Lasagne met zalm en spinazie
Lasagne met zalm, spinazie en een koemelkvrije roomsaus is een feestje voor je mond. De romige lasagne is gelaagd met verse zalmfilet, spinazie en een roomsaus op basis van bouillon, plantaardige room en witte wijn. Het is even wat werk, maar dan kun je echt smullen.
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
1 ovenschaal
1 wok
2 snijplanken
1 steelpan
1 knoflookpers
- 6 lasagnebladen
- 500 gr diepvriesspinazie
- 600 gr zalmfilet zonder huid
- 3 tenen knoflook
- Een klontje olijfolie
- 1 el plantaardige boter
- 200 ml witte wijn
- 1 st visbouillonblok
- 200 ml plantaardige kookroom bijv sojacuisine
- 2 el maizena
- 1 el gedroogde dille
- Peper
- Zout
Pak een steelpannetje on de saus te maken. Breng de wijn, 300 ml water en visbouillon aan de kook en laat dit voor de helft inkoken. Vervolgens voeg je dan de room toe en laat dit weer een kwart inkoken. Meng in een kommetje de maïzena met een klein water en giet dat, al roerende, bij de saus. Door maïzena gaat de saus binden. Roer goed door met een garde om een romige gladde saus te krijgen. Als de saus een mooie dikke saus is, maar wel vloeibaar blijft, zet je het vuur af. Dek de saus af en leg apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Pel de tenen knoflook en snijd fijn of pers door de knoflookpers. Verhit in een wok of hapjespan de olijfolie. Bak de knoflook kort tot het glazig wordt. Voeg de diepvries spinazie toe en bak mee. Als de spinazie klaar is laat je deze in een zeef uitlekken. Je wilt zoveel mogelijk vocht eruit halen. Duw daarom met een lepel de spinazie plat, zodat er nog meer water uitkomt. Laat goed uitlekken.
Ondertussen snijd je de zalmfilet over de lengte in dunne 3 of 4 plakken. Vet de ovenschaal in met de plantaardige boter. Nu gaan we de lasagne bouwen.
Begin met een laagje spinazie, schep hier de roomsaus over. Leg een paar plakken zalm erover en sluit af met 3 lasagnebladen. Herhaal dit proces en sluit de laatste lasagnebladen af met de overige saus. Dit mag een dikke laag zijn. Strooi de gedroogde dille erover.
Plaats de lasagne in het midden van de oven en bak 20 minuten gaar.
Laat de lasagne voor het eten minimaal een half uur afkoelen.
Trefwoord lasagne, roomsaus, spinazie, zalm