5x Lekkere recepten met witte asperges

Witte asperges zijn bekende voorjaarsgroente. Dit witte goud is namelijk maar drie maanden per jaar te koop. Wanneer het aspergeseizoen exact begint hangt van het weer, maar meestal start deze in april. Het seizoen sluit op 24 juni. En dan ga ik graag aan de slag met lekkere recepten met witte asperges.

Weet jij het verschil tussen groene en witte asperges? Het zijn dezelfde asperges, allen zit het verschil in dat witte asperges onder de grond groeien en niet blootgesteld worden aan zonlicht. Hier ligt zelfs een zeil over. Elke dag kijkt de boer of er al een topje boven de grond is, zodat het gestoken wordt. Stoken, zo noem je asperges plukken. En dit is erg intensief ambachtelijk werk. De asperges worden groen wanneer er geen zeil op ligt en ze boven de grond komen. Het zijn dus eigenlijk dezelfde asperges, alleen wordt er van te voren gekozen welke ze boven de grond laten groeien en welke niet. De asperges worden van mei t/m juni geoogst.

Met asperges kun je van alles maken. Een klassiek gerecht met ham of zalm met gekookte asperges, een gekookt eitje en Hollandaisesaus, soep met zalm of een quiche. Asperges kun je ook grillen op de grillplaat of op de barbecue en ze zijn ook lekker uit de oven. Wat een veelzijdig product he. Wat denk je van een pasta met Hollandse garnalen en witte asperges. Ik heb hieronder een verzameling voor je gemaakt met lekkere recepten met witte asperges. 

1. Witte asperges met zalm uit oven

Een heerlijk klassiek gerecht in een nieuw en makkelijk jasje. Toen ik laatst de witte asperges van het Nederlandse  Aspergecentrum kreeg, wilde ik het een keer uit de oven maken. De witte asperges en de zalmfilet gaan namelijk tegelijk de oven in, dus daar heb je geen omkijken naar. Ideaal toch? Heb je ook niet het probleem dat je de asperges per ongeluk te lang kookt. In de tussentijd dat de zalmfilet en witte asperges in de oven garen, maak je een homemade (koemelkvrije) Hollandaisesaus erbij. Lekker met krieltjes uit de oven. Kijk hier voor het recept.

Witte asperges met zalm uit oven

2. Aspergesoep met gerookte zalm

Ik ben er zelf dol op. Je zult ook wel gemerkt hebben dat ik ook dol ben op soep, dus aspergesoep is iets wat ik minimaal 1 keer per jaar maak in deze periode. Het is een romige soep van witte asperges met als topping de groene en witte aspergetips en gerookte zalm. De zalm geeft een lekker zout smaakje aan de soep. Hier het recept zonder zuivel, maar gewoon met sojaroom. Heerlijk als lunch of als diner met een stokbroodje erbij. Hier het recept.

Aspergesoep met gerookte zalm

3. Pasta met witte asperges en Hollandse garnalen

Verse pasta met witte asperges en Hollandse garnalen in een romige saus. Witte asperges, ook wel het witte goud, zijn ook nog eens super gezond. Witte asperges zijn lekker op de klassieke manier, maar ook heel lekker in een pastagerecht. Dit gerecht is voedzaam en ook nog eens heel snel klaar. Dit recept is gemaakt met sojaroom, dus ook nog eens koemelkvrij. Hierbij het recept.

Pasta met witte asperges en Hollandse garnalen

4. Salade van gegrilde asperges met gerookte zalm

Een lekkere salade met gegrilde witte en groene asperges. Krieltjes erdoor, gerookte zalm een lepeltje mayonaise en maak het af met een paar dille. Is het geen plaatje? Het is ook nog eens heel lekker zo. De asperges kun je in een grillpan, compactgrill of op de barbecue grill. Ik koos voor de compactgrill. Hier het makkelijke recept.

Salade van gegrilde asperges met gerookte zalm

5. Quiche met witte asperges en gerookte zalm

Witte asperges zijn maar drie maanden per jaar te koop. Dit witte goud is daardoor echt een voorjaarsproduct. Ik ben gek op quiches, zo makkelijk te maken en het valt altijd in de smaak. Ik gebruik een hartige taartbodem uit de supermarkt en maak een mengsel van witte asperges, gerookte zalm, eieren, sojaroom en dille, koemelkvrij. Hier het makkelijk recept. 

Quiche met witte asperges en gerookte zalm