Witte asperges à la flamande met zalm

Witte asperges a la flamande met zalm. Ik hoor je denken, a la wat? In Vlaanderen eet je asperges meestal met een saus à la flamande.  A la flamande betekent rijk overgoten met botersaus. De saus is een combinatie van boter, eieren en peterselie waar geen room of bouillon aan toegevoegd is. Deze saus heeft weinig ingrediënten en heeft een verrassend romig resultaat. Je kunt deze saus maken met plantaardige boter, waardoor de saus koemelkvrij is. 

Witte asperges staan bekend als het witte goud. Witte asperges zijn zo waardevol door hun zachte en aangename smaak. Helaas zijn deze witte asperges maar 3 maanden per jaar te koop, lees hier meer over asperges. De voedingswaarden van witte asperges zijn ook heel goed, want ze bevatten veel kalium, calcium, vitamine A, vitamine C en ijzer. Daarnaast zijn witte asperges een goede bron van vezels die het spijsverteringskanaal gezond houden. Super gezond dus! Je kunt witte asperges koken, bakken of grillen. 

Voor dit gerecht kookte ik de asperges. Ik stoomde zalmfilets in de oven met dille. Ondertussen maakte ik de à la flamande saus, deze saus is echt in 10 minuten gemaakt. Deze schep je op je gekookte witte asperges. Met asperges à la flamande maak je een heerlijke, typisch Vlaamse maaltijd. Lekker met gekookte aardappels of krieltjes uit de oven. Lees hieronder het recept. 

Voor 2 personen

Ingrediënten

200 gram witte asperges
2 zalmfilets zonder huid
3 eieren
125 gr plantaardige boter
1 el gedroogde viskuiden
2 el olijfolie
Een paar takjes verse krulpeterselie
Een paar takjes verse dille 

Bereiding Witte asperges à la flamande met zalm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de zalmfilets droog met een keukenpapiertje. Pak een ovenschaal en leg hier een ruim stuk aluminiumfolie op. Leg de zalmfilets erin. Strooi de viskruiden erover en daarna schenk je de olijfolie erover. Leg de takjes dille op de vis. Vouw het folie naar elkaar toe als een pakketje. Niet strak, maar los. Zorg wel dat het pakketje dicht is. Bak de vis 15-20 minuten in het midden van de oven. 

Schil je de asperges en snijd de kontjes één à twee centimeter af. Kook de asperges in ruim water 10 tot 20 minuten. 

Ondertussen kook de 3 eieren tot ze hardgekookt zijn. Laat de eieren goed schrikken. Pel de eieren en haal de eieren door een eiersnijder. Draai de eieren een kwartslag en haal ze weer door de eiersnijder. Nu heb je kleine stukjes. Leg dit in een ruime kom. Hak de peterselie fijn en leg bij de eieren. Schep de boter erbij en roer door. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

Prik met een vork om te zien of de asperges gaar zijn. Zet het vuur uit en laat even rusten in de pan. 

Als de zalmfilet klaar is, maak je de borden op. Leg de asperges met een keukenpincet of tang op het bord. Schep de à la flamande saus erop. Schep de zalmfilet ernaast.  

Witte asperges à la flamande met zalm

Klik hier voor meer asperge recepten