Gebakken Tofu met Choy Sum en verse Udon Noodles

Gebakken Tofu met Choy Sum en verse Udon Noodles. Dit klinkt als een mond vol, maar dit gerechtje staat echt in een half uurtje op tafel. Ik vond dit recept van gebakken tofu met Choy Sum in het kookboek FLAVOUR van Ottolenghi, te koop bij Xenos. Een boek vol net vegetarische recepten waar het draait om groente en smaak. Van pastagerechten, zoetigheden tot Aziatische wokgerechten, er staat hier van alles in. Ik ben sinds een paar jaar Tofu heel erg gaan waarderen, meestal maak ik de Surinaamse manier met ketjap, zie hier het recept. Ook wel leuk om tofu op een andere manier te proberen. 

Choy Sum is een Chinese bladgroente wat ik ken als ik gewokte groente bij een Chinees restaurant bestel. Het lijkt een beetje paksoi, en je kunt dit vinden bij de grotere toko’s zoals bijvoorbeeld Amazing Oriental. Als je het niet kunt vinden, past paksoi hier ook perfect bij. 

Dit recept is helemaal vegan wanneer je gebruikt maakt van vegetarische vissaus. Voor dit gerecht bak de tofu eerst rondom bruin, laat goed uitlekken en wok daarna op met sojasaus, gemberpoeder, vissaus en een chilipepertjes. De Choy sum en udon noodles door wokken en klaar. Serveer in deze mooie ISA bowls van Xenos. Hier het makkelijk recept. 

Voor 2 personen

Ingrediënten

400 gram tofu
200 gram Choy Sum (of anders paksoi
2 tenen knoflook
200 ml zonnebloemolie
1 el maïzena
1,5 el (vegetarische) vissaus
1 tl gemberpoeder
Een limoen
Een rode chilipeper
2 el lichte sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 pak verse Japanse Udon noodles (200gr)

Bereiding Gebakken Tofu met Choy Sum en verse Udon Noodles

Verhit in een ruime pan de zonnebloemolie.

Snijd ondertussen de tofu in blokjes van 1 bij 1 cm. Leg de tofublokjes in een ruime schaal en strooi maïzena erover en roer voorzichtig door. Dit zorgt ervoor dat de tofu na het bakken een mooi knapperig korstje krijgt.

Als de olie een temperatuur van 180 graden heeft bereikt is het vet heet genoeg. Je kunt dit testen door een kruimel van de tofu erin te gooien. Als er allemaal bubbels komen en de kruimel blijft drijven, is het vet goed in te bakken.

Schep de helft van de tofu in het vet en bak 3 minuten goudbruin. Pak een bord en leg hier 2 vellen keukenpapier op. Haal de tofu met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op de vellen keukenpapier. Herhaal dit met de volgende helft van de tofu.

Leg de pan met olie aan de kant om af te koelen. Pak een wok of hapjespan voor de rest van het gerecht. 

Snijd de choy sum (of paksoi) in 3 of 4 delen. Was de stukjes bladgroenten goed in een vergiet en laat goed uitlekken. Pel de tenen knoflook en snijd de chilipeper in ringen. Als je het gerecht niet te pittig wilt, verwijder de pitjes dan.

Schenk 2 el zonnebloemolie in de pan en de tofu.pers de knoflook uit boven de pan. Daarna schep de tofu om en voeg de chilipepers en de gemberpoeder erover. Schenk de lichte donkere sojasaus erover en voeg de vissaus toe. Knijp de limoen uit boven het gerecht. Vervolgens roer je de choy sum erdoor. 


Na 5 minuten leg je udon noodles in de pan en roer voorzichtig door. Voeg naar smaak een klein beetje zout of zwarte peper toe.

Gebakken Tofu met Choy Sum en verse Udon Noodles

Klik hier voor meer recepten met Udon Noodles