Aspergesoep met gerookte zalm

Helaas hebben we niet het hele jaar lekkere witte asperges. Het aspergeseizoen loopt van april tot juli, dus maar 3 maanden dat we hiervan kunnen genieten. Lees hier alles over asperges. Ik ben er zelf dol op. Je zult ook wel gemerkt hebben dat ik ook dol ben op soep, dus aspergesoep is iets wat ik minimaal 1 keer per jaar maak in deze periode. Het is een romige soep van witte asperges met als topping de groene en witte aspergetips en gerookte zalm. De zalm geeft een lekker zout smaakje aan de soep. Hier het recept zonder zuivel, maar gewoon met sojaroom! Heerlijk als lunch of als diner met een stokbroodje erbij.
Bereidingstijd: +/- 20 minuten
Ingrediënten
500 gr verse witte asperges
1 ui
2 el vloeibare boter
6 dl water
2 kippenbouillonblokjes
100 gr verse groene aspergetips
100 ml room (of sojaroom)
100 gr gerookte zalm
Bereiding
Snijd de ui in grove stukken. Bak de uien in de boter in een soeppan, totdat ze glazig zijn. Schil de witte asperges met een dunschiller. Je kan dit het best vanaf de kop naar beneden doen. Snijd vervolgens de dikke harde onderkant van de asperges eraf. Snijd de asperges in stukken, de topjes van de witte asperges zet je apart. Voeg de rest van de aspergestukken toe aan de uien. Bak dit ongeveer 3 minuten mee. Giet het water en de bouillonblokjes toe en laat dit ongeveer 15 minuten koken op een zacht vuurtje.
Kook in een steelpan de groene en witte aspergetips kort, totdat deze beetgaar zijn. Snijd de gerookte zalm in snippers. Giet de asperges af in een zeef. Als de witte asperges in de soeppan zacht zijn pureer je dit met een staafmixer tot een glad mengsel.. Schenk de sojaroom toe en roer dit erdoor heen.
Schenk de soep in kommen en garneer met de aspergetips en gerookte zalm. Omdat de soep licht is, is het lekker om er een broodje bij te eten.