Yaki Udon met garnalen

Yaki Udon met garnalen. Een snel en makkelijk Japans wokgerecht met pure smaken. Yaki betekent bakken in het Japans en udon van de udon noodles. Dit gerecht breng je op smaak met sojasaus, oestersaus, mirin (Japanse rijstwijn) en rijstazijn. Dit is de basis van je ‘woksaus’. Je krijgt hierdoor een heerlijke smaak. Zoet, zout en een klein zuurtje, echt genieten dit.

Udon noodles zijn dikke witte noodles gemaakt van tarwebloem en water. Die kan je het beste vers kopen, tegenwoordig gewoon in de supermarkt of bij de toko. Udon is een van de oudste noedelsoorten uit Japan en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Nara-periode . De oorsprong van udon ligt waarschijnlijk in China. Udon werd vroeger voornamelijk gegeten als een goedkoop en voedzaam gerecht. Na 1800 werd udon steeds populairder en verspreidde zich over het hele land. Het gerecht werd toen ook steeds meer geassocieerd met de Japanse cultuur en identiteit.

Ik ben gek op udon noodles en maak dit regelmatig zoals Udon noodles met zalm in Hoisinsaus, Udon noodles garnalen en paksoi of Udon noodles met tofu. Yaki Udon met deze marinade is een nieuwe favoriet. Door de verse udon noodles is het gerecht ook snel klaar.

Voor dit gerecht maakte ik eerst het sausje, daarna wokte ik de garnalen met knoflook en vervolgens roerbakte ik de Chinese kool, paprika, beukenzwam en bosui erdoor. Wat een heerlijk gerechtje dit. Kijk voor het makkelijke recept van de Yaki Udon met garnalen hieronder.

Yaki Udon met garnalen

Yaki Udon met garnalen

Yaki Udon met garnalen. Een snel en makkelijk Japans wokgerecht met pure smaken. Voor dit gerecht maakte ik eerst het sausje, daarna wokte ik de garnalen met knoflook en vervolgens roerbakte ik de Chinese kool, paprika, taugé en bosui erdoor. Kijk hier voor het recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans, Oosters

Equipment

  • 1 snijplank
  • 1 wok

Ingrediënten
  

  • 400 gr verse udon noodles
  • 150 gr grote garnalen
  • 1 st ui
  • 1/4 st Chinese kool
  • 1 handje beukenzwam
  • 1 st rode paprika
  • 2 stengels bosui
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 1 el mirin
  • 1 tl rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • 2 el zonnebloemolie

Instructies
 

  • Meng de sojasaus, oestersaus, mirin, suiker en rijstazijn in een kommetje.
  • Snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de Chinese kool in dunne reepjes en was in een vergiet. Laat goed uitlekken.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes en de bosui in ringen. Roer de beukenzwam erdoor
  • Schenk in een wok de zonnebloemolie. Als de olie heet is voeg je de groente en bak tot het beetgaar is. Roerbak de garnalen mee.
  • Voeg de saus toe en roer door.
  • Op het laatst roer je voorzichtig de verse Udon noodles erdoor.
Trefwoord #garnalen, Noodles, paprika, udon
Yaki Udon met garnalen

Klik hier voor meer recepten met noodles.