Indische Ayam Tangkap – Kip in veel kruiden

Indische Ayam Tangkap, dit is een authentiek recept uit Sumatra kip in veel kruiden. Kerrieblad, pandanblad, kurkuma, tamarinde en gember. Dit gaat er allemaal in. Ik vond dit interessante recept in het kookboek De Bijbel van de Indische Keuken van Maureen Tan. Een hele verzameling van allemaal Indische recepten per streek, makkelijk uitgelegd en met prachtige foto’s. Ik heb van deze reeks ook De Bijbel van de Indiase Keuken en daar kook ik regelmatig uit. Dit boek is gewoon te koop bij Xenos. De Indische keuken is een diverse keuken met veel vlees, vis en groentegerechten. De bekende Nasi en Bami Goreng, Gado Gado en Nasi Kuning staan ook in dit boek. Daar vind je nog een reeks aan wat minder bekende, maar even smakelijke recepten met eendenbout bijvoorbeeld. 

Indische Ayam Tangkap - Kip in veel kruiden

Ik ben gek op de Indische keuken en naast uit eten gaan vind ik het ook leuk thuis Indische te koken. Zoals Sambal Goreng met kip, Gado Gado of Rendang van kip. Dit recept van de Indische Ayam Tangkap is net zo verrassend. Door de mix van diverse bladkruiden en pepers, maar ook gedroogde kruiden als gember, kurkuma, afgemaakt met kokoswater is het rijk van smaak. Het bereiden kost wat tijd, maar je hoeft er niet heel de tijd bij te staan. Lekker met Nasi Kuning, sperziebonen met gebakken uitjes of gado gado. Hier het recept met mijn twist. 

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de boemboe
1 ui
3 tenen knoflook
1 tl van de volgende kruiden:
korianderzaad, witte peperkorrels, zout, suiker
2 tl gemalen kurkuma
2 tl gemberpoeder
3 groene pepers (rawits) 

8 drumsticks
500 ml kokoswater
2 tl tamarindepasta
200 ml wokolie
1 ui
2 tenen knoflook
5 pandanbladeren
6 kerriebladeren
4 groene of rode pepers

Bereiding Indische Ayam Tangkap – Kip in veel kruiden

Rooster de korianderzaadjes en witte peperkorrels in een koekenpan zonder olie. Maal de kruiden van de koekenpan samen met  de suiker, kurkuma, ui, knoflook, gemerpoeder en pepers fijn in een vijzel of in de chopper. Maal zolang tot het een mooie boemboe wordt. 

Was de drumsticks en laat uitlekken in een vergiet. Smeer de drumsticks daarna in met de boemboe.

Pak een braadpan en schenk hier de kokoswater en tamarindepasta in. Roer door. Voeg vervolgens de kip toe en laat op een zacht vuurtje 40 minuten stoven. Haal de kip daarna eruit en laat uitlekken op een keukenpapiertje. De resterende inhoud van de pan gooi je weg. 

Hak de andere ui, knoflook en pepers fijn. Vervolgens snijd je de pandanbladeren in stukken van 5 cm. Scheur de kerriebladeren in stukken. 

Pak een wok en schenk hier de zonnebloemolie of wokolie in. Als het vet goed heet is, bak je de drumsticks krokant bruin. Haal eruit en laat weer uitlekken. 

Als laatst frituur je de ui, knoflook, pepers, pandanbladeren en kerriebladeren even kort. Haal na ongeveer 3 minuten eruit. 

Serveer de kip met de gefrituurde kruiden erover.

Indische Ayam Tangkap - Kip in veel kruiden