Romige lasagne met zalm en spinazie

Lasagne met zalm, spinazie en een koemelkvrije roomsaus is een feestje voor je mond. De romige lasagne is gelaagd met verse zalmfilet, spinazie en een roomsaus op basis van bouillon, plantaardige room en witte wijn. Het is even wat werk, maar dan kun je echt smullen van een goed gevulde ovenschaal.
Dat zalm en spinazie een lekkere combinatie zijn, is je vast al bekend. Deze twee ingrediënten vullen elkaar niet alleen aan qua smaak en textuur, maar bieden veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde en smaakvolle maaltijd. Zalm staat bekend om de rijke smaak en omega-3-vetzuren. Deze essentiële vetten dragen bij aan een gezond hart en verbeterde hersenfunctie. Zalm biedt ook hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spierherstel en -opbouw. Spinazie zit boordevol voedingsstoffen. Deze bladgroente is rijk aan ijzer, wat bijdraagt aan de zuurstofvoorziening in het lichaam en vermoeidheid tegengaat. Bovendien bevat spinazie veel vitaminen, waaronder A, C en K, evenals antioxidanten die helpen bij het beschermen van cellen tegen schade.
Ik kook graag met zalm en spinazie in diverse keukens. Zoals pasta met zalm en spinazie in roomsaus of pasta met zalm in tomatensaus. Maar ook gerechten als orzo met zalm en spinazie of zelfs een pannenkoek met zalm en spinazie. Je kunt er van alles mee. Alles even lekker en zonder melk.
Lasagne, wat traditioneel gemaakt wordt met gehakt en tomatensaus is ook lekker op een andere manier te maken. Deze lasagne is gevuld met heel veel spinazie en stukken verse zalmfilet. Hierdoor heeft de lasagne een rijke en romige smaak. De Lasagne met zalm en spinazie is door het gebruik van sojaroom lactosevrij en koemelkvrij. Lees hier het recept.

Lasagne met zalm en spinazie
Equipment
- 1 ovenschaal
- 1 wok
- 2 snijplanken
- 1 steelpan
- 1 knoflookpers
Ingrediënten
- 6 lasagnebladen
- 500 gr diepvriesspinazie
- 600 gr zalmfilet zonder huid
- 3 tenen knoflook
- Een klontje olijfolie
- 1 el plantaardige boterr
- 200 ml witte wijn
- 1 st visbouillonblok
- 200 ml plantaardige kookroom bijv sojacuisine
- 2 el maizena
- 1 el gedroogde dille
- Peper
- Zout
Instructies
- Pak een steelpannetje on de saus te maken. Breng de wijn, water en visbouillon aan de kook en laat dit voor de helft inkoken. Vervolgens voeg je dan de room toe en laat dit weer een kwart inkoken. Meng in een kommetje de maïzena met een klein water en giet dat, al roerende, bij de saus. Door maïzena gaat de saus binden. Roer goed door met een garde om een romige gladde saus te krijgen. Als de saus een mooie dikke saus is, maar wel vloeibaar blijft, zet je het vuur af. Dek de saus af en leg apart.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Pel de tenen knoflook en snijd fijn of pers door de knoflookpers. Verhit in een wok of hapjespan de olijfolie. Bak de knoflook kort tot het glazig wordt. Voeg de diepvries spinazie toe en bak mee. Als de spinazie klaar is laat je deze in een zeef uitlekken. Je wilt zoveel mogelijk vocht eruit halen. Duw daarom met een lepel de spinazie plat, zodat er nog meer water uitkomt. Laat goed uitlekken
- Ondertussen snijd je de zalmfilet over de lengte in 3 of 4 plakken. Vet de ovenschaal in met de plantaardige boter. Nu gaan we de lasagne bouwen.
- Begin met een laagje spinazie, schep hier de roomsaus over. Leg een paar plakken zalm erover en sluit af met 3 lasagnebladen. Herhaal dit proces en sluit de laatste lasagnebladen af met de overige saus. Dit mag een dikke laag zijn. Strooi de gedroogde dille erover.
- Plaats de lasagne in het midden van de oven en bak 20 minuten gaar.
- Laat de lasagne voor het eten minimaal een half uur afkoelen.
