Spaanse tapasplank

Een goed gevulde Spaanse tapasplank, volgens mij kun je hier heel veel mensen blij mee maken. Ik ben gek op tapas en borrelen, dus een grote Spaanse borrelplank met tapas is perfect. Je kunt de plank natuurlijk vullen met wat je wilt. Ik koos voor Spaanse tapas hapjes. Pittige kipgehaktballetjes in tomatensaus, Homemade aioli, aardappeltortilla en lekkere pittige gamba’s in knoflook. En met deze recepten kun je allemaal zelf maken. Heerlijk voor een zomerse avond, een picknick of een borrel met vrienden. Om de plank af te maken sneed ik wat puntjes Manchego erbij, dit is Spaanse schapenkaas uit de regio La Mancha. Wat amandelen, brood en olijven erbij en smullen maar. Alle recepten zijn zonder varkensvlees en koemelkvrij. Serveer in mooie tapasschaaltjes en een grote borrelplank van Xenos en je hebt je eigen kleine fiesta! 

Spaanse tapasplank

Hier de recepten voor de Spaanse tapasplank

Tapas gehaktballetjes in tomatensaus

Pittige tapas gehaktballetjes in tomatensaus. Bij een tapasdiner kunnen natuurlijk niet de gehaktballetjes met tomatensaus ontbreken. Dit typische Spaans gerecht is erg makkelijk te maken en het smaakt verrukkelijk.  Ik maakte de gehaktballetjes met kipgehakt. De gehakt breng je op smaak met komijn en oregano en de pittigheid voeg je toe met chilivlokken. Hier het recept voor de gehaktballetjes.

Tapas gehaktballetjes in tomatensaus

Zelfgemaakte Spaanse aioli

Letterlijk vertaald is dit knoflookolie, maar eigenlijk is een smeersel van mayonaise en knoflook. In Spanje krijg je het overal bij de tapas. Ik heb het recept van mijn zus geleerd. Wij hebben ons eigen voorkeur hebben voor de dikte, dus ze zijn totaal verschillend, maar zeker even lekker! Lekker om op de aardappeltortilla of op een broodje te smeren. Hier het recept.

Zelfgemaakte Spaanse aioli

Aardappeltortilla

De aardappeltortilla bestaat uit 3 belangrijke ingrediënten; aardappelen, ui en ei. De kunst is om deze zo te maken dat deze niet verbrand aan de onderkant, maar wel overal gaar wordt zonder om te draaien. Je wilt natuurlijk dat het één geheel blijft. Dit is mij uiteindelijk gelukt met een recept van AH.nl. Dit deel ik graag met jullie. De tortilla is het lekkerst met aioli. Hier het recept.

Spaanse tortilla met aioli

Pittige gamba’s in knoflook

Gamba’s kunnen niet bij tapas kan ontbreken. Pittige gamba’s zijn meestal gebakken in olie met veel knoflook. Ik koos voor gamba’s met schil, zodat de knoflook en olie erin trekken. Hierdoor worden de gamba’s of garnalen niet droog en blijft alle smaak behouden. Het is makkelijk te maken en ze zijn zo klaar. Hier het recept. 

Pittige gambas in knoflook en olijfolie
Spaanse tapasplank