechten van deze Zeeuwse producten.
Als lunch  kregen we de Zeeuwse Schatten te proeven. Verse oesters, gegrilde scheermesjes, Hollandse garnaaltjes, mosselen in Chermoula, Kokkels met salie en Rode mul in Saltimbocca. Wat een feest allemaal. Het ene gerecht was nog lekkerder dan de anderen. Mijn favorieten waren de mosselen Chermoula, een Noord-Afrikaanse kruidenmengsel, en de gegrilde scheermesjes.

Spelt Bakkers

In Bruinisse staat de Spelt Bakkers. Deze bakkerij maakt Zeeuws zuurdesembrood met zeewater, Pain de Mer, bijzonder he. Naast Pain de Mer bakken ze tegenwoordig ook vrolijke gekleurde groentebagels, Pain Nature. Deze bagels zitten vol vezels en zijn heel lekker van smaak. Elke kleur brood bevat een andere groenten en kruiden. Ik heb alle soorten geproefde en vond ze allemaal erg lekker en zacht. Deze bagels zijn nu alleen beschikbaar voor horeca. Alle broden van Spelt Bakkers zijn vrij van lactose en koemelk.

NK Oestersteken 2020

We sluiten de dag af met een jaarlijks event in de Oosterschelde, de Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken in Yerseke. Dit jaar was de 8e editie. Het WK volgt normaliter in het Ierse Galway, maar door de corona maatregelen zal dit WK naar verwachting pas plaatsvinden in 2021.
9 deelnemers streden om de titel NK Oestersteken. Elke deelnemer moest 30 oesters openen. Naast de snelheid van het openen, werd er door de jury kritisch gekeken naar hoe schoon te oesters waren. De winnaar van de NK Oestersteken 2020 is Peter Oreel geworden.

Culinair Zeeland - Genieten van de Zeeuwse schatten,

Tijdens de NK kregen we heerlijke hapjes als gebakken gamba’s, kreeftensoep en bruschetta. En natuurlijk heel veel oesters, want elke schaal oesters die was opengemaakt door de deelnemers, mochten de gasten weer op eten. We kregen van een hele speciale oester met een mousse van gin tonic. Is het geen plaatje?

Culinair Zeeland - Genieten van de Zeeuwse schatten,

Culinair Zeeland , genieten van de Zeeuwse schatten, zoals je ziet heb ik dit hier weer optimaal gedaan! Altijd een feest om weer naar Zeeland te gaan.